Am vrut sa scriu aceasta recenzie de ceva vreme, insa am fost ingrozitor de ocupat (inca sunt) si abia acum gasesc sa spun cateva cuvinte.

Am luat noul Nikon D3100 de circa 4 luni. In acest timp, am facut 5.500 de poze in cam toate conditiile: de la 3-4 grade in varful muntilor, prin ploaie, prin praful ingrozitor de la Raliul Sibiului samd. Pot asadar sa vin cu cateva consideratii pentru cei interesati sa-l cumpere. Daca va ajuta sa va decideti, atunci puteti sa-l cumparati de aici: Nikon D3100.

Nikon D3100 Plusuri:

1. Imi place cum sta in mana, are o greutate suficient de mare pentru a-l tine stabil si suficient de mica pentru a nu iti obosi mana. Ai si sentimentul unui lucru solid, bine facut, iar plasticul de care il apuci are o aderenta buna.

2. Culorile – specifice Nikon – sunt superbe, vii, naturale. Mentionez ca tin aparatul in Standard Colors. Vivid satureaza prea tare culorile iar restul setarilor nu m-au interesat. Culorile Nikon au fost de altfel cele care m-au convins sa trec de la Canon in barca cealalta.


3. Calitatea senzorului – absolut incredibila pentru acesti bani – zgomotul pe imagine apare abia la ISO 3200, insa chiar si atunci imaginile redimensionate la 1024×728 nu il scot in evidenta. Din acest motiv, am putut face poze relativ nemiscate si in incaperi extrem de intunecoase.

4. Calitatea lentilei kit – 18-55 e foarte bun ca obiectiv de kit. Distorsiuni putine, sharf acceptabil, luminozitate acceptabila.

5. Rapiditatea fotografierii in rafala – am facut cateva serii care mie imi plac foarte mult cu fotografiatul in rafala. Nu se ia la intrecere cu aparate mai scumpe, insa pentru mine 3 imagini pe secunda sunt mai mult decat suficiente. Pentru a fotografia de exemplu copii in actiune e perfect!

6. Usurinta manevrarii – Eu folosesc in 90% din timp aparatul in modul P, care imi permite sa controlez cand anume folosesc blitzul, sa aleg eu ISO-ul, balansul de alb si subexpunerea/supraexpunerea si sa las aparatul sa decida in rest. Dar ori de cate ori a trebuit sa mut in S/A sau chiar M, sau chiar sa incep sa filmez, lucrurile au decurs natural, fiind foarte usor de accesat comenzile. Inclusiv comenzile din meniu – iar eu vin de pe Canon!

7. Bateria tine lejer 400 de poze, ceea ce inseamna ca o pot incarca abia seara, dupa ce am terminat ziua de pozat. In plus, iti spune din timp cand incepe sa se descarce, asadar poti lua masuri in consecinta.

Nikon D3100 Minusuri:

1. Principalul minus este stabilizarea insuficienta a imaginii, care imi rapeste din luminozitatea la care pot face poze. Prin comparatie cu un ultrazoom de la Canon (SX 20IS cu care am pozat pana in primavara), pozele ies miscate la expuneri de 1/6, chestie care la Canon se intampla abia la 1/2. Sensibilitatea senzorului compenseaza intrucatva insa nu suficient. O sa ziceti “trepied!” – de acord, insa uneori imi e peste mana.

2. Focusare lenta in conditii de contrast prea puternic sau prea slab. Remediez problema focusand manual insa m-as fi asteptat ca aparatul sa fie mai rapid si mai exact.

3. Obiectivul luat bonus (55-200) e prea lent pentru mine. Sunt sigur ca altora o sa le placa, dar eu venit de pe ultrazoom-uri de 560mm nu i-am gasit utilitatea. Apropo, il vrea cineva? Il ofer la un pret bun! :)

4. In modul de filmare focuseaza prost, cere ajustari dese si ofera culori departe de cele originale. Nu sunt deloc multumit de modul in care filmeaza, aici CANON sta realmente mult mai bine. Merge pentru clipuri ocazionale dar atat. Remarcati defocusarea care apare in anumite momente, imposibil de distins pe ecran atunci cand filmezi.

5. Tot in modul de filmare bateria se duce foarte repede.

6. As fi apreciat (foarte mult) un ecran rabatabil, asa cum m-am obisnuit de-a lungul anilor. E un mare minus pentru fotografierea masinilor, minus de care mi-am dat seama abia dupa ce am luat aparatul – anumite unghiuri pe care le obtineam inainte extrem de usor acum imi iau minute intregi – si orbecaiala.

7. Uneori motorasul de focus imi face probleme si se blocheaza. Treaba reparata abia prin repornirea aparatului sau prin comutarea pe focus manual. Sper sa nu faca figuri mai des…

Nikon D3100. Concluzie

Pentru un prosumer, adica un om care nu vrea sa faca arta cu aparatul foto dar are nevoie de el pentru munca, Nikon D3100 este o alegere foarte buna. Nu e scump, nu e prea greu, nu e prea mare, in schimb ofera imagini vibrante, bine expuse, in culori naturale, cu o profunzime placuta privirii chiar si cu obiectivul de kit.

Veti putea fotografia cu el, fara blitz, chiar si in cele mai intunecate muzee, iar pozele facute in interior ies in mod constant de calitate buna. Merita luata versiunea care filmeaza, pentru ca ofera mai multa versatilitate, dar nu va asteptati sa faceti opere de arta.

Cu o sticla mai buna pe el (working on it :D ), sunt sigur ca imi va ramane alaturi cel putin 2 ani de acum incolo.

Recomand! Iata si o mica galerie foto. Din pacate nu am putut pune imaginile la dimensiunile originale. Puteti vedea mult mai multe imagini pe Xplorio.ro, in articolele scrise in ultimele trei luni

Tagged with:  
Share →

6 Responses to Nikon D3100 scurt review

 1. Simona Sweet says:

  Intradevar pozele ies chiar super!

 2. La ce pret obiectivul 55-200?

 3. zvoner says:

  500 ron (e 700 in magazin). Obiectivul e nou-nout, am facut doar o serie de poze cu el in Delta. Le poti vedea aici: http://www.xplorio.ro/delta-dunarii-2011-in-imagini-1/

 4. Well, I have the D3100 for almost 7 months now, basically I am happy with this camera, I think that its a very cost effective camera. However, the strong side of this camera is the stills images which are very clear. The video is ok but I already had cameras that make much better video quality…
  Regarding the camera lens – I use the Tamron SP AF 90mm Macro Lens, they are simply great lens!

 5. zvoner says:

  Thanks for the input, Jenney :)

 6. web design says:

  Tocmai am facut o comanda la emag pentru acest aparat insa este cu obiectiv 55-200 :( ( , sper sa nu imi para rau ! , are cineva un obiectiv default 18 – 55 la un pret bun ? sau obiectiv pt macro!
  Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card