Zilele trecute au aparut prin presa unele citate din interviul lui Putin acordat celor de la CNN. S-a retinut doar ca Putin ii acuza pe americani ca au fost implicati direct, ca razboiul din Georgia a izbucnit doar pentru ca administratia SUA s-a gandit sa ‘ajute’ pe unul dintre candidati (republicanul Mc Cain), si ca Rusia va impune sanctiuni economice SUA.

In realitate, ceea ce a zis Putin merita citit pe indelete. Iata aici gasiti articolul complet: Interviul lui Putin. CITITI-L!

As vrea insa sa comentez doar pe acest fragment, de o claritate fenomenala:

“As for Russia’s prestige: We don’t like what’s been happening, but we did not provoke this situation. Speaking of prestige, some countries’ prestige has been severely damaged in recent years. In effect, in recent years our U.S. partners have been cultivating the rule of force instead of the rule of international law. When we tried to stop the decision on Kosovo; no one listened to us. We said, don’t do it, wait; you are putting us in a terrible position in the Caucasus. What shall we say to the small nations of the Caucasus as to why independence can be gained in Kosovo but not here? You are putting us in a ridiculous position. At that time, no one was talking about international law; we alone did. Now, they have all remembered it. Now, for some reason, everyone is talking about international law. “

Cheia problemei sta in modul in care Statele Unite, sub camarila republicana a lui Bush-Cheney, au inteles sa distruga mitul democratiei si libertatii peste tot in lume. Nu cred ca a existat in istoria din ultimele 7-8 decenii ale SUA un regim atat de antidemocratic, retard, sovinist si egocentric precum acesta de acum. Nu cred ca vreuna dintre initiativele de politica externa (sau de politica interna, btw) ale camarilei Bush din ultimii 8 ani a fost benefica. Nu, nici macar invadarea Afganistanului si eliminarea talibanilor de la putere, pentru ca de fapt viata afganilor nu s-a schimbat prea mult dupa atata timp, si astazi ei plang deja dupa talibani. Caci interventia militara NU a fost urmata de un veritabil Plan Marshal, care sa ii scoata pe aia din saracie si din dependenta de lorzii razboiului. S-au tocat mii de miliarde de dolari pe razboaie, dar nu pe castigarea populatiilor cucerite. La fel si in Irak.

Ignorarea regulilor care au asigurat totusi pacea in Europa in ultimii 60 de ani prin precedentul Kosovo dar si prin celelalte interventii de mana forte a deschis o cutie a Pandorei care nu se va inchide nici in urmatorii 20 de ani. Dreptul international tine de un singur lucru fundamental: increderea intre natiuni. Aceasta incredere se bazeaza la randul ei pe respectarea reciproca a angajamentelor. Miscarile facute de americani in ultimii trei ani au fost, pe rand: iesirea din tratate care garantau status-quo-ul militar intre Rusia si NATO (montarea scutului anti-racheta in tarile est-europene – trebuie spus de altfel ca acest scut NU si-a dovedit eficienta intr-un mod hotaritor in teste!!), introducerea in NATO a tuturor tarilor din flancul estic al Rusiei si ademenirea in NATO a tarilor din flancul sudic al Rusiei.

E ca si cum Rusia ar incheia aliante militare cu Cuba, Mexic, Venezuela si alte tari aflate in imediata vecinatate a Americii. E ca si cum Rusia ar tine nave si baze militare navale la o departare de 4-500km de orasele americane, si e ca si cum Rusia ar invada militar tari in care exista si investitii americane masive, asa cum au rusii in Iran si Siria.

