Vă mai amintiți campania aia de acum câțiva ani, care cerea respect din partea liderilor politici? Bineînțeles că vă mai amintiți, doar a avut efectul scontat: politicienii ne-au umplut de respect, cu vârf și îndesat.

Avem destule tare, dar una dintre problemele fundamentale ale românilor de-a lungul timpului a fost exact asta: lipsa de respect. Respect de sine, în primul rând, respect față de alții, în al doilea rând. Pentru că ele sunt legate. Și ce respect de sine să ai când te afirmi a fi urmașul dacilor și romanilor, dar de fapt tu ești mai degrabă urmașul invadatorilor care au distrus cetățile și orașele construite aici de daci, greci, romani și bizantini, ridicându-și apoi corturile între ruinele civilizației și rămânând cam la același nivel timp de vreo 1.500 de ani? Ce respect de sine să ai dacă nici măcar istoria asta nu o cunoști?

Ce respect de sine să aibă acest popor, când noi nu știm a ne respecta unii pe alții măcar la un nivel minim – de la băgatul în sufletul celuilalt la coadă la supermarket, la trecutul pe roșu indiferent că ești șofer, biciclist sau pieton, de la aruncatul gunoaielor pe stradă și în munți, la devalizarea pădurilor, de la lăsatul în paragină a tot ce ne înconjoară, la vorbele prea multe și prea tari aruncate încoace și încolo, atât în familie cât și în afara ei?

Ce respect de sine să ai când te-ai născut cu noroiul în bătătură până la genunchi, când grădinile țăranilor sunt în mare parte lipsite de flori, când animalele sunt murdare, înjurate și chinuite, când tot ce-i la șosea este lăsat de izbeliște, când normele minime de igienă sunt o necunoscută majorității poporului acestuia și când mentalitatea colectivă este „să ni se dea” și „să ni se facă” – toate astea fiind, de altfel, exacerbate la oraș? Oare de ce au știut „săracii” portughezi, spanioli și italieni să-și înfrumusețeze toate peisajele rurale, astfel încât, deși nu-s ca-n nordul Franței sau ca în Germania, să-ți facă totuși plăcere nebună să te plimbi printre satele lor, iar noi nici măcar nu ne-am pus vreodată problema? Ce respect de sine să ai ca nație când de fapt noi românii nu trăim în comunități, ci doar pentru noi înșine?

Vrem respect de la politicieni, pentru că simțim că-l merităm – în definitiv, așa se întâmplă în țările cu apă caldă, însă la rândul nostru avem un dispreț profund față de comunitatea din care facem parte și demonstrăm asta prin deciziile pe care le luăm zi de zi – fie ignorând degradarea acesteia, fie contribuind activ la distrugerea ei. Vrem respect de la cei care ne conduc, dar când devenim noi șefi uităm ce-i aia, aproape imediat.

Ceea ce se întâmplă la cel mai înalt nivel al guvernării de azi nu este decât o continuare a lipsei acute de respect pentru ceilalți români, pentru valorile care ar trebui să ne anime, pentru țara asta ca întreg. Ceata cealaltă de derbedei a fost înlocuită de o alta, care ține cu tot dinadinsul să ne arate în fiecare zi că nu o interesează câtuși de puțin ce credem, ce sperăm, ce dorim de la țara asta. Care agită mândria tâmpă de a fi român ca pe un fel de ersatz al nevoii legitime de respect de sine, dar apelând la arhaisme religioase și naționaliste, în loc să se focuseze pe un viitor care să ne includă pe toți.

Dar cum, că și noi vrem același lucru, ne vor spune puternicii zilei, aveți voi ceva cu noi! Da, avem, avem. Dar nu pentru că am fi băsiști, nu pentru că am mai avea vreo urmă de respect față de politrucii care au ruinat țara asta în guvernări succesive, de la președinte la mulțimea de mutre patibulare cu care s-a însoțit, ci tocmai pentru că și voi faceți la fel, ba chiar mai rău, ridicând habarnismul la rang de lege și fiind incapabili să aveți o viziune cu privire la unde trebuie să ajungă țara asta ca să ne recăpătăm respectul de sine ca popor. Pentru că ne mințiți cu seninătate în față, luându-ne de proști. Pentru că sunteți grăbiți să băgați mâna în buzunarele noastre dar ne acuzați că ne enervăm. Că facem spume. Pesemne ar trebui să zâmbim, ca omul nou. Ne iertați, încă nu ne-am multilateral dezvoltat.

Iar dacă singura voastră reacție e să ne luați la mișto, nu vă mai mirați că nu primiți deloc respect în schimb. Tu, ca slujitor public, ca ministru sau alt funcționar public, dacă pretinzi că ai noțiunea de respect, atunci aceasta te-ar împiedica să vezi lucrurile maniheist, ci te-ar face să înțelegi că societatea asta românească are o mulțime de oameni dispuși să conlucreze chiar dacă nu-s de acord 100% cu viziunea ta asupra direcției în care trebuie să duci țara. Și să cauți să pornești un dialog real cu ei, nu un monolog al insultelor așa cum este acum. Să unești, nu să divizezi și mai tare. Să dai scatoalce peste cap politicienilor care ne divizează, nu să le cânți în strună. Să saluți când infractorii intră la pușcărie, nu să te lamentezi. Să atragi acea majoritate de 70% dintre românii care sunt sătui până peste cap de politicianism, dar care, împreună, pot mișca țara asta acolo unde trebuie, dacă sunt atrași într-o viziune comună, nu trimiși să-și vadă de treabă, sau să fie asmuțiți unii contra altora. În fine, să activezi exact ceea ce lipsește astăzi României: comunitățile locale, cele care pot transforma țara asta într-un timp record, dacă s-ar agita cineva să le bage în seamă și să le ajute într-o strategie comună.

Cine va rezolva această tară a noastră, a tuturor, va clădi în sfârșit o țară ca afară, iar nu o țară de bătăuși slinoși cum e acuma.

Dar mai întâi, se pare că trebuie să reînvățăm ABC-ul democrației. Și atâta timp cât suntem analfabeți în această privință, mai greu cu respectul de sine și față de alții.

Tagged with:  
Share →

One Response to Noi vrem rășpect

  1. Cata says:

    Cred ca noi nu stim de fapt ce-i ala respect. Grosul romanilor confunda respectul cu un amestec de frica, invidie si aroganta (din partea celui respectat). Noi vrem sa ni se dea respectul asta, nu sa-l castigam. Trebuie sa muncesti ca sa fii respectat (in adevaratul sens al cuvantului), si munca e grea, asa ca mai bine sa ni se dea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card