Am vorbit in urma cu vreo 4 luni despre cel mai bun telefon pentru poze de pe piata – care ramane deocamdata Nokia N8, datorita a trei atuuri: senzor de 12 MP, sticla Carl-Zeiss Tessar f2.8/28 si mai ales filtrul gradual ND.

Nokia N9 nu a pastrat aceste caracteristici exceptionale ale camerei foto, asa ca eram putin dezamagit. Iata ca acum repara ‘greseala’, inventand insa un telefon mai adecvat specificatiilor unei camere foto de exceptie. Si cand zic ‘de exceptie’, iata la ce ma refer:

Nokia 808 PureView: 41 Megapixeli, lentila Carl Zeiss 2.4/24 (!), filtru ND!

Nu va repeziti sa va uitati la faptul ca cei 41 de megapixeli (senzorul are 1/1.2 inch) sunt de fapt interpolati in imagini de 5 Megapixeli – da, profunzimea de culoare e mare datorita acestui lucru, ba as zice ca si un zoom digital de vreo 3x nu va distruge imaginea, dar sincer am dubii ca marele atu al acestui telefon sta in senzor. Prea multi megapixeli ingramaditi pe un senzor asa mic pot duce la zgomot pe imagine, la margini violete in jurul obiectelor in contralumina si la alte chestii tehnic neplacute. Normal, cei 41 de megapixeli au atras atentia tuturor, lasandu-i pe ceilalti concurenti de la MWC Barcelona 2012 cu ochii-n soare. Insa…

Marele atu al acestei camere este, chiar si fata de Nokia N8, lentila de o luminozitate exceptionala si cu unghi larg: f/2.4/24. Asta inseamna ca aparatul asta ar trebui sa faca poze clare si luminoase chiar si pe lumina putina – un mare minus intalnit de obicei la camerele compacte, fie ele de pe telefoane sau chiar din aparatele foto obisnuite.

Al doilea atu in fata tuturor celorlalte camere foto de pe telefoane este filtrul ND. Acesta iti permite sa expui corect intreaga imagine, chiar daca subiectul e la umbra iar cerul e plin de lumina – vei avea detalii exceptionale in toata imaginea. Sa mai spun ca filtrul ND este de obicei apanajul DSLR-urilor?! Si nu, functia de HDR de pe camerele concurente nu are rezultate comparabile.

Un al treilea atu vine din forma telefonului – lentila este aparent mai departe de senzor, ceea ce va permite in anumite conditii si imagini cu o profunzime mai mare.

Astept cu interes sa ma joc cu acest Nokia 808 PureView. Este urmasul de drept al lui N8 si cu siguranta are toate sansele sa devina, la randul sau, cel mai bun smartphone pentru facut poze!

Sursa foto: GSMArena

Tagged with:  
Share →

One Response to Nokia 808 PureView

  1. vali says:

    Si telefonul unde este?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card