Nu va mai injurati imprimantele de la HP degeaba, caci inginerii finantati de HP au descoperit Sfantul Graal al electronicii: memristorul.

Fiind al patrulea element dintr-o gasca celebra, care mai cuprinde si rezistoarele, capacitoarele si inductoarele, memristorul exista doar in teorie de vreo 40 de ani, dar nu-l descoperise nimeni.

Despre ce e vorba: despre o structura de fire extrem de subtiri (50 nano metri, sau 150 de atomi latime fiecare) care isi schimba nivelul de rezistenta electrica de fiecare data cand se aplica o sarcina electrica, si care memoreaza sau retine aceasta rezistenta electrica pana cand un alt fel de sarcina este aplicata.

Utilizari? Pai simplu: computerele actuale functioneaza digital, adica pentru ele DA sau NU sunt de esenta. Iata de ce elemente complexe si care se modifica doar putin cate putin in timp sunt greu de procesat cu un computer actual (cum ar fi recunoasterea fetei imbatranite a unui om, sau a vocii ragusite).

Pentru un computer analog, cum e  creierul nostru, sau cum ar fi un computer bazat pe un memristor, acest tip de calcul ar fi foarte usor. A, si inca ceva, mult mai important: un computer bazat pe memristori ar fi capabil sa invete intr-un mod foarte similar cu procesul de invatare la om.

Pentru inceput vom vedea memristorii intr-o utilizare foarte practica: un soi de buffer in care sa fie imprimat sistemul de operare si toate fisierele mari deschise inainte de shutdown, si care sa fie disponibil instant la pornirea computerului. Adica apesi pe butonul de start si gata, nu mai astepti deloc pana booteaza.

Mai prin 2015-2020 s-ar putea ca insusi procesorul CPU, hard discul si memoria RAM sa fie inlocuite de un mega Memristor capabil de operatiuni atat in mod analog cat si digital.

2030 – primii androizi? :)

Pentru mai multe, citeste: Popsci.

Tagged with:  
Share →

One Response to Memristor, descoperirea care va duce la primii androizi

  1. [...] Citeste si articolul lui Cristian Presură din Stiinta.info Un nou element de circuit electric poate revoluţiona arhitectura computerelor. Despre memristor a mai scris si Adrian Mihaltianu pe blogul sau Zvoner Memristor, descoperirea care va duce la primii androizi. [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card