E bine ca dictatorul Gaddafi e pe cale sa cada, e iarasi bine ca democratia isi poate face loc in aceasta tara, e rau ca timp de 10-15 ani vom avea si aici o perioada de tranzitie tulbure si violenta, insa asta e istoria, ea merge inainte indiferent de ce alegem noi.

Totusi, e bine sa vedem Libia in context. Poate ne ajuta cateva date:

1. Libia producea inainte de razboiul civil 2% din productia mondiala de petrol, cu 1.6 milioane de barili pe zi. Chiar daca si-ar dubla aceasta capacitate, ar mai avea resurse petrolifere timp de 40 de ani (deci 80 de ani daca le pastreaza la nivelul actual).
2. Asta inseamna ca statul libian scoate din petrol circa 160.000.000 de dolari pe zi din petrol.
3. Sunt 6.4 milioane de locuitori in Libia. PIB-ul pe cap de locuitor e unul dintre cele mai ridicate din Africa: 14.900 de dolari in 2010 (Romania avea in 2009 11.800!). Peste 9.000 de dolari din acesti bani provin din petrol.
4. Cele peste 50 de miliarde de dolari/an provenite din petrol au reusit sa sustina un sistem economic aflat in continua crestere in ultimul deceniu, insa exista in continuare o diferenta majora intre oras si sat in Libia. Lipsa industriilor alternative duce si la un somaj foarte ridicat in randul tinerilor, care pe alocuri ajunge si la 50% (la nivelul intregii tari, oficial, e de doar 10%).

Interesul tuturor e ca petrolul libian sa fie controlat, productia marita pentru a compensa eventuale socuri din Orientul Mijlociu (Siria e iesita la incalzire, dar tinta finala e Iranul), iar controlul cedat arabilor sauditi si qatarezilor, favoritii americanilor in zona si dealerii de putere care conteaza realmente aici. UE va fi pastrata de rebelii ajunsi la putere ca o contragreutate la influenta sauditilor, dar asta depinde si de agresivitatea cu care se vor promova europenii (in special italienii).

Principalii perdanti deocamdata sunt Rusia si China, care au vrut tot timpul temporizare si negociere cu dictatorul. Romania se afla cam in aceeasi tabara, dar noua ni se iarta multe din alte motive… Tot principalii perdanti pot fi si libienii insisi, care au fost pur si simplu privati de orice sistem democratic, nu au precedente de aceasta natura si pot cadea foarte usor influentelor fanaticilor.

Deocamdata Libia e un carbune fierbinte, dar extrem de pretios (potential de 1.000 de miliarde de dolari venit in urmatorii 10 ani!). Sa vedem cine-si va frige primul palmele…

Tagged with:  
Share →

One Response to Libia in context

  1. [...] sa preia initiativa si sa ‘dea jos tiranii’ – asa cum s-a facut in Egipt sau in Libia. Da, numai ca, de cele mai multe ori, aceste schisme si lupte pentru putere se dau intre oameni [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card