Priviti cu atentie imaginile de mai jos, caci ele nu au aparut printre stirile principale la niciun buletin de stiri romanesc si nici pe site-urile romanesti de stiri. Priviti-le cu atentie, caci acesta este un moment istoric de magnitudine similara cu primul zbor comercial al unui avion, cu punerea pe orbita a lui Gagarin, cu prima iesire in spatiu a unui astronaut, cu prima lansare de naveta spatiala samd. Poate nu cu aselenizarea, aia e deja la alt nivel. Insa si asa…

In momentul in care primul transportator spatial privat isi incheie cu succes prima misiune, putem spune deja ca intram intr-o noua era spatiala. Iar noi, cei care suntem in viata acum, vom putea spune, ani mai tarzi: am fost de fata, am fost acolo cand SpaceX au livrat primele incarcaturi comerciale in spatiu.

Avem destule probleme aici, pe pamant, ar spune multi. Si ce e atat de important ca o firma finantata de miliardari trimite hrana si hartie igienica astronautilor de pe ISS? Care e stirea aici, ar zice vajnicii editori autohtoni de stiri care o ignora cu desavarsire?

Stirea este ca atat timp cat omenirea nu este capabila sa transforme zborul spatial intr-o afacere economic viabila vom ramane blocati aici, pe pamant. SpaceX are capacitatea de a trimite pe orbita incarcaturi la doar o fractiune din costurile NASA sau rusesti. Aici e cheia. Iar cu cat vor intra mai multi antreprenori in cursa, cu atat costurile vor scadea iar tehnologiile vor avansa.

De ce e important asta? Nu doar pentru a explora spatiul a la Star Trek. Ci in primul rand pentru a ne extinde curtea si capacitatea de a ocroti viata aici, pe Pamant. Ne aflam la o rascruce, intr-un moment in care avem nevoie sa ne extindem curticica noastra si spatiul nostru pe care sa il putem apara de pericole. Caci azi nu suntem in stare nici macar sa ne aparam contra unui asteroid descoperit tarziu, daramite sa trimitem oameni pe Marte sau sa avem o baza lunara permanenta pe Luna! Toate ouale noastre sunt intr-un singur cos: aici, pe Pamant. A, da, sunt zeci de chestii mai importante de rezolvat, insa daca pe aceasta o lasam deoparte sau la indemana statelor, nu vom avansa niciodata suficient de mult.

Misiunile spatiale private deschid drumul catre o noua era. Era spatiala adevarata.

Este practic al cincilea pas serios facut de om in cursa pentru a cuceri stelele (dupa zborurile orbitale, aselenizare, statiile spatiale orbitale si valul de sonde robotice trimise departe in spatiu). Mai avem cam vreo alti o mie, insa pasul e facut! Sa ne bucuram, asadar!

Tagged with:  
Share →

2 Responses to La rascruce

  1. cl says:

    Din pacate nu cred ca vom explora spatiul in timpul zilelor noastre. Suntem prea ocupati sa ne luptam pentru munti de hartie colorata.

  2. [...] cazul in care nu ai prins prima misiune spatiala privata SpaceX, atunci insoteste macar virtual o statie spatiala traind experienta unei calatorii de astronaut. [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card