O data la patru ani (sau ma rog, la cinci), avem ocazia de a vota si de a spune apoi, uimiti, “cat am putut fi de prosti?!”

De obicei asta se intampla la circa 6-8 luni dupa ce respectivul individ a si ajuns in capul mesei, moment in care isi da arama pe fata sau da cu, scuzati, mucii in fasole. Iarasi de obicei, mai intai ii gasim tot felul de scuze conjuncturale, pentru ca realitatea unei alegeri stupide sa coboare incet-incet pana in strafundurile creierului si sa intelegem ca de fapt am ales, iarasi, prost.

Daca Basescu este intr-adevar vinovat pentru faptul ca astazi nu avem o alianta PDL-PNL, asa cum putea s-o lase sa guverneze linistita inca de acum 5 ani, totusi nu el este vinovat pentru ceea ce i se intampla PNL-ului astazi. Si nici noi.

A sustine un candidat in turul II dupa ce ti-a fost concurent nu este o chestie nemaivazuta. E parte a jocului democratic. A negocia cu acel candidat functii si eventuale avantaje sau chiar platforme comune de guvernare este iarasi o chestie uzuala.

Insa treaba asta o poti face de pe pozitia celui care are de dat, nu de luat, de pe pozitia celui care asteapta sa vii sa-i ceri, nu care vine el cu caciula in mana sa-ti ceara una sau alta. Treaba asta se face cu demnitate, si mai ales tragand cu ochiul si in tabara cealalta, cu atat mai mult cu cat sansele ca acea tabara sa castige sunt inca foarte mari. In plus, treaba asta o faci de pe o pozitie de egalitate, pentru ca te-au votat 2 milioane de romani.

Nu te faci slugoi, ci ramai independent, chiar daca arati ca intelegi sa sustii, de conjunctura, pe unul dintre finalisti.

Musiu Crin reuseste dintr-un foc ce n-au reusit multi in politica romaneasca. Si anume sa-si dea arama pe fata dintr-o singura lovitura, in mai putin de 12 ore de la ultimul buletin de vot bagat in urna cu numele lui.  Toti cei care l-au votat pentru ca nu il mai suporta (pe buna dreptate) pe Basescu, dar nu il pot suferi nici pe Geoana/PSD, toti cei care i-au trecut cu vederea atat absenteismul nemotivat de la locul de munca, dar si derapajele de limbaj care numai bun simt nu aratau, toti acestia au ramas brusc cu ochii in soare.

Si asta pentru ca musiu Crin a hotarat nu doar sa anunte ca voteaza cu Geoana, dar sa se si faca brusc membru in stafful de campanie al lui Geoana. In plus, a uitat ca Johannis pe care il tot agita crede inca sincer ca isi va face singur un guvern, si a si purces la facerea de liste, listute si alte hartoage cu posturi, numiri si beneficii.

N-am nicio indoiala – am mai zis-o – ca PSD-ul va continua sa guverneze direct sau indirect inca 4 ani de acum incolo, asa cum a facut-o si in ultimii 2 ani si jumatate. N-am nicio indoiala ca si PDL-ul tot cu PSD-ul ar face guvernul daca ar castiga, printr-o minune, Basescu alegerile.

Dar as conta in acest caz ca PSD-ul va fi aprig cenzurat de catre partenerii de guvernare. Ca nu i se va lasa mana libera sa distruga tara asta asa cum a reusit de fiecare data cand si-a putut impune vointa. In tandemul odios PDL-PSD, nu a avut mana libera. S-a luptat pentru orice cap de pod pe care a reusit sa-l castige.

Ma tem ca in tandemul cu un PNL prea bucuros sa scape de Basescu, PSD-ul se va dezlantui. Si ca va distruge nu doar urmatorii 10 ani ai acestei tari, dar si ce a mai ramas din ultimul partid istoric care mai conteaza.

Asa ca vom ramane cu cele doua capete de hidra ale FSN-ului.

R.I.P. PNL.

Pe aceeasi tema: Adrian Stanciu.

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card