Pentru ca toata lumea discuta in continuare despre cauzele care ii rapun pe unii dintre noi inca din tinerete, incepem o serie de articole cu privire la doua dintre ele: lipsa cronica de somn, si oboseala cronica.

Atentie: primul articol cu privire la lipsa cronica se somn e lung, dar dupa ce il cititi s-ar putea sa va schimbati macar un pic optica cu privire la pat. Si la timpul petrecut in el dormind :) Timp de citire: 5 min. Satisfaction: +10 IQ, +10 Health 

In primul rand: e vreo mare problema daca dormim mai putin in fiecare noapte, din cauza muncii, a programului prea incarcat sau a stressului? DA, E!: lipsa cronica de somn afecteaza grav sanatatea, durata de viata, duce la slabirea sistemului imunitar si-l predispune la diferite infectii. Mai rau, pentru ca aceasta lipsire de somn este voluntara, medicii au mari probleme in a ne convinge ca e cazul sa o luam in directia patului.Intrucat starea de sanatate a restantierilor cu somnul este afectata treptat, ei nu-si dau seama ca sufera de o tulburare de somn grava. Multi se gandesc: ‘Imbatranesc’ sau ‘Nu fac fata, clachez’ ori ‘Sunt obosit tot timpul, asa sunt eu!’.Ganditi-va insa ca, practic, nu facem altceva decat sa consumam din resulsele organismului nostru fara sa-i oferim timp sa se refaca. Restanta de o ora de somn pe noapte, timp de 7 zile, inseamna o noapte ‘alba’ pe saptamana. Inmultiti-o cu 4 saptamani pe luna, cu 12 luni pe an, cu 60 de ani (stati linistiti, mai multi ani nu-i ducem :) ) si speriati-va: organismul nostru va fi privat de aproximativ 20,000 de ore de somn! Organismul nu e un consumabil de unica folosinta, si nici nu ne va ramane profund recunoscator pentru vitaminele si stimulentele cu care il indopam…. Iar explicatia e simpla: organismul depinde intr-o proportie mare de circuite neuronale aflate in stare buna.

Lipsa cronica de somn

 Ca sa intelegem de ce privarea de somn inseamna sinucidere curata, trebuie sa stim niste chestii de baza despre somn:

Somnul normal de noapte se compune, in esenta, din doua faze: somnul REM (somn cu miscari oculare rapide, sau somn cu vise), si somnul non-REM (somnul fara vise).

Somnul non-REM poate fi impartit in patru stadii. Dupa ce te intinzi in pat, sau iti gasesti o pozitie comoda la birou, intri usor in primul stadiu: starea de somnolenta, sau somnul usor. Acest stadiu dureaza intre 30 de secunde si 7 minute. Acum muschii se relaxeaza, iar undele cerebrale sunt neregulate si rapide. Iata de ce nu realizezi cand ai intrat in copac cu masina sau ce anume ti-a spus seful acum 20 de secunde :)

Urmeaza stadiul al doilea, sau somnul propriu-zis, cand undele cerebrale devin mai ample. E posibil ca in minte sa ti se succeada unele franturi de imagini sau de ganduri, insa nu esti constient de ceea ce se petrece in jurul tau si nu poti vedea chiar daca esti cu ochii deschisi. Asadar, da, se poate dormi cu ochii deschisi!

Urmeaza stadiile trei si patru, cand se inregistreaza somnul cel mai profund, sau somnul delta. In aceasta faza a somnului, creierul produce unde lente si ample. Tot acum, cea mai mare parte a sangelui este directionata catre muschi. In aceasta faza, organismul se reface (!) iar in cazul copiilor, creste. Este bine de retinut faptul ca, indiferent de varsta, cel care se priveaza de somnul delta, in ziua urmatoare va fi obosit, apatic si chiar deprimat.

