Mdea, mi-e deja lene sa numar la a cata generatie de phishing in numele Raiffeisen s-a ajuns, dar cred ca nu strica sa va reamintesc cateva lucruri.

Ce e phishingul? Furtul datelor personale. Cum ar fi codul, parola si numarul cardului vostru bancar. Inteles?

1. Daca primiti prin mail asa ceva:

Phishing in numele unui fals Raiffeisen

Trebuie sa va dati seama ca NU Banca Raiffeisen v-a trimis chestia, ci niste escroci. Desi puteti da click, NU va introduceti datele personale sub nicio forma.

Daca curiozitatea va impinge sa dati click (si daca aveti totusi un antivirus) NU introduceti absolut nicio informatie, pentru ca sunteti pe un site de phishing, care doar se preface a fi site-ul bancii.

Phishing in numele unui fals Raiffeisen

Elementele de identificare a acestei escrocherii sunt simple: nu va aflati pe serverul bancii (verificati bara de adrese), nu apare simbolul unei tranzactii sigure (TOATE tranzactiile bancare facute online, inclusiv introducerea de coduri si parole au loc SECURIZAT), deci nu apare lacatelul in bara de adrese, si in primul rand: banca NU va va cere niciodata o verificare de date personale prin mail.

Lectura suplimentara:

1. Phishingurile au loc de obicei in weekend. Usor de inteles de ce.

2. Nu luati drept serios niciun mail care provine de la o banca si care nu vi se adreseaza PE NUME si pe PRENUME

3. Nu se fac verificari online, ce naiba sa verifice online?

4. Ca regula generala, nu va introduceti datele personale pe o conexiune fara “lacatel”, adica nesecurizata.

5. Daca ati pus botul (sau daca ati introdus injuraturile de rigoare pe post de cod, numar de card si alte date :D ), vi se va multumi frumos si veti fi redirectionati in pagina reala a bancii. Frumos si simplu, nu? Sucker!

Evident, nu intru in toate detaliile, sunt mult mai multe cai prin care puteti fi pacaliti, dar daca macar UNA dintre cele de mai sus nu corespunde, atunci e phishing si nu merita sa mai stati pe pagina aia.

ps. relax, nu va poate fura nimeni datele de acest gen daca nu le introduceti voi insiva.

pps. toate bancile cad prada unor astfel de tentative de phishing, deci nu injurati Raiffeisen, ei nu au nicio legatura cu treaba asta. Totusi: mailul a fost trimis la ora cinci si un sfert, am primit ‘atacul’ la ora 19:20 cand am deschis mailul, sunt curios de cate ore in plus au nevoie cei de la security sa dea site-ul ala jos inainte ca fraierii sa-si dea datele personale pe tava.

PLUS: consider ca ar fi cazul unei campanii de publicitate pe aceasta tema, mai ales din partea Raiffeisen. Multumim ca ne informati de noile promotii, dar ar fi bine sa ne informati si ce sa facem cand primim un phishing! Nu credeti? :)

UPDATE: Dupa aproape 24 de ore, oamenii au schimbat hostul, si isi continua linistiti pescuitul de date personale… Neat.

Tagged with:  
Share →

One Response to LIVE: tentativa de phishing “Raiffeisen”. Cascati ochii

  1. [...] tot se afla in plin atac de phishing (repetat), cei de la Raiffeisen s-au gandit ca ar da bine sa comande urmatorul [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card