Ma uit cu uimire la negocierile de zilele acestea dintre guvernanti si FMI si ochii aproape imi sar din orbite. Schimb canalul pentru a nu mai auzi ineptiile lui Boc, flegma lui Berceanu si chitaielile lui Videanu (dar nici latraturile galeriei contra de la Antene si iRealitati) si dau de luptele de strada din Grecia, in care oameni platiti din fonduri publice arunca cu cocktailuri Molotov in banci, arzand de vii oameni nevinovati. Mda.

Der Spiegel are un articol foarte ‘racoritor’ astazi, despre iminentul faliment al zonei Euro. Si tare as vrea sa-i pot contrazice, dar nu prea am argumente. De ce? Pentru ca de foarte mult timp n-am mai vazut o clasa politica atat de inepta la nivel european. Pe langa politicienii nostri (ma refer la europeni in general nu doar la romani), deja americanii par niste finuti.

grecia

Daca politicienii de dupa razboi au avut o motivatie majora de a construi o noua Europa abia trezita din mahmureala unui razboi cu 60 de milioane de victime, majoritatea de pe continent,  politicienii de astazi sunt in mare parte nascuti in anii ’50 si ’60, petrecandu-si adolescenta si primii ani ai tineretii cu flori in par, mergand cu rulota in camping si tragand pe nas, sau aruncand cu pietre in politistii care nu-i lasau sa stea degeaba pe bursele platite din greu de generatia care luptase si razboiul.

Niste oameni crescuti intr-o perioada de boom economic extraordinar, inclusiv la noi, care si-au petrecut al treilea deceniu din viata luptand cu frana economica a anilor ’80, apoi invatand cu greu sa razbata prin anii ’90 si iesind la suprafata in lumea politica post 2000. O generatie ‘pampered’ cum ar spune americanii, a carei copilarie n-a fost marcata de niciun dezastru major si care a apucat sa beneficieze de toate roadele unui nivel de trai mereu crescand.

Problema e ca ei au drept constituenti aceeasi generatie de baby-boomers, care in general nu mai au capacitatea de a rezista la greutati si la lipsuri. Care au crescut cu filozofia – general acceptata in Europa – ca statul trebuie sa aiba grija de bunastarea sociala si ca politicienii, oricat de inepti ar fi, nu reusesc in general sa strice fundamental mersul inainte al capitalismului. Hm.

Din pacate acest sistem a scapat de prea mult timp de sub control. De doua decenii incoace, doar nemtii ce au reusit sa-si manance de sub unghii si sa-si construiasca o economie robusta, acceptand ca nivelul de trai poate si stagna (sunt si alte exemple, mai la nord). In rest, tot ce inconjoara Mediterana se compune din tari in care clasa politica ce a iesit acum 10 ani din scena a lasat stafeta unor politruci ce s-au grabit sa-si incurajeze popoarele sa traiasca pe credit un deceniu minunat, numai sa fie ei realesi.

Niste iresponsabili care au amanetat viitorul unui intreg continent crezand ca se vor descurca chiar si in lipsa parghiilor finantiste de care se tot folosisera inainte de a intra in zona euro. Avem si noi din astia. Dar la ce furtuna se pregateste, asta deja conteaza prea putin.

Dar nu doar ei sunt de vina. De vina suntem si noi, da inclusiv eu si tu care citesti aceste randuri. Cu totii am trait peste posibilitatile noastre reale. Am trait pe credit mai mult decat am putea plati intr-o viata intreaga. Ma rog, unii dintre noi n-au acumulat atata datorie (eu n-am facut-o, dar mai mult dintr-o sansa decat voit), insa majoritatea celor de 30-40 de ani sunt deja indatorati la banci pentru urmatorii 30 de ani, adica practic restul vietii lor. Europa intreaga risca sa se scufunde in trei decenii de marasm economic. Poate pentru a echilibra balanta in care China, India si alte tari emergente devin tot mai bogate, recuperand diferentele economice cu o viteza fantastica.

Pana atunci vine nota de plata, iresponsabililor. Faceti loc.

Share →

4 Responses to Iresponsabilii

 1. ipo says:

  Diferenta fata de greci este ca in Romania, generatiile de 25-35 de ani sunt crescuti in epoca capitalismului de cumetrie al lui Iliescu. Nu mai asteapta nimic din partea statului, nu mai sunt nici macar membri formali in societate, sunt atomizati si individualisti. De aia poate a fost si foamea de credite, asociata cu lipsa unei culturi financiare rezonabile. Si, vrem nu vrem, astia sunt oamenii care trebuie acum sa ne scoata din rahat, in ciuda incapacitatii politicienilor de a reforma statul. Ce o sa se intample, cred ca nici al’ de sus nu s-a hotarat.

 2. Mynsc says:

  Cum sa nu “latri” contra cand uite in ce hal se ajunge ?! Eu chiar nu-mi imaginez ce lucru mai rau ar putea zice televiziunile fata de realitatea care incet, incet iese in vazul tuturor.

  Asta-i guvern de tara africana trecuta prin sute de ani de razboi civil… orice-ai zice despre “it” nu-i insulta, ci adevar.

 3. zvoner says:

  Televiziunile ar putea explica pe indelete de ce s-a ajuns aici. Ieri n-am vazut vreun breaking news cu bursa din America, n-am vazut nicio analiza pertinenta despre situatia disperata in care se afla toata Europa de Sud-Est.

  Tot ce stiu ei e sa dea vina 100% pe Basescu si Boc. Au fara indoiala partea lor de vina (amandoi ar trebui sa zboare din functie), dar demolarea economiei romanesti nu izvoraste de acolo, ci din contextul international. In plus, din pacate, opozitia nu are nici ea oameni mai breji, iar FMI-ul n-are nicio treaba cu relansarile economice, ci doar cu austeritatea.

  E o situatie de tip lose-lose. Asta e.

 4. [...] in urma cu cateva zile despre “iresponsabilii“, clasa politica europeana care a preluat stafeta de la creatorii Uniunii Europene si n-a [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card