Te doare saracia? Vrei sa lupti impotriva ei?

Daca esti tanar, pune-ti mintea la incercare si in loc sa toci banii parintilor pe tigari si iPhone sau sa ocupi degeaba o piata, aduna-te cu 3-4 prieteni, porneste o mica afacere in care sa angajezi 3-4 orfani care abia au deveni majori – indiferent ca asta inseamna sa faci magneti de frigider si alte suveniruri pentru turisti straini, curatenie la firme sau spalatul profesional al masinilor in parcare. Da-le o ocupatie, una reala, care sa conteze si care sa-i ajute sa se ridice prin forte proprii din saracie. Nu considera, in mod comunist, ca statul e cel care trebuie sa le rezolve saracia.

Te doare inegalitatea intre saraci si bogati?

Daca esti tanar, pune-ti mintea la incercare si in loc sa stai pe Facebook, sa spargi 14 lei pe o cafea in Centrul Vechi sau sa ocupi degeaba o piata, aduna-te cu 3-4 prieteni si foloseste-ti timpul liber pentru a construi case pentru saraci cu Habitat for Humanity, pentru a crea un ONG care sa ii invete pe cei fara pregatire o meserie care se cauta, sau pentru a ii invata pe tarani cum sa-si distribuie mai usor produsele direct la piata. Daca zece mii de studenti ar face asta in fiecare an, cel putin o mie de oameni ar avea conditii mai bune de trai, care sa le permita sa iasa apoi din saracie.

Te doare influenta tot mai mare a corporatiilor in politica?

Daca esti tanar, pune mana pe o carte de istorie si vei invata ca asta se intampla de cand lumea: banii bogatilor determina directia politicii. Daca te consideri mai bun decat politicienii si ai varsta necesara, atunci strange 40-50.000 de prieteni care sa voteze pentru tine. Astept cu interes cum vei reusi sa schimbi politica si cum vei reusi sa nu te lasi influentat de cei cu bani. Sau stabileste-ti 2-3 oameni politici in care ai incredere (daca exista) si sustine-le programele, ajuta-i sa schimbe sistemul. A, nu gasesti? Atunci cum crezi ca simpla ocupare a unei piete va rezolva problema? Ce pui in loc? Chiar daca gasesti, ba inca unii care te vor fermeca prin discursurile lor, afla ca in doar 10-20 de ani si ei vor fi insusi sistemul.

Sau, daca faci parte dintr-o corporatie, comporta-te tu exact in felul in care ai vrea sa se comporte si corporatia – ajuta-i managementul sa se implice din ce in ce mai mult in schimbarea societatii inconjuratoare in bine, prin programe de CSR, printr-o atitudine mai buna fata de mediu, printr-o politica de angajare echitabila si asa mai departe. Iar daca nu faci parte, sprijina acele corporatii care se implica – e nevoie de fonduri pentru orice schimbare sesizabila in bine, stii?

Simti ca nu mai poti, ca te sufoca sistemul si trebuie sa strigi?

Foarte bine, striga. E ceea ce am facut si noi la varsta ta. Un sfat totusi, desi sunt convins ca nu il vei aplica. Sa nu crezi ca simpla ta prezenta in strada va clinti macar un fir de par din capul sistemului. Dimpotriva, in 20 de ani vei fi tu insuti sistemul.

Pe care alti tineri, in aceeasi piata, se vor stradui sa-l demoleze.

Daca, dimpotriva, in loc sa incerci sa convingi sistemul sa se schimbe, iti aduci personal aportul in microcosmosul tau, daca schimbi lucrurile in jurul propriei tale persoane, daca iti pui aceste valori in viata si nu abdici de la ele, iti vei fi facut datoria de a ajuta societatea sa progreseze. Inainte sa atingi lucrurile mari, ocupa-te de lucrurile mici.

Macar atat sa fi invatat din istorie.

ps. ah, si faptul de a va inspira dintr-un film al carui rost era sa faca o gramada de bani, sau dintr-un pamflet scris de un mos caruia oricum nu-i mai pasa de lumea asta, pentru a va indigna, poate ca nu e de bun augur… :)

pps. recomand calduros articolul lui Adrian Stanciu pe o tema conexa, dar poate mult mai importanta decat hipstereala revolutionara de la noi.

Tagged with:  
Share →

6 Responses to Occupy Romania

 1. cl says:

  Eu de as avea banii necesari, as face agricultura. Dar fiind tanar, mai am de asteptat vreo 5-10 ani pana pot porni ceva in paralel cu locul de munca.

 2. marius says:

  Foarte frumos… Tu cate ai facut din toate astea, Mosule?

 3. zvoner says:

  Cei care imi sunt prieteni stiu. Ceilalti, chiar nu ma intereseaza sa afle :)

 4. Sorin says:

  Inclin sa cred ca ai dreptate. M-am intrebat adesea ce se poate face concret pentru a schimba starea de lucruri actuala si de fiecare data am ajuns la concluzia dezarmanta ca e imposibil sa cuceresti “camera de comanda”, pentru ca insusi accesul acolo presupune abdicarea de la principiile cu care pornesti. Ca sa urci in varful piramidei actualului sistem trebuie sa pactizezi cu cei ce sunt deja acolo.
  Piramida sistemului actual este stabila pentru ca baza ei ii da robustete. Iar baza este alcatuita din lipsa de educatie si de informatie. Uneori si din multa prostie, pentru care nu exista un leac, din pacate. Dar, oricat ar parea de greu, o piramida nu se poate destabiliza decat erodandu-i baza.
  Solutia nu sunt revolutiile, nici revoltele nationale sau internationale, ci faptele concrete pe care le putem face fiecare din noi. Be the change you want to see in world. E infinit mai greu sa aplici in propria viata, fara abatere si fara compromisuri, principiile pe care le enunti cu usurinta pe Facebook sau la o cafea cu prietenii.

 5. Marcel says:

  Foarte bine spus Sorin!
  Problema este ca baza este dispersata, nu are coeziune si directie….. daca baza societatii ar fi unita si ar avea o viziune clara asupra schimbarii pe care o dorim in societate am putea schimba lumea!!!!

 6. mona says:

  unitatea putem sa o facem prin intalniri si discutii pasnice
  cu o floare nu se face primavara
  http://raspunsultau.studiu-ocp.sgizmo.com/s3/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card