Se dau urmatoarele: un tweet din partea unui cont destul de urmarit pe Twitter si un post pe contul de Facebook al aceleiasi organizatii, care atragea atentia asupra conferintei de presa NASA de azi.

Nimic gresit pana acum, ARCA se ocupa cu proiecte din preajma spatiului, e normal sa atraga atentia asupra a ceea ce-i intereseaza. Si sa puna accentul cu litere mari daca vor.

Dar urmeaza un lucru amuzant.

Sunt jde redactori din mass-media romaneasca pe Twitter si Facebook, care au luat din zbor tweet-ul si hocus-pocus au facut ditamai stirea. Nu doar site-urile pasionate de UFOlogie au preluat informatia referitoare la conferinta de presa NASA (reala si interesanta pentru pasionatii de spatiu, dar probabil fara legatura cu fenomenul UFO), ci si site-urile ziarelor romanesti, apoi site-urile televiziunilor si nu ma indoiesc ca om putea vedea si la jurnalele de stiri mega-stirea (deja) cum ca NASA a descoperit un “obiect exceptional in vecinatatea noastra cosmica”. De la site-urile generaliste, ‘stirea’ a trecut pe prima pagina chiar si pe site-urile destinate businessului, precum zf.ro si compania.

E la TV!

E la TV!

Bon, deci avem, in mai putin de 15 ore, o mega-stire inceputa de la un tweet din partea unor pasionati si transformata in evenimentul saptamanii, cu pagina dedicata deja pe realitatea.net. Toti nu uita sa mentioneze ca aceasta conferinta-eveniment este deja amintita si asteptata cu sufletul la gura de intreaga mass-media internationala.

Numai ca… o cautare pe news.google.com sau .fr sau .de releva trista realitate: cam nimeni din mass-media internationala nu da 2 bani pe conferinta de presa NASA. Nici macar site-urile dedicate spatiului, cum ar fi space.com, nu dedica… spatiu evenimentului. Nici vorba de evenimentul secolului: probabil ca NASA va releva existenta unui corp ceresc interesant undeva prin galaxie si cam atat. Iar mass-media internationala e mai putin isterica decat cea de la noi.

Ma rog, asta sa fie nelalocul sau in Romania, sa preia toata presa conferintele de presa NASA la ore de prime-time. Nu m-ar supara. Ma supara insa faptul ca nimeni, dar absolut NIMENI nu s-a uitat putin sa vada daca insasi cei de la NASA isi promoveaza cumva conferinta de presa de asta-seara ca fiind un eveniment exceptional, sau nu. Asta inainte sa faca din tantar armasar. Treaba pe care am vazut-o deja repetata de prea multe ori: ziaristii romani au uitat sa verifice sursele si sa vada care este importanta reala a unei stiri inainte de a ne bombarda cu ea. Poate ca nu toate stirile mentionate de pasionati pe social media merita preluate si promovate drept headlines, nu?

Un lucru e clar: privind rezultatele de trafic ale feed-ului video NASA.gov, americanii se vor scarpina putin in crestet cand vor vedea ca probabil 90% din trafic va veni din… Romania.

Uite asa ajungem si noi in spatiu :)

Tagged with:  
Share →

7 Responses to NASA descopera isteria exceptionala din mass-media romaneasca

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by Cristian Voiculescu, Adrian Mihaltianu, Sorin Grumazescu, Sorin Grumazescu, Sorin Grumazescu and others. Sorin Grumazescu said: Excelent! Si e despre NASA :) RT @mirceamester: Domnu' Mihălţianu (@thezvoner) dă de pereţi cu unii. Şi face bine. http://bit.ly/dnExvI [...]

 2. zvoner says:

  Fenomenalul obiect exceptional care a tinut prima pagina in mass media romaneasca este o gaura neagra nascuta acum 30 de ani la circa 50 de milioane de ani-lumina de pamant. Adica, mai precis, nascuta acum 50 de milioane de ani si vazuta prima data de noi acum 30 de ani, azi fiind in stare sa afirmam ca ‘aproape sigur’ e o gaura neagra.

  Astept analistii sa intoarca asta pe toate fetele :D

 3. anonim... says:

  :) ) am trait sa o aud si p-asta:))…
  daca e la 50milioane de anii-lumina nu inseamna ca s-a nascut acum 50 milioane anii …lol…
  =)) =)) =))
  ani-lumina fiind o unitate de masura in spatiu…

 4. zvoner says:

  Draga anonimule curajos, aceasta gaura neagra a fost observata prima oara acum 30 de ani. Oamenii de stiinta i-au observat chiar formarea, asta e toata noutatea. Daca momentul formarii ei a fost vazut de noi acum 30 de ani iar ea e situata la 50 de milioane de ani lumina, asta inseamna ca luminii i-au trebuit 50 de milioane de ani pentru a parcurge drumul pana la noi.
  Asta inseamna ca evenimentul vazut de noi azi a avut loc in urma cu 50 de milioane de ani.
  Data viitoare poate te semnezi cu numele, ca sa aiba si prostia un apelativ.
  In rest, poate inveti sa scrii in limba romana si sa inveti cand se folosesc si cand nu se folosesc doi de “i”.

 5. [...] doua saptamani, anuntand cu surle si trambite o conferinta de presa obisnuita a NASA pe tema unei gauri negre descoperite la 50 de milioane de ani lumina de Pamant, cei care se ocupa de presa romana (dar de data asta nu doar ei) o comit din [...]

 6. [...] Interesant insa ce spune blogul Zvoner: NASA descopera… isteria exceptionala din mass-media romaneasca [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card