Se arata din mai multe parti ca astazi Romania are nevoie de lideri noi, de oameni capabili nu doar sa coaguleze sprijinul popular, dar care sa fie si capabili sa aduca solutii la niste traume profunde ale democratiei romanesti. Care sa fie in stare nu doar sa captiveze printr-un discurs coerent (ceea ce alternativele Ponta si Antonescu nu sunt in stare), dar sa aiba si competentele necesare sa conduca tara altfel decat in modul dezastruos in care a fost condusa pana acum. Altfel, generatia viitoare n-are nicio sansa.

Sunt convins ca oamenii din domeniul privat despre care se tot spune ca nu vor sa faca un pas in fata il vor face pana la urma. Vor iesi la lumina oameni pe care probabil ii stim de la televizor, poate oameni de media, poate oameni cu carisma, nu cu competente in a guverna, dar competenti in a conduce, capabili sa coaguleze in jurul lor echipe de specialisti. Si care, mai ales, sa demonstreze ca pot, prin ceea ce au realizat pana acum.

Sunt insa la fel de convins ca le vom cauta si gasi toate bubele posibile in cap. Ca-i vom lua rapid la misto. Ca ne va mirosi urat ca se baga, ma scuzati, in politica. Ca-i vom banui de toate relele posibile.

Ca, asa cum i s-a facut lui Arafat, le vom da la o parte realizarile si le vom arata slabiciunile, fie ele inventate sau reale. Vom insinua ca, daca au lucrat pentru un client sau altul, daca au facut afaceri cu unul sau cu altul, sunt vanduti acelora. Ca, daca au o opinie intr-o zona controversata (de la RMCG la maidanezi, de la asistenta sociala la sistemul politic samd), nu merita sa ne obosim sa-i bagam in seama.

Apoi ne vom intoarce multumiti la problemele noastre zilnice, fericiti c-am rezolvat-o si pe-asta: ce sa astepti de la ala, ba? Ala, care a facut si a dres pentru alalalt? Si asa mai departe.

Asta este principalul motiv pentru care nimeni n-a avut pana acum curajul sa faca pasul inainte. Ma tem ca acelasi va ramane si principalul motiv pentru care doar lichelele cu obraz gros vor ramane in fata, in timp ce oamenii decenti – chiar cu bube in cap – vor ramane in fundal, muncind pentru ei insisi.

Intr-o tara de pitici schimonositi, toata lumea o vrea pe Alba ca Zapada.

Tagged with:  
Share →

2 Responses to Nevoia de lideri

  1. gogulu says:

    Aici e o mica problema… Pentru mine, a face politica sau administratie e o meserie de 8 ore/zi si ca atare un mod de a-ti asigura veniturile prin munca. Intrucat statul ofera niste venituri de mizerie pentru foarte multi dintre angajatii sai ( ma scuzati, nu vorbesc numai despre administratii locale, profesori, politisti, ci chiar de seful statului, ministri, etc, unde salariile sunt mizerabile in comparatie cu raspunderea avuta), vor apare mereu dualitatile “salariat la stat” + “afaceri la privat”. Si de aici probleme cu interferentele…. Va rog sa-mi explicati cum se poate face ca un ministru sau un sef de stat sa aiba un salariu mai mare decat un sef de redactie la stiri, sau un programator mai rasarit, sau un actor de telenovele, samd. Sunt oameni prin ministere care semneaza pe zeci de milioane de euro si cu salarii oferite de stat de cateva sute de euro. Tu ai semna pe sute de mii de euro la firma unde lucrezi?… Sincer, prefer sa-mi vad de jobul meu, cu mai mica responsabilitate si mai bine remunerat, decat sa intru in administratie si sa fiu fortat sa ma “descurc”, ca sa pot avea un venit onorabil.

  2. zvoner says:

    Partea cu banii se rezolva doar daca ministrii respectivi sunt suficient de bogati pentru a nu trai din salariul de ministru – ia-o ca pe un serviciu public (asa cum ar si trebui sa fie). Normal, traim in Romania, iar asta inseamna ca multi dintre cei care ajung sa fie ministri vin tot din aparatul de stat, cu toate tarele acestuia.
    Nici nu-mi imaginez ce scandal s-ar isca daca salariile ministrilor si a subordonatilor imediati s-ar dubla, ca sa atraga specialistii. Asa, suntem condamnati la mediocritate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card