Reciprocitatea in dreptul international a fost calcata in picioare in cel mai rau hal de catre americani in relatia cu Rusia. Acest lucru a devenit intolerabil pentru rusi, iar planul este cat se poate de clar: cand Rusia vorbeste, lumea trebuie sa asculte. Din pacate, inca nu asculta nimeni (si dezmatul militar facut de Rusi in Georgia nu ajuta deloc la campania de PR…)

Daca greselile facute in economie de bushmeni au dus la inglodarea in datorii uriase (cam 180.000 de dolari pe cap de american furajat), greselile facute in politica externa au transformat America intr-un imens elefant intr-o sufragerie. Dupa ce si-a instrainat aliatii occidentali, dupa ce a facut o mizerie de nedescris din Orientul Mijlociu, acum Bush&Co s-au gandit sa-i transforme din nou pe rusi in inamicul public numarul 1 si au si comis-o.

Spusele lui Putin imi intaresc temerile de acum ceva timp, si anume ca treaba din Georgia a izbucnit la comanda, la o dubla comanda insa. Caci zecile alea de instructori americani au fost spionati si ultraspionati de rusi in tot acest timp, iar ei au stiut 100% despre tot ce doreau acestia sa faca. Rusii nu sunt prosti. Nu sunt naivi. Au stiut despre tot ce li s-a pregatit, si s-au pregatit ei mai bine. In fond, prostia americanilor le convenea de minune. I-au provocat pe georgieni cat au putut, acestia au muscat momeala si s-au fript. Rau de tot.

Urmatoarea miscare? Rusia a anuntat ca va trimite din nou echipe de specialisti in Iran pentru a termina constructia reactorului de la Bushehr (cam in patru luni ar fi gata), US are astfel maxim 6 luni pentru a ataca aerian Iranul (deja olandezii si-au retras ofiterii acoperiti de acolo, e o chestiune de saptamani de fapt), Siria va fi nevoita sa intervina atacand impreuna cu iranienii Israelul, rusii au nave militare intr-un port sirian, Israelul nu va ezita sa atace Siria si Iranul pentru a se apara, nici nu vreau sa ma gandesc ce poate iesi mai departe.

Ideea este ca SUA au pierdut complet controlul asupra Rusiei, iar modul extrem de bine in care s-a descurcat armata rusa in Georgia a pus Rusia pe val intr-un moment cand sprijinul acesteia era absolut necesar.

Caci Putin mai spune in interviu ca dependenta Europei (si lumii) de Rusia este de fapt o interdependenta. Europa are nevoie de energie, Rusia de bani. Ceea ce ‘uita’ el in mod convenabil sa spuna este ca si China are nevoie de energie de la Rusia. Cumparatori de energie s-ar mai gasi. In plus, rusii au ceva bani la tescherea. Isi permit 1-2 ani de joaca, pe cand europenii nu-si permit nici macar 2 saptamani. Iar banii se pot gasi si din alta parte, e de ajuns sa-i dezbine pe europeni.

Am nasoala impresie si presentiment ca strategia SUA in acest caz frizeaza limitele imbecilitatii. I-au luat de fraieri pe rusi, or cu Putin si Medvedev in frunte acestia sunt orice numai prosti nu. Cititi-i spusele lui Putin. Vedeti-i coerenta (nu vorbeste un text invatat). Vedeti-i zonele pe care este in stare sa le acopere. Ofiterul KGB nu a ajuns degeaba la carma Rusiei. Ai in fata spusele unui om de o inteligenta inspaimantatoare. Un strateg desavarsit pentru tara lui. In acelasi timp, un om extrem de rece si de calculat, care nu face greseli.

Comparati apoi cu W Bush…

Octombrie va fi rosu, am mai spus-o. Nu ne ramane decat sa asteptam.

ps. pentru a nu fi inteles gresit: Rusia ramane o natiune care nu stie sa reactioneze decat prin forta. Detest acest mod al lor de a fi. Nu ii simpatizez catusi de putin. Ii detest fundamental pentru tot raul facut Romaniei, si atator altora. Dar in acelasi timp inteleg ca ei au propriile interese, si ca in ultimul timp acestea au fost in permanenta incalcate. Putin nu e Eltin. Si cine nu asculta… provoaca marele Urs. O mare mizerie rezulta de aici.

Tagged with:  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card