Iar noi ne vedem de treaba ca si cand nimic nu s-ar intampla, izolati intr-o bula inconstienta de nepasare. Ba mai mult, domnul Boc isi anunta bugetarii si pensionarii ca robinetul de laptic va fi redeschis. Nu va fi. Iata de ce.

1. Bursele europene au cazut cu 10% saptamana asta. 10% fata de recordul anului, e adevarat, insa asta se intampla pe fondul ‘nervozitatii’ investitorilor cu privire la datoriile statelor europene, cu precadere Grecia, Italia si Spania (da, le-a venit randul).

2. Italia si Spania sunt sub atac, aceiasi investitori ‘nervosi’ vand masiv bondurile acestor state iar drept urmare dobanzile cerute de putinii care mai cumpara au sarit de 6.3% (Grecia a intrat in colaps la 6%). Alte tari europene asteapta la rand, iar Franta isi poate pierde si ea ratingul AAA cu care tine in spate cam o treime de Europa.

3. Daca germanii isi pierd rabdarea si nu mai accepta sa plateasca oalele sparte ale altora, euro poate disparea, haosul rezultat nefiind decat sfarsitul unui vis frumos. Nici nu vreau sa ma gandesc ce s-ar intampla cu banii depusi la banci…

4. Un colaps al euro ar duce fara indoiala la recrudescenta si mai masiva a extremismului nationalist de tip Orban precum si la o crestere a izolarii pe criterii etnice si nationale.

Sa fim totusi realisti. Poate ca nu investitorii sunt cei care au fraiele in maini. Poate ca nu fondurile de investitii, nu bancile, nu asa-zisa conspiratie a capitalistilor este cea care duce la caderea statelor precum piesele de domino. Poate ca francezii si mai ales germanii stiu ce fac. Poate ca a venit timpul ca invinsa celui de-al doilea razboi mondial, Germania, sa cucereasca din nou Europa, de data asta si politic, dupa ce deja a facut-o din punct de vedere economic.

Poate ca asistam nu la o degringolada in care capitalismul este omorit tocmai de catre capitalisti, