N-are aceeasi rima ca sloganul cu Iliescu, pentru noi, este Ceausescu doi, da’ ideea cam acolo e. Toata simpatia (initiala) pentru noul presedinte american, insa dupa primii trei ani de presedintie putem vedea urmatoarele:

1. Obama nu doar ca a continuat politicile fiscale ale lui Bush, ci chiar le-a dus pe extreme la care anturajul acestuia (si Bush insusi) nici nu visa.
2. Obama nu doar ca a continuat razboaiele lui Bush ci a largit masiv sfera de asasinate politice si atacuri cu drone, intervenind in alte tari chiar fara a cere acceptul Congresului american (vezi Libia)
3. Obama a permanentizat razboiul peste granite, astfel incat publicul american deja e imun la ce ii face propria armata
4. Obama a ‘rezolvat’ problema detinutilor de la Guantanamo ascunzand gunoiul sub pres, astfel incat sunt mai mari sanse ca prizonierii de acolo sa moara de batranete decat sa fie judecati vreodata
5. Obama a cedat pe toate fronturile in fata marilor corporatii, ajutandu-le cu mii de miliarde de dolari si mutand apoi greul taxelor pe umerii clasei mijlocii si sarace.

samd.

Cam asta spune o analiza din Aljazeera, cu care eu sunt in mare parte de acord. (cititi totusi aceasta analiza pana la capat, pentru ca va arata cine sunt de fapt consilierii lui Obama, adica cei care conduc de fapt lumea).

Exista si o explicatie, pe care insa analiza de acolo nu o da: unii lideri sunt sub istorie, nu deasupra ei. Obama este un om foarte placut, fara indoiala, dar un presedinte slab. Nu stie sa se impuna. Crede ca negocierea cu dusmanul este posibila si preferabila, iar din aceasta cauza cedeaza teren pe care altminteri nici nu s-ar fi gandit vreodata ca il poate ceda, fara a primi nimic in schimb.

Aici este fara indoiala o diferenta majora fata de Bush, care se arunca cu capul inainte. Insa din pacate efectele sunt aceleasi: Obama e prea slab in fata sacalilor bushisti si nu are solutii reale pentru a-i contracara. Aici el se aseamana foarte tare cu Bush, care parea hotarit si incapatanat, dar de fapt era prea prost pentru a-si da seama cand era manipulat de anturajul sau.

Iata de ce nu cred ca America va reusi cine stie ce daca va continua sub Obama. Directia in care se indreapta nu foloseste in realitate nimanui. America a pierdut initiativa in Orientul Mijlociu si Africa, chiar daca deocamdata reuseste cumva sa beneficieze de evenimentele neprevazute de acolo. America a pierdut initiativa si pe plan economic, iar controlul sau asupra lumii devine tot mai fragil.

Sunt toate semnele mortii unui mare Imperiu, unul cum n-a mai fost pana acum. Iar Obama va fi tinut din pacate minte ca cel sub care s-a petrecut aceasta pierdere a aderentei Americii asupra carmei lumii, pentru ca este pur si simplu incapabil sa isi urmeze macar 10% din viziunile initiale si abandoneaza pe rand toate subiectele cu adevarat importante pentru America si pentru lume: crearea de locuri de munca, trecerea de la o societate de consum catre una noua, temperarea influentei corporatiilor si a marilor finante, reducerea impactului uman asupra mediului, rezolvarea fanatismului religios prin programe masive de educatie si sprijin samd.

Nici nu vreau sa ma gandesc ce se va intampla cand se vor lupta mai multi pentru carma respectiva.

Si nu, oricat ar fi de simpatic Ron Paul, un alt batranel la carma Americii nu e o solutie.

Tagged with:  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card