In urma cu 23 de ani eram intr-o tabara la Padina si auzeam pentru prima oara un sound cu totul si cu totul deosebit de orice era difuzat la noi la radio sau de ce gasisem pana atunci pe benzile de magnetofon ale alor mei (si o, aveau numai grei ai rockului si alte nume nemuritoare pe acele benzi!).

De ce astazi nu se mai face astfel de muzica, de catre trupele noi? Ok, inteleg, titanii raman titani, acum au deja 50 de ani (Gore e nascut in 1961!!), isi au locul asigurat acolo, printre zei, de-aia scot chestii usurele chiar si ei, sa mai manance si gura lor o maslina. Dar astia noi – si ma refer la trupe – nu mai au forta necesara pentru a ridica stadioane intregi cu o muzica atat de simpla si totusi atat de puternica. Trupele cam apun, nu credeti?

OK, inteleg ca generatia mea va ramane vesnic agatata de greii anilor ’70-80, cu doar cativa, putini, din anii ’90. Dar dupa 2000 eu cu greu vad vreo trupa capabila sa atinga un asemenea rafinament, un asemenea fenomen de masa in care fiecare dintre fani sa se regaseasca intr-unul dintre membrii grupei, sa-i iubeasca, sa le soarba cuvintele, sa ia ce e mai bun de la ei, o generatie intreaga cu aceleasi radacini muzicale. Repet: trupa, ca solisti, din fericire, mai sunt, dar nu au acelasi impact. De ce?

Ladies and Gentlemen, I give you I Want You Now, Depeche Mode, in vocea irepetabila a lui Martin Gore.

Tagged with:  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card