Fiecare ciclu se incheie cu un stadiu complet diferit, de somn REM, stadiul cu vise, care in mod obisnuit apare din 90 in 90 de minute. Pe parcursul acestei faze, la creier ajunge un volum mai mare de sange, iar visele sunt tot mai lungi, pe masura ce se succed in timpul somnului; ele sunt esentiale pentru sanatatea mintala.

Asemenea computerului, creierul sorteaza tot ceea ce e stocat in memoria de scurta durata, stergand informatiile lipsite de importanta si retinandu-le pe cele ce trebuie stocate in memoria de lunga durata.

De ceea, cele mai bune decizii le luam, de cele mai multe ori, dupa un somn bun :)   Si cea mai dureroasa experienta din ziua precedenta ni se pare ca si-a pierdut din importanta, asa, peste noapte…. Daca somnul REM nu dureaza suficient, pot aparea probleme emotionale precum anxietatea sau chiar depresia.

Iata asadar ce se intampla daca exista deficit de somn: organism slabit, lipsa de concentrare pe o perioada mai lunga, tulburari de memorie, tulburari emotionale. In plus, restantierilor le poate saraci vocabularul, le scade creativitatea precum si capacitatea de a gandi logic.

Merita asadar sa ne privam de somn? Merita atunci sa ne indopam cu stimulante, sa mai stam doua ore la birou, sa ne culcam la unu noaptea pentru ca “mai avem un pic de treaba”, doar pentru a o lua a doua zi de la capat?

Uitati-va la atmosfera tensionata din jurul vostru si veti vedea cate victime sunt deja. Nici un medicament din lume, nici tonele de cafea si nici alte stimulente nu vor inlocui ceea ce organismul, si mai ales creierul, epuizeaza. O ora de somn in plus, daca ii oferim, in fiecare zi, este cel mai eficient medicament (si cel mai ieftin, daca vreti), si singurul de care, de cele mai multe ori, avem nevoie.

Culmea e ca majoritatea romanilor au ales ca in cele doua-trei zile libere de 1 mai sa se ocupe tot cu activitati stressante: 3-4 ore pe drum spre munte, 3-4 ore pe drum spre mare, claxoane, injuraturi, betii, discoteci. Miercuri, cand vor reveni la serviciu, vor fi fresh, remontati si cu bateriile incarcate pentru alte doua-trei luni de munca fara pauza.

Viata, nene!

ps.

Durata normala de somn este, in functie de varsta:

Somnul normal (perioada medie normala) in functie de varsta este cam asa:
- nou-nascut 20 ore/zi
- <1 an: 14 ore/zi
- copil <6 ani: 12 ore/zi
- copil si adolescent (pana in 18 ani): 10 ore/zi
- adult tanar (18-24/25 ani): 9 ore/zi
- adult 25-35 ani: 8 ore/zi
- adult 35-45 ani: 7 ore/zi
- adult 45–60 ani: 8 ore/zi
- adult >60 ani: 9 ore/zi, in crestere cu 1h/zi la fiecare 5-10 ani

Pentru efort intelectual sustinut, adaugati 2 ore la fiecare perioada…

Share →

6 Responses to Oboseala cronica si lipsa cronica de somn

  1. [...] spus acum cateva zile atunci cand scriam despre lipsa cronica de somn, ca o sa scriem ceva si despre oboseala cronica, pentru a intelege un pic de ce unii dintre cei mai [...]

  2. Arrasel says:

    Foarte bun articolul! :) Mi-a placut. Multe informatii invelite intr-o nota de umor =D

  3. [...] spus acum cateva zile ca o sa scriem ceva despre oboseala cronica, pentru a intelege un pic de ce unii dintre cei mai de [...]

  4. criss says:

    Nota 10 pentru articol .

  5. [...] spus acum cateva zile ca o sa scriem ceva despre oboseala cronica, pentru a intelege un pic de ce unii dintre cei mai de [...]

  6. [...] spus acum cateva zile ca o sa scriem ceva despre oboseala cronica, pentru a intelege un pic de ce unii dintre cei mai de [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card