Pentru un om de 50 de ani, Internetul este in mod clar o chestie foarte greu de inteles. Vad inca destui intelectuali si artisti romani care au o adevarata aversiune fata de acest mediu electronic. Argumente ar fi multe: pornografia, glorificarea prostiei, tabloidizarea, socializarea excesiva care ne face de fapt sa fim mai singuri, aerul si aroma de fals, de plastic pe care il degaja orice interactiune de pe internet, atotputernicia si atotnimicnicia anonimitatii pe Internet…

Facebook, twitter, youtube, myspace, hi5 – pentru a numi doar unele dintre cele mai populare site-uri – toate nu produc decat extrem de putina valoare si imens de multa nonvaloare. Creativitatea este la un nivel minim iar Internetul este folosit in special pentru a copia, a fura, a pacali si a pierde vremea ta si a altora intr-un mod complet respingator pentru oamenii care chiar au o viata reala plina si multumitoare. Cam astea ar fi argumentele.

Totusi Internetul se maturizeaza rapid, iar cei care se declara obositi de nonvalorile de pe Internet ar trebui sa incerce sa intre pe site-urile pe care este promovata tocmai creativitatea. Fara Internet acest gen de piete publice in care poti admira creatiile exceptionale ale multor artisti independenti ar fi fost imposibile.

Dau doar un exemplu: vimeo. In doar 10 minute si dand click la intamplare poti vedea cel putin 2-3 mici capodopere. Unele de o profunzime rara, altele pur si simplu celebrand bucuria vietii (cum e cel de mai jos).

Sunt zeci de astfel de site-uri – nu sunt multe raportate la numarul total. Printre ele se numara bloguri, site-uri de fotografie, site-uri de muzica si multe altele, cu un continut mult peste ce iti pot livra televizorul sau ziarele. Dar sunt extrem de importante si reusesc mult mai mult decat sutele de posturi de televiziune sau de ziare si reviste. Pentru ca uneltele pe care i le ofera Internetul unui creator (fie ca e scriitor, regizor, fotograf, artist plastic sau orice altceva) sunt mult mai puternice decat celelalte medii de exprimare.

Sau poate artistilor romani le e teama sa concureze de la egal la egal cu alte mii de artisti, preferand concursurile locale si coteriile care le asigura un loc in USR sau la vreo simeza?

Data viitoare cand un intelectual sau un artist roman se va arata scarbit de mojicia Internetului, dati-i cu vimeo in cap. Daca n-a auzit de el, inseamna ca a trait degeaba.;)

RED ONE – Swimming Pool from Patrick Lawler on Vimeo.

Tagged with:  
Share →

One Response to Internet 2010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card