Sau nu chiar, altfel nu scriam despre ele :)

Iata un frumsel grafic:

Agregatoare versus televiziuni

Care ne arata cateva chestii (si da, datele nu sunt exacte, dar sunt relevante, nu intru aici in discutia alexa vs. accuracy):

1. Hotnews.ro isi mentine dominatia autoritara pe felia stiri/mass-media (excluzand ziarele);
2. 9am, care l-a urmat silitor timp de un an, se afla in pierdere de viteza;
3. Site-urile televiziunilor vin cu greu din spate.
- ProTV.ro isi face treaba cel mai bine (de ce nu ma mir), distanta dintre el si hotnews injumatatindu-se intr-un an de zile;
- Antena3.ro are o crestere mai putin semnificativa;
- Realitatea.net la fel.

Site-ul tvr.ro, care nu este inclus in grafic, a avut o crestere neglijabila in tot acest timp (1an!).

Acuma, hotnews/9am sunt agregatoare de stiri, cu continut propriu limitat. Site-urile televiziunilor au continut propriu, desi reluat de pe TV. Castigatori la puncte: agregatoarele de stiri. Oare de ce?

Desi site-urile televiziunilor au semnificativ mai mult continut decat agregatoarele, si chiar daca mai toate si-au actualizat forma pentru a fi mai prietenoase cu internautii, ele tot nu reusesc sa prinda tocmai pentru ca nu au inteles profilul utilizatorului de internet, dar si pentru ca romanul este comod si prefera o sinteza cat mai condensata a stirilor. Daca ar fi sa introduc aici si ziarele online, care s-au adaptat mai repede, scorul ar capata proportii jenante pentru televiziuni.

Bineinteles ca sunt si alte motive, dar cu privire la acestea va las pe voi sa va pronuntati.

Asadar, deocamdata raspunsul la intrebarea agregatoare versus continut este unul simplu: in .ro: agregatoarele! Revin peste un an :)

ps.
Si pentru amuzamentul propriu, iata si un graph mass-media versus blogger. Cobai: zoso.ro, pentru ca e numarul unu la stiri de pe net (lol, desi uraste agregatoarele, si el agrega stiri, dar pe stilul blogging, adica adauga o nota personala).

Televiziuni versus blogger

Hm. One man army versus jde de redactori din partea unor televiziuni consacrate, care ofera continut la greu… Si asta in conditiile in care continutul de pe zoso.ro este minimal, in timp ce altii scriu in disperare? Fun. Sunt curios ce se va intampla in 6 luni cand blogurile de continut gen adriangeorgescu.ro vor fi promovate si mai agresiv de catre ziarele online.

Oare se mai indoieste cineva de viitorul surselor informatiei pe internet? Nu se pune problema inlocuirii unui tip de site cu altul, ci doar se pune problema asa: poate ca televiziunile ar trebui sa inteleaga puterea bloggerilor. Pana nu e prea tarziu. Au ratat startul cu stirile online, nu isi pot permite sa rateze startul si cu bloggerii.

Sau nu?

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card