Incep sa-l indragesc tot mai mult pe omul asta, unul dintre foarte putinii jurnalisti/oameni de televiziune care isi fac treaba profesionist.

Iata-l, intr-o demontare magistrala a masinariei de marketing a RMGC:

Si acum, pe scurt, ce spune Moise (poate clipul dispare intre timp):

1. Numarul de 3.600 de locuri de munca impinse la inaintare de RMGC este improbabil, din el doar o parte (probabil 70%) va fi ocupata de romani, si o parte si mai mica de localnici.

2. Marketingul RMGC este de nota 10, trebuie recunoscut (si da, sunt de aceeasi parere).

3. Realitatea e ca factorii politici au blocat orice sansa de dezvoltare a Rosiei Montana in alta directie decat mineritul, iar acum ne sunt scosi in fata oameni sarmani din zona care sunt sarmani tocmai pentru ca nu au alternative de munca din cauza factorilor politici.

4. Totusi, daca se face proiectul, ar trebui sa se tina cont de costuri. Cladirile istorice au si ele semnificatia lor. Vezi Coltea, care ar putea fi transformat oricand intr-un hotel de cinci stele. Cu ce cost?

Si iarasi pe scurt, parerea mea:

0. RMGC este una dintre solutiile pentru zona Rosia Montana. Nu trebuie dati la o parte doar pentru ca nu ne convin. DAR, solutia e temporara, pe doar 20 de ani, si implica niste costuri uriase pe termen lung pentru mediu, precum si pentru comunitatile dimprejur. Locurile de munca se vor termina, iar solutiile post-exploatare nu-mi inspira deloc incredere. Business planul RMGC se bazeaza pe niste valori ale aurului care tin de wishful thinking mai degraba decat de realitate. S-a intrebat cineva ce se va intampla cand bula aurului se va sparge?

Sa nu uitam exemplul Nokia/Jucu. Marile corporatii vin aici strict pentru a obtine profit pe termen scurt si mediu. Cand acest profit este afectat, miile de locuri de munca dispar la fel de repede cum au aparut. Nu se compara cu dezvoltarea durabila a economiei unei zone, prin sprijinirea IMM-urilor. In plus, monopolul RMGC nu se va limita la exploatarea aurifera. El va fi intins (si se intinde deja) si asupra dezvoltarii turistice si economice de orice fel in zona. Apropo de turism, satul minier autentic, de o splendoare rara, va fi transformat intr-o butaforie lipsita de suflet. Ceea ce va mai ramane din el, mai precis. Practic, toti locuitorii zonei se vand ca sclavi acestei companii pe 20 de ani, fara niciun fel de alternativa. Merita?

Alternative?

Alternativa porneste de la ce tot ne repeta strainii ca admira la Romania: rezervele enorme de biodiversitate, agroturismul, autenticitatea traditiilor. Zona motilor este una care debordeaza de asa ceva, de la elemente carstice spectaculoase, la elemente de traditie si istorie extrem de bogate. Iar solutia e usor de pus in practica, daca se vrea.

1. Zona trebuie curatata si ecologizata urgent. Statul este cel care ar trebui sa ecologizeze zona, avand in vedere ca intreprinderile de stat au poluat-o. Cost: 70-80 milioane euro, posibil si fonduri UE. Expertiza se gaseste. 400-500 de locuri de munca la nivel local, in mai putin de 12 luni, pe cel putin 36 de luni.
2. Tot statul este cel care trebuie sa repare infrastructura abisal de proasta din zona, in special pe ruta Oradea – Alba Iulia. Cost: 100 milioane euro, posibil si fonduri UE. 400-500 de locuri de munca create in mai putin de 12 luni, pentru cel putin 36 de luni.
3. In acest context, agroturismul - care deja functioneaza cativa kilometri mai la nord – ar putea porni foarte simplu, creand cel putin 1.500 de locuri de munca la nivel local in doar 5 ani, dar mai ales locuri de munca durabile, nu care dispar dupa 20 de ani. In contextul ecologizarii zonei, se pot crea si statiuni, nu doar puncte izolate, precum si destule ferme pentru a sustine cel putin 4.000 de familii. Esentiala este insa realizarea unor investitii concentrate din afara, nu doar din partea localnicilor. Pentru asta, iubitorii fanului vor trebui sa reseasca mai mult decat un simplu festival anual care nu inseamna absolut nimic pentru economia zonei. Vor trebui sa puna si banii in spatele viselor de ‘salvat’ zona.

