Mari discutii mari zilele acestea, de cand cu scandalul legat de parodia facuta de Vali Petcu la adresa campaniei antifumat ce foloseste imaginea Mihaelei Radulescu. Am fost suficient de ocupat cu altele (TV weekend, pentru prima data dupa foarte mult timp, in care nu am stat deloc pe televiziunile romanesti ci pe cele frantuzesti si italienesti, care chiar au emisiuni de calitate!) ca sa pot citi tot ce s-a scris pe tema data, dar am doua inputuri semi-juridice de facut, totusi.

1. Niste oameni de bine s-au sesizat ca blogerii pot scrie orice pe site-urile lor si sa nu fie trasi la raspundere. Vor asadar inasprirea legii. Intrebarea mea este urmatoarea: daca insulta este pedepsita de Codul Penal, si daca pe blogul tau scrii ca din punctul tau de vedere Iliescu este un mosneag kaghebist imputit, sau ca Nicolaescu (regizorul, nu contabilul criminal) este dinozaur fumat, poti fi actionat in judecata pentru insulta? Raspunsul este da, fara indoiala. Oamenii se vor simti jigniti, luati la refec, vor suferi si vor cere daune.

In functie de importanta blogului meu, ele pot sau nu intra in atentia celor vizati. De exemplu, daca scriu aici ca ministrul de finante este un imbecil irecuperabil pentru ca a creat o taxa auto care a favorizat importul de rable vechi si poluante, cu care ne vom spala pe cap 10 ani de acum incolo (caci se stie ca romanul ‘recicleaza’ tot, nu arunca nimic), in detrimentul masinilor noi, sau chiar a celor second-hand noi si putin poluante, nu se va intampla prea mare lucru. De ce? Pentru ca acest blog este citit de doar cateva zeci de oameni pe zi.

Dar daca scriu acelasi lucru pe drive-test.ro, ca redactor sef, atunci responsabilitatea este, dintr-un foc, mult mai mare. Sunt peste 120.000 de cititori pe luna acolo, iar cel vizat se poate simti indeajuns de lezat incat sa ma dea in judecata. Si atunci, in loc sa spun pe sleau “imbecil arivist si incapabil” voi folosi eufemisme de genul “prin ilustra sa genialitate si competenta”, samd. De ce? Pentru ca sa nu supar sistemul, de-aia. Asta e, nu am ce face.

Este lesne de inteles asadar ca blogerii cu zeci de mii de cititori ar trebui sa inteleaga ca responsabilitatea lor creste odata cu celebritatea lor. Nu mai pot continua sa arunce cu pareri in stanga si in dreapta fara sa se astepte la repercusiuni din partea unor oameni frustrati, sau pur si simplu jigniti. Una este cand te baga in seama doar apropiatii, alta este cand parerea ta ajunge instant la mii de oameni. Ar trebui asadar sa taca? Nu, nicidecum. Ci doar sa ridice nivelul satirei din noroi, macar suficient de putin pentru a nu mai intra sub incidenta legii.

2. Este nevoie de o lege mai dura, de un CNA al internetului? Cine propune asa ceva habar n-are despre ce vorbeste. In primul rand, o lege mai dura ca sa ce? Sa combati glumele de prost gust?

OK, Zoso a facut o gluma de prost gust. Dati-l in judecata pentru asta. Dar atunci as vrea sa dau si eu in judecata toti handicapatii care fac emisiuni la TV, dintre care 95% sunt de prost gust si o insulta la adresa inteligentei telespectatorilor.

Daca prostul gust sau saritul calului sunt elemente cu care trebuie sa operam atunci cand cerem inasprirea legii pentru a putea da in bloggeri atunci cand ei devin prea acizi, atunci ar trebui aplicata aceeasi masura si emisiunilor TV sau articolelor din presa scrisa. Toate alea de prost gust sa dispara. Toate cele acide sa dispara. Hai sa terminam cu Academia Catavencu, hai sa terminam cu Carcotasii, hai sa terminam cu toti puţoii care isi dau cu parerea neavizat despre orice. Cum ar fi toata sleahta de analisti politici, CTP-isti, gâzi, ciutaci, ciobani resapati, talibani si vedete de trei lei care ne sufoca spatiul public de atata amar de vreme. Sa dam de pamant cu 95% din emisiunile cu public care nu fac altceva decat sa scurme tot ce e mai mizerabil, mai prost si mai scarbos in Romania. Si cu toate guristele care paraziteaza timpii de emisie.

A, si daca tot este sa interzicem prostul gust, oare ce as putea spune despre campania antifumat care ne-a costat o carca de bani si care va avea drept rezultat fix ZERO barat?? Aia nu e de prost gust? Sau vi se pare de bun gust ca o doamna sa stea in chilotei rosii si sa priveasca gales spre cititor, invitandu-l sa se lase de fumat ca sa poata face sex mai mult? Oare n-ar trebui data o lege si impotriva tocarii banilor nostri pe campanii care sunt in ordine: de prost gust, ineficiente si jignitoare la adresa inteligentei destinatarilor? Mie banii pe care mi-i ia cu japca statul si ii da pe astfel de campanii cine mi-i da inapoi?!

Bagati-l pe Zoso la zdup, ca se tine de impartit scuipati in dreapta si in stanga. Daca va puneti mintea, o sa reusiti. Dar din acel moment veti reusi doar sa acoperiti o vreme oglinda in care va puteati admira in toata mizeria pe care ne-o revarsati in cap in fiecare zi, pe toate canalele. Caci Zoso nu e altceva decat o oglinda a mizeriei voastre, o paleta de ping-pong care va intoarce gratis flegmele aruncate de voi in capul nostru pe banii nostri

Sau poate ca ar fi timpul sa incepem sa va ignoram complet si sa va lasam in troaca voastra. O, macar de ne-ati lasa sa facem asta!

Tagged with:  
Share →

One Response to Legea bunului prost gust

 1. Blegoo says:

  In mare, agreez cu ce spui incepand de la punctul 2 in jos.
  La punctul 1 insa am o observatie: nu cred ca responsabilitatea creste cu audienta; ori ar trebui sa.
  Cred ca depinde de profilul blogului, ziarului, emisiunii. Mad Magazine (circulatie 200000-2000000) insulta tot, de la vladica la opinca, politician si vedeta, tot ce vrei si ce nu vrei.
  Emisiunea Saturday Night Live e plina de insulte la adresa presedintelui Tufis, ca si a altor celebritati. Nu mai mentionez Clinton, Monica si rochita albastra…
  Zoso e un blog de divertisment, intr-un fel similar cu Academia Catavencu. Standardele sunt diferite fata de, ziarele nationale cu pretentii.
  In momentul in care Vali se hotaraste sa faca un blog de analiza politica si economica serioasa, cu surse si interviuri, lucrurile se schimba. Vali nu e Zoso; Vali scrie pe blogul Zoso, care are un anumit profil. La fel ca toti cei de la Catavencu; ei scriu acolo, nu sunt neaparat identificati cu profilul publicatiei.
  Sincer sa fiu, sunt usor dezamagit de opinia ta:
  “…Ar trebui asadar sa taca? Nu, nicidecum. Ci doar sa ridice nivelul satirei din noroi, macar suficient de putin…”
  Fiindca, daca tot vorbim de noroi, te-ai uitat prin ziare in ultima vreme?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card