Vorbeam cu ocazia lungilor drumuri din Redescopera Romania cu ceilalti bloggeri despre cat de mult se va schimba modul in care interactionam cu realitatea inconjuratoare in urmatorii 9 ani. Iata 5 idei pe care tin sa le scriu si aici, din mers si de pe telefonul meu mobil (care nici macar nu e smartphone cu Android sau alte mere).

1. Video mobil in real time
Cea mai mare chestie in 2020 va fi video-ul mobil in sute de mii de feed-uri transmise in timp real de tot atatia utilizatori ai camerelor mobile. Site-urile de genul www.trafictube.ro vor fi transformate dramatic de pedestrii care vor filma ce vad pe strada, non-stop. Cu partajare de feed catre cine vor ei. Suna freaky, dar si Twitter suna freaky pentru necunoscatori.

2. Cartografiere completa a realitatii.
Tot de pe mobil vei putea cauta pe harta absolut orice, de la firme la imobile, la evenimente sau persoane. Sau chiar feed-urile video de mai sus. Aproape toata realitatea va fi accesibila informational. Am mai scris despre asta, pare ca nu e nimic nou, insa profunzimea informatiei disponibila va fi cu totul alta. Vei sti in timp real cam tot ce vrei despre fiecare magazin din jurul tau, despre fiecare masina de vanzare din jurul tau, despre fiecare firma din zona, servicii, ba chiar si obiecte de vanzare din jurul tau. Daca vrei, evident, caci tu vei alege filtrele.

3. Cautarea intuitiva si contextuala
Vei gasi informatia de la punctul 2 cautand atat in stilul harta, cat mai ales in modul in care adresam de fapt intrebari celor din jurul nostru. O vei putea vedea atat in mod clasic, cat si in realitatea augmentata, pe toate tipurile de aparate mobile, in timp ce te deplasezi. Iarasi, nu pare ceva iesit din comun, tehnologia exista deja, insa atunci va fi un loc comun. Contextul de care vorbesc este in primul rand unul social, in care recomandarile vin din cercul tau de 100-150 de oameni de incredere (nu neaparat dintre prieteni), la o simpla intrebare.

4. Inceputul ciborgilor

Treptat vei cara cu tine un singur device care centralizeaza functiile de wireless, telefonie si computing, tinut de obicei in geanta sau in buzunar. Treptat acesta va putea fi integrat mai lesne in bratara ceasului sau chiar pe corp, prin dimensiuni tot mai compacte. Pe masura ce apar ingrijorari tot mai mari cu privire la radiatiile emise de telefoanele multimedia, se va folosi tot mai mult casca audio, astfel incat nu vom mai sta cu aparatele la tample. Va fi primul pas catre omul echipat cu casca audio, cu camera video integrata in ochelari si, de ce nu, cu display pus in fata unuia dintre ochi. Nu se supara nimeni sa poata face zoom sau poze printr-o singura clipire de ochi, nu? Treaba arata cam asa in 2011, dar o sa arate mult mai finut in 2020.

5. Internet peste tot

Indiferent de tehnologie, ideea e ca vei avea acces la retea la viteze foarte mari de oriunde te afli, la costuri mai mici decat astazi. Asta inseamna ca punctul 1 devine posibil financiar si tehnic, o parte dintre noi transformandu-ne din furnizori de continut secvential (poze, text) in furnizori de continut continuu. Asta inseamna insa si ca vom fi tot mai dependenti de socializarea permanenta cu altii, dar si ca zgomotul de fond va fi mult mai mare decat acum.

Va urma, caci scriu asta din mers.

De pe vechiul meu Sony Ericsson P1i. Care nu e smartphone cu Android sau alte mere). Si care si-a atins deja limitele de foarte mult timp, limite pe care le spargea cu zgomot acum 4 ani, adica in preistorie deja…

Tagged with:  
Share →

One Response to Mobilitate 2020

  1. [...] gandeam azi sa scriu cam ce ar putea oferi un telefon mobil in 2022 (continuand seria dedicata acestui an), pornind de la ideea ca mie unul cei 6GB de RAM ai PC-ului meu cu procesor i7 cu patru miezuri mi [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card