In fine, sa nu uitam ca Rosia e doar una dintre pungile de puroi din zona, in urma mineritului de sute de ani. Ba inca se doreste crearea si a altor astfel de magarii in alte zone din tara (vezi cariera de piatra de langa Ranca). Lipsa unei strategii nationale de ecologizare a acestor zone, dar mai ales de conditionare sau interzicere a dezvoltarilor industriale masive in zone alpine este pur si simplu o crima.

Tot vin britanicii si altii sa ne spuna ce munti si ce paduri frumoase avem. Si ca vor sa le vada. Hai sa-i primim cu excavari in aer liber si cu iazuri de decantare, cred ca o sa fie incantati.

Tagged with:  
Share →

14 Responses to Moise Guran despre Rosia Montana

 1. zoso says:

  fără a vrea să pornesc o polemică, agroturism? really?

 2. zvoner says:

  Mai, la dooj’ de kilometri mai la nord, agroturismul functioneaza. Incet, prost facut, dar functioneaza. Aduce bani intr-o economie altminteri complet rurala (i.e. in care omul traieste si din ce are in curte). In zona Rosia agroturismul nu poate functiona de la sine – fara curatarea zonei si restabilirea infrastructurii n-are nicio sansa. Dar e o solutie pe termen lung – si mai buna ar fi crearea de statiuni cu tematica clara (de la ski la balnear samd). Insa pentru asta iti trebuie viziune. Or asta lipseste.

  D’aia zic: RMGC este una dintre solutii pentru zona. Poate nu sunt eu de acord cu ea, pentru ca consider ca nu e cea mai buna. Cel mai naspa insa este status-quo-ul, intretinut de ambele tabere. Ala sucks.

 3. z says:

  @zoso really!
  sa te intreb cu ce bani ti-ai luat mertzan si casa, amandoua in acelasi an?
  fara credit, fara sa platesti taxe la stat si fara un venit declarat?
  ciocu mic!

  ca observatie, sunt multe site-uri de propaganda, in afara de top blogeri, printre cere zoso, bogdana, lucian mandruta, bazavan si multi altii sunt si o gramada de site-uri de propaganda.

  de ex asta zda.ro

  Registration Date: 2011-02-11
  Nameservers:
  ns1.codelines-romania.com

  Roman Doina
  SC DEUTSCHE GRUP SRL
  Str. Maica Domnului nr. 10
  Bucuresti, 023721, sector 1, RO

  unde e acolo ziar? unde e firma care plateste impozit? NICAIERI.

 4. zoso says:

  zvoner, eu am fost acolo de vreo 4 ori, de prin 2001 până prin 2010. zona s-a deteriorat. şi nu numai RM, ci şi oraşele din jur. agroturism cu jeepul.

  plus, aş aprecia dacă n-ai mai aproba comentariile anonimilor care aud bucăţi de chestii şi le pun cap la cap pentru adevăruri şubrede. gen, că aş avea casă (de fapt am vândut-o) sau mercedes (de fapt megane).

 5. Arhi says:

  io cred sincer ca zvoner nu a fost acolo. ca sa vada unde vrea guran sa se faca agroturism. eventual in gropile cu diametrul de 2 kilometri, lasate de mina atat de bine intretinuta de statul rroman

 6. Jordan says:

  Hai sa las si eu my 2c.

  Nu cred ca se paote face agroturism acolo. Nu pentru ca zona nu e ok (e frumos, dar nu e printre cele mai frumoase din Romania), ci pentru ca infranstructura e zero barat.

