Toata lumea astepta un GPhone care sa concureze cu iPhone, si toata lumea se insela amarnic.

Este incredibil cum inca nu reusim sa intelegem ca Google este o companie de software, pe cand Apple ramane tributara unui model de business bazat pe hardware. Whatever, iata ce s-a anuntat astazi:

“Android este prima platforma deschisa si completa destinata dispozitivelor mobile. Ea include un sistem de operare, o interfata de utilizator si aplicatii – intreg software-ul necesar pentru a face un telefon mobil sa functioneaze, dar fara obstacolele tehnologiilor proprietare care au impiedicat inovatia in domeniul mobil. ”

Asta zice Andy Rubin, coordonatorul proiectului, citat de Techcrunch.

Printre membrii Open Handset Alliance se numara 34 de parteneri de calibrul unor T-Mobile, Sprint Nextel, NTT Docomo, China Mobile, Telefonica, Telecom Italia, Motorola, Samsung, HTC, Qualcomm si Intel. Este interesant ca greii Nokia, Sony-Ericsson, Verizon, Vodafone, sau AT&T inca nu fac parte din alianta.

Ce vrea Google prin acest Android? Sa creeze o intreaga generatie de telefoane mobile bazate pe Linux, care sa ruleze aplicatiile mobile de la Google si de la ceilalti membri ai Open Handset Alliance. Noul tip de telefon ar fi orientat 100% pe experienta online, serviciile de voce fiind doar o parte din intreaga experienta mobila dorita de Google.

Android va ajuta dezvoltatorii de aplicatii mobile sa reduca costurile si complexitatea crearii acestora. Pe partea hardware, va cere cel putin un procesor echivalent ARM9 de 200Mhz, iar pe partea de advertising, cel putin pentru inceput Google va testa doar piata si nu va introduce masiv reclame. Browserul pregatit pentru Gphone este unul foarte puternic, ne anunta Google.

Pentru acum sunt de ajuns aceste informatii. Din punctul meu de vedere, aceasta este stirea anului in materie de tehnologie. Nu iPhone, ci GPhone. De ce? Pentru ca in timp ce iPhone (si iPod et co.) este o moda, Android se anunta a fi un framework, o fundatie pentru un intreg univers mobil ==> universul informational pe care il vom utiliza incepand de pe la sfarsitul lui 2008, si care va avea mare parte din piata mobila a anilor 2010-2012.

Just watch it happen!

Tagged with:  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card