Avem asa:

- un presedinte american preocupat de castigarea alegerilor, cu o situatie politica si economica precara (avans de cel mult 5 puncte procentuale fata de Romney, contracandidatul; stagnare economica), prins la mijloc intre propriul pacifism si realitatea cruda a pierderii influentei americane in punctul nevralgic al lumii
- un candidat la presedintia americana in traditia republicana – un hawk pregatit de razboi, dar complet nepregatit pentru decizii strategice echilibrate, care a gafat de repetate ori in ultimele saptamani pe tot ce reprezinta politica externa (a reusit sa-si insulte si cei mai apropiati aliati, britanicii)
- liderii evrei care vor cu orice pret un razboi preventiv cu Iranul
- o clasa politico-religioasa iraniana caruia i-ar conveni de minune un razboi cu Israelul, chiar daca s-ar alege cu sute de vieti pierdute si cu un program nuclear intarziat – ar coaliza nehotaratii si ar omori in fasa orice tentativa de primavara araba 2013 la ei in tara
- lideri ‘democrati’ slabi in toate tarile foste aliate SUA in Orientul Mijlociu
- lideri ‘dictatoriali’ slabi in toate tarile foste dusmane SUA
- jocuri de razboi si manevre militare fix in marea de langa Iran
- China aflata in pragul spargerii bulei miracolului chinez
- Japonia aflata in 15 ani de stagnare
- Niste insulite-pretext pentru rediscutarea delimitarilor zonelor economice exclusive intre China si Japonia (si nu numai).

Ce urmeaza?

Leapsa pe ouate.

Obama nu poate implica SUA intr-un razboi preventiv cu Iranul, cu deznodamant imposibil de calculat, inainte de alegeri. Romney e belicos in declaratii, dar se poate razgandi rapid, sau dimpotriva, poate escalada tensiunile la nivelul unui razboi cu implicatii tragice nu doar pentru Orientul Mijlociu, ci pentru toti americanii din lume.

Israelul are o armata care nu vrea sa lupte, niste servicii secrete care nu vor sa se intervina armat, dar o clasa politica pusa pe razboi. Probabilitatea unui razboi cu Iranul este, in acest moment, extrem de mare.

China care are nevoie de o distragere mai mult decat are nevoie de resursele de petrol de sub insulitele cu pricina (sa nu uitam ca se bazeaza covarsitor pe carbune, nu pe petrol). O distragere care sa tina, la nevoie, unit poporul in fata unei foarte probabile ‘recesiuni’ (in cazul lor, o scadere a cresterii economice sub 5% pe an).

O Japonie care nu si-a regasit rostul pe lume si care e o tinta aparent usoara intr-o redistribuire a rolurilor strategice in Sud-Estul Asiei.

Si sa nu uitam de o Rusie care vrea musai sa tina mana pe Siria si care vrea sa scape cat mai repede de americani din Afghanistan.

Parerea mea este ca orice interventie militara americano-israeliana in Iran va primi raspunsul militar rapid din partea Chinei in propria sfera de influenta. Orice lipsa de interventie militara in Iran va duce la pierderea avantajelor strategice americane in zona, iar China tot va putea recurge la mici lovituri militare in apele ‘proprii’.

Intelegeti acum celebrul Catch 22 in care e prins Presedintele american acum?

Cam cum e si vasul chinez din imagine…

ps. personal inclin sa cred ca vom avea 2 razboaie pana la finalul anului. Nu de mari proportii, dar suficient de sangeroase. Sper din toata inima sa ma insel.

Tagged with:  
Share →

3 Responses to Leapsa pe ouate

  1. Eu cred ca in cateva saptamani va incepe un mare razboi…

  2. Alexandru says:

    George nu este sigur acest lucru, dar da , noi oricand ar trebuii sa ne aspteptam la un al 3-lea Razboi Mondial.

  3. mwlambo says:

    Stati bre pe pace ca nu au astia bani de razboi! Va fi razboi numa’ daca ticnitii astia de americani nu o sa mai vrea sa-si plateasca datoriile fata de China, DAR…. nu vor face asta atat timp cat principalii amici ai Chinei sunt Rusia (pe plan militar) si Germania (pe plan industrial).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card