  Nu cred ca se poate dezvolta zona in alte directii. Da, acum nu se mai permite dezvoltarea din motive poateasociate cu RMGC, dar sa fim seriosi, daca se putea dezvolta se dezvolta naibii inainte de RMGC, nu acum.

  Nu cred ca trebuie salvata Rosia Montana. Acolo este aur. Hai sa salvam alte zone, tot frumoase, tot fara nici un fel de economie functionala, care NU AU AUR.

  Nu cred ca peste 20 de ani trebuie ars pamantul. Tehologia e sigura, respecta cele mai stringente cerinte ale UE. Ce naiba mai vrem? Cianura – da, otrava etc etc. Pe de alta parte covrigii sunt dati cu putina soda caustica (evident, intr-o concentratie infima, da’ tot soda ramane) ca sa fie rumeni. Cu alte cuvinte, concentratia conteaza, nu substanta.

  Nu cred ca ne putem permite sa alegem sursele de venit. Da, cred ca se putea negocia mai bine, cred ca puteam cere mai mult (desi noi nu participam cu nimic, ok? noi doar dam voie, ei aduc totul) si cred ca inca putem cere mai mult, dar proiectul trebuie facut.

 7. zvoner says:

  Arhi, ai link in text cu pozele mele de acolo (sunt puse pe xplorio). Si nu, nu m-am dus cu ocazia festivalului fanului :D

  Asa cum am scris, agroturismul poate fi facut doar dupa ecologizarea zonei. Ecologizare care ar fi doar o parte dintr-un proiect mai mare. Fara acel proiect, nu poti face turism – de orice fel – intr-o zona atat de poluata. Poluarea nu se vede in Rosia, btw, ci langa ea. Dar tot e o bomba cu ceas.

  Raman la parerea ca proiectul RMGC este unul care nu va duce la ceva bun pentru zona. 20 de ani trec repede.

 8. zvoner says:

  @zoso, lasa anonimii sa se faca de ras. In Romania oamenii inca nu au aflat ca poti avea opinii personale cu care sa nu fii de acord. Pentru ei, in mod automat cine e pentru e platit, cine e contra e platit de ailalti.

 9. zz says:

  zoso si arhi. voi platiti impozit? zau..
  taiati chitanta? sau vorbiti doar daca va baga cineva banii direct in fund?

  in ochii mei v-ati pierdut credibilitatea sustinand mizeria asta de proiect.
  tu pentru ce traiesti? n-ai nici un ideal? nici o valoare?
  daca parintii tai, bunicii tai ar fi inmormantati acolo, ai fi de acord cu proiectul?

 10. zvoner says:

  @zz o sa te rog sa comentezi cu un nume identificabil. E putin ciudat sa acuzi pe cineva de lipsa de credibilitate din spatele unui nickname anonim. Poti argumenta impotriva RMGC cu mai multa forta daca iti si asumi opiniile. A ti le asuma inseamna a comenta in nume propriu.

  Este o chestiune normala de eticheta pe net.

  OK? :)

 11. leqoo says:

  Eu visez ca se poate face minerit si altfel, poate mai putin invaziv. Sunt lacom, vreau sa fie si mina, sa fie si fara cianuri si sa fie si frumos acolo si turism ca in Austria.

  Am o problema cu privatizarile, ori nu inteleg, ori nu inteleg. Nu poti sa dai o mina in “arenda”, resursele sunt finite.
  Cred ca e mai bine sa fim uniti pe o directie, sa cerem ce vrem si sa nu abatem. Nu sa imi dau eu cu parerea. (parerea mea- sic- e ca statul roman ar putea sa aiba rabdare pana exista solutii sa impace si capra si varza).

 12. z says:

  i am a lurker. get over it!

 13. [...] nu se opreste aici, ci mai sunt : zice bine despre RMGC (Moise Guran despre Rosia Montana), si anume Si iarasi pe scurt, parerea mea: 0. RMGC este una dintre solutiile pentru zona Rosia [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card