Coc de ceva vreme un proiect care va avea probabil nevoie de fonduri europene, structurale sau nu. Bun, incurajat de reclamele de la televizor, zic sa incep sa ma documentez.

Nimic de comentat, am dat pana acum de doua site-uri: www.fonduri-ue.ro si www.fonduri-structurale.ro. Pline de informatie, chiar foarte bine structurata pe primul site. Tot ce ai de facut este sa dai un click pe tipul de organizatie pe care o reprezinti (IMM in cazul meu) si apoi sa selectezi domeniul de interes in care ai putea primi finantare. Bravo zecilor de functionari care au lucrat pe rupte la ele.

Am insa o mica nedumerire. Iata, se da un .pdf extrem de important privitor la tipul investitiilor din turism finantate pe bani europeni. Bine structurat, plin de informatii si asa mai departe. Ca doar au muncit oamenii la el.

Fonduri structurale europene

Doar ca cine l-a pus pe site a uitat sa elimine si comentariile (probabil ale unui sef), care sunt savuroase. De exemplu, corectorul se intreaba mirat daca proiectele din turism finanteaza… motelurile, hotelurile pentru tineret, vilele turistice, bungalourile, etc.

Pai da, ca turismul inseamna orice altceva in afara de cele mentionate mai sus, nu?! Va las sa gasiti voi celelalte comentarii de pe text si o sa continuu doar cu o alta remarca.

Pentru ca proiectul tau sa nu zaca din principiu undeva pe masa prafuita a unui functionar bine platit ca sa ti-l refuze, trebuie sa fii atent sa indeplineasca 8 conditii preliminare si sa anexezi nu mai putin de 20 de alte documente (unele dintre ele necesitand luni de asteptare si nenumarate drumuri la atotputernica birocratie locala).

Daca aceste formalitati nu te descurajeaza, atunci criteriile draconice in care trebuie sa te incadrezi pentru a beneficia de fondurile nerambursabile UE sunt demne de un roman kafkian.

Singura solutie pe care o intrevad este apelarea la un expert (lol) in fonduri UE, care sa imi faca toata documentatia necesara si sa stie cu cine si cum sa vorbeasca pentru a fi aprobata.

Cu alte cuvinte, in fata muntelui inspaimantator si descurajant de birocratie ridicat pentru a ‘incuraja’ accesul la fondurile UE, ai nevoie tot de o atitudine romaneasca pentru a obtine banii.

Sunt chiar curios ce sanse ar avea taranul ala fericit din clipurile publicitare de la televizor, daca ar veni doar cu poza cu combina in fata functionarului. ‘Da stimate domn, proiectul dumneavoastra este minunat. Reveniti va rog dupa sase luni, timp in care va veti sparge capul sa obtineti peste 20 de documente justificative si sa va ordonati proiectul astfel incat sa-l poata intelege si sefii mei.’

Care au probleme sa inteleaga ca activitatile de turism constau si in construirea de hoteluri, moteluri, pnesiuni, bungalouri si vile turistice.

Tagged with:  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card