Dacă vă întâlniți zilele astea cu Ministrul Mediului din România, doamna Grațiela Gavrilescu, să vă uitați atent la coafura dumneaei. În vârf, chiar acolo în vârf, veți remarca o groapă de gunoi. Cu muștele verzi de rigoare roind în jurul ei. Asta dacă nu vă va lovi mai întâi mirosul, chiar când erați pe cale de a vă apropia să dați mâna cu domnia sa. Nu-i nimic, vă veți pune mâna la nas și veți întinde mâna. Moment în care veți remarca cum din groapa aia de gunoi de pe vârful capului domniei sale curge un firicel de jeg chiar pe fruntea dată cu cremă hidratantă – un firicel negru-verzui, fix pe lângă tâmplă, făcându-și încet loc spre colțul gurii.

Mâna va rămâne întinsă în continuare, în timp ce doamna ministru va sorbi rapid firicelul de must de gunoi, dintr-o răsuflare, fâcându-l să dispară. Vă va face apoi cu ochiul. „Ah, dacă stați un pic mai departe, nici nu se vede, nu vă faceți probleme, am dezamorsat problema”, vă va spune, zâmbind larg, deși i-a rămas un pic de jeg între dinți.

Uluirea va continua atunci când, alături de actualul ministru al Mediului, vor răsări toți responsabilii pentru crima din vârful muntelui, de la Gheorghe Flutur care va bâzâi sub formă de muscă verde deasupra grămezii de gunoi din capul ministrului, până la primarul din Pojorâta, consilierii locali și județeni și toți ceilalți care au aprobat acest proiect, culmea, pe bani europeni. Îi veți vedea colcăind sub formă de gândaci din ăia mari cât un șobolan mai mic, de toate culorile politice, gata să-ți sară la gât dacă le iese ce trebuie, gata să soarbă din grămada de rahat și pet-uri care va fi cocoțată din capul ministrului în vârful muntelui.

gunoi

În curând, în Pasul Mestecăniș, unul dintre pasurile care seamănă cu un picior de Elveție, vom avea o groapă de gunoi. Pe bani europeni.

În orice țară civilizată din lumea asta, ministrul Mediului ar fi fost primul care să facă un scandal imens pe acest subiect. În orice țară civilizată din lumea asta, însăși ideea de a pune o groapă de gunoi în aer liber în vârf de munte, printr-unul dintre cele mai frumoase pasuri din țară, într-un loc care ar putea atrage mii de turiști în fiecare lună (l-am promovat de multă vreme ca fiind unul dintre cele mai frumoase pasuri alpine din țară), ar fi ceva de negândit. Dar doamna ministru nici măcar nu clipește – i se pare perfect normal un astfel de proiect, doar e pe bani europeni. Cum perfect normal li s-a părut tuturor politrucilor care au gândit, aprobat și dat spre executare această crimă ecologică.

O sfătuiesc pe doamna ministru ca, înainte să ne vorbească despre revoluția celor 10.000 de prize pentru mașini electrice, înainte să preia proiectele aberante ale altora fără să le treacă măcar în revistă, înainte de a gândi proiecte care să facă România mai „verde”, să facă o pauză și să își dea seama care este principala sa responsabilitate. Poate atunci va opri acest proiect aberant, poate atunci va căuta responsabilii, poate atunci va vizita măcar zona și își va da seama cât de crunt este să distrugi un munte întreg cu un astfel de proiect. Și să vadă că o crimă similară se pregătește la Marea Neagră, la fel de aproape de stațiunile turistice și de tot ce înseamnă mediu care ar fi trebuit protejat în România.

Nimeni nu neagă necesitatea construirii de gropi de gunoi ecologice (există soluții și fără gropi în aer liber, dar asta e deja altă discuție). Nimeni nu vrea ca o astfel de groapă să fie construită în apropierea sa, și asta e adevărat. Dar de aici până la a căuta soluții ca un astfel de proiect să meargă mai departe, în condițiile în care datoria ta de ministru este aceea de a curma – din fașă sau măcar în ceasul al treisprezecelea – astfel de aberații, e cale lungă. Și, până când responsabilii vor fi trași la răspundere penală (așa cum sper că se va întâmpla), răspunderea curmării acestei crime odioase îi aparține domniei sale.

Data viitoare când o voi vedea pe doamna ministru și când voi încerca să o ascult cum ne vorbește despre înverzirea României, mașini electrice și despre miile de prize care vor împânzi țara pentru încărcarea acestora, mă voi uita atent la coafura sa. Sper să nu mai văd groapa aia de gunoi acolo. Nu de alta, dar ar puți groaznic a mortăciune politică până atunci.

Foto deschidere: Octav Ganea – Mediafaxfoto.ro ; Foto articol: Adrian Mihălțianu / Wikipedia

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card