Citesc stupefiat (nici eu nu mai stiu de ce) in Evenimentul Zilei o serie de articole – daca le pot spune asa acelor insailari sinistre – despre ‘colaborationismul’ marilor actori romani cu regimul comunist. Texte de genul asta.

Desi nu indraznesc sa acuze pe fata, textele apeleaza la titluri senzationaliste, chit ca pun acuzatiile in ghilimele. A “semnat”, a “recitat”, era “deputat”, samd. Vizati, in ultimele zile: Arsinel, Beligan, Besoiu. Urmeaza si altii, caci Militia Spirituala nu doarme.

In primul rand am ramas uluit la adresa acestei denumiri. Simpla folosire a cuvantului “Militie” trezeste in cei care au avut minunata ocazie de a trai sub comunism niste reactii nespus de adverse. Sila. Greata. Furie. Ura. Alaturarea cuvantului Spirituala duce deja in derizoriu. Nu exista viol mai mare al limbii romane decat sa alaturi aceste doua cuvinte. Aloo, stimati politruci resapati (sau copii de) de la Evz, stiti unde mai exista Militie Spirituala? In Iran, talibanilor! Da, are un alt nume: Politia Moralitatii.

Si mai uluit am fost de modul in care se abordeaza lucrurile. Marii actori sunt scosi vinovati pentru compromisuri pe care le faceau toti pe vremea aceea. Mai mult, ne sunt prezentati si oameni care n-au facut compromisuri inainte de ’89, ca etalon de moralitate. Mdea, ce sa spun, de parca ce au ‘reusit’ sa faca dupa ’89 i-a legitimat cumva. Sau de parca faptul de a fi anticomunist sau doar apolitic inversunat a dus la mari personalitati benefice Romaniei…

E o chestie pe care nu o inteleg. De ce nu publica onor redactorii Evz listele cu turnatorii din teatre? De ce nu publica numele celor care erau corifeii cenzurii? De ce nu vorbesc despre cei care puneau de fapt presiunile extreme asupra oamenilor de teatru?

Cum pot spune despre Arsinel ca a fost un colaborator doar pentru ca era un amarat de deputat popular, in timp ce spectacolele sale la Boema erau un monument de rezistenta – prin ras – anticomunista? Sa-mi amintesc de piesa cu tente vadit anticomuniste care juca la National in toamna lui ’89 de aplauda lumea la scena deschisa?

Da, sunt unii pe care i-am vazut deseori la Cantarea Romaniei si la omagii, de ni se facea sila. Multi au avut decenta sa se retraga o vreme. Dupa 20 de ani, cui ii foloseste ca se trage cu rahat in ei, din nou?

Oare chiar asa tin unii sa ne demonstreze ca toti erau o apa si un pamant? Ca solutia ‘Vadim’ nu e neaparat mai imorala decat unii actori care vor accede in Parlament, caci ‘si aia au pus botul’?

Chiar nu inteleg pozitia Evz. Si chiar nu mai stiu de ce mai citesc ziarul ala. Jenant si rusine celor care au scos – si continua sa scoata in serial -aceasta mare porcarie.

Tagged with:  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card