Ați citit probabil vestita predicție făcută de Isaac Asimov despre 2014, scrisă cu ocazia Expoziției Mondiale din 1964. Dacă n-ați citit-o, iată textul original aici.

Mi se pare cu atât mai amuzant să citesc așa ceva, cu cât tocmai sunt în mijlocul scrierii capitolului meu despre 2058 din al doilea volum al lui Earth XXI, iar mașinile zburătoare de care vorbește Asimov încă nu-și vor fi făcut apariția. De ce? Pentru că aerul comprimat e ineficient, zgomotos și neplăcut pentru trecători. N-au apărut în 2058 nici roboții care gătesc singuri, un alt impas care ține de psihologia umană – semipreparatele de încălzit la microunde sunt tot ce poate fi mai aproape de automatizarea pregătirii hranei, pentru că există o barieră psihologică aici – vrem să ne gătim mâncarea, sau măcar să știm că un om a fost cel care a preparat-o. Iar tendința organică și a produselor realizate în casă (de la bere și vin, la legume și fructe) n-a fost anticipată de nimeni până acum.

UnisphereUnisfera, sau globul pămânesc înconjurat de electronii-sateliți ai Expoziției din 1964

N-am reușit nici să stăpânim nici fuziunea ca sursă de energie, iar eu cred că nici în 2058 nu vom fi fost în stare (regret, dar nu cred că voi trăi atât ca să și văd dacă voi avea dreptate). E complicat, la fel de complicat precum computerele cuantice, despre care însă cred că vor exista în 2058, dar nu așa cum le gândim noi azi.

Una peste alta, Isaac Asimov a fost colosal nu doar pentru că a ghicit unele dintre tehnologiile noastre folosite astăzi (printre care și mașinile semi-autonome, chiar dacă nu zboară), ci pentru că a așternut în scris istorii ficționale întinse pe mii de ani, cu civilizații întregi create de la zero și cu o atenție pedantă cu privire la adevărurile științifice.

Mai presus de toate, îmi vine în minte unul dintre lucrurile pe care Asimov nu le menționează în celebra sa predicție, dar pe care îl puteți regăsi în magnifica sa Fundație. Faptul ca, la un moment dat, să avem capacitatea de a ne conecta senzorial la tehnologie – la senzorii unei nave, de exemplu – astfel încât să putem vedea, simți, mirosi, pipăi și gusta Universul, apusurile de soare de pe Marte, parfumul câmpiilor alpine tocmai vizitate de prietenii noștri sau furtunile electrice de pe Saturn. Faptul de a ne contopi mental cu ceea ce este în jurul nostru – fie real, fie aflat la mii de kilometri depărtare. Pentru că vom înțelege la un moment dat că deplasarea noastră fizică nu e chiar atât de necesară, ci conectarea la noile noastre membre – dronele, pe care le vom trimite peste tot în Univers…

Iar momentul ăsta nu va necesita 50 de ani în fața noastră. Căci dacă Asimov a reușit să facă predicții uimitor de exacte referitoare la fundamentele tehnologice ale civilizației noastre actuale, pentru noi e mult mai greu – rata de creștere a tehnologiei și goana lumii virtuale care ne răpește tot mai mult timp îngreunează foarte mult o astfel de predicție pentru 2064.

Totuși, nu e imposibil de făcut. Așa că doream să vă anunț că m-am apucat de volumul al doilea din Earth XXI. Pe care îl scriu în română, pentru rapiditate. Iar lui Isaac Asimov îi datorez exact formatul puțin neplăcut al cărții – salturi temporale care focusează cartea mai mult pe evoluția omenirii decât pe atașamentul emoțional față de aceleași personaje. Pentru că fără Asimov, nici eu nu m-aș fi apucat de scris. Iar dacă printr-o catastrofă cosmică n-ați reușit până acum să-i citiți Fundația… ce așteptați?!

Share →

2 Responses to Isaac Asimov și viitorul nostru de azi

  1. Alex says:

    Daca nu ai citit Isaac Asimov si Jules Verne, ai trecut degeaba prin anii copilariei…

  2. [...] Asimov n-a prea nimerit-o cu prognozele. [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card