O stralucita initiativa a guvernului Boc m-a lasat fara grai. Pe scurt: guvernul va garanta credite imobiliare pentru apartamente de pana in 60.000 de euro. Pe larg s-a scris in mai multe locuri.

Acuma, in mod normal as fi salutat o astfel de initiativa, daca atunci cand citeam conditiile de calificare pentru un astfel de credit nu vedeam de fapt ca el este dirijat catre NINJA. Adica No Income No Job no Assets. Nu tu venituri garantate, nu tu job bun, nu tu chestii pe care sa le pui ca gaj. Ba mai mult, esti cam fortat sa fii NINJA, caci daca ai ceva pus deoparte (cum ar fi un apartament comunist si poate ca doresti sa te muti intr-un imobil nou), nu te incadrezi.

Scriam totusi in urma cu ceva timp ca pretul mediu al unui apartament cu 2 camere (cca 55mp) dintr-un cartier bucurestean comunist (Titan, Balta Alba, Mihai Bravu, Stefan cel Mare, Drumul Taberei, you name it) va ajunge in toamna la circa 40.000 de euro, pentru ca raportul cerere-oferta (puternic disturbat in ultimii ani) va lasa loc tot mai mult influentei covarsitoare a puterii de cumparare a romanilor. Care nu pot duce un credit de peste 40.000 de euro pentru un apartament vechi, si nu ar trebui sa dea mai mult de 60.000 de euro pentru un apartament nou de aceeasi marime. Repet, preturi medii.

Iata ca in aprilie preturile de 45.000 de euro au aparut deja in Berceni si Militari, insa ele continuau sa coboare spre acel prag de normalitate.  Mi s-a spus atunci in februarie ca sunt naiv si ca nu stiu despre ce vorbesc. Pai da, cei care m-au acuzat de asta stiau ce vorbesc.

Pentru ca initiativa statului exact asta face acum, impiedica revenirea la normalitate, inducand din nou o cerere nesustinuta de economia si veniturile reale. Se sparg 1 miliard de euro (luati de unde?) pentru a fi tocati la un pret mediu semnificativ mai mare decat ar trebui dat, fortand astfel piata sa stea sus. Cererea neviabila, aia care tocmai disparuse, va aparea iar. Iar dezvoltatorii si proprietarii de cotete comuniste vor reactiona in consecinta.

N-as avea nimic de comentat daca statul ar fi facut oferta de garantare a creditului la o suma mai joasa, de 40.000 de euro, pentru a fi in ton cu veniturile romanilor si pentru a aplica aceleasi formule de calcul a pretului unui imobil care se aplica in toata Europa. Dar nu, asa bula imobiliara proaspat sparta este umflata cu voiosie de ninja Boc, doar-doar clientela politica direct intersata isi va limita pierderile pe banii statului.

Sunt foarte curios pe ce anume si-a bazat onor guvernul Boc calculul cand a stabilit norma de 60.000 de euro. A luat inaltimea premierului si a inmultit-o cu  40.000, convertind-o apoi in valuta europeana?

Prin aceasta initiativa, normalizarea pietei imobiliare din Romania este amanata sine die. Pe banii nostri, evident. Oare acolo se duce forfetarului domnului Pogea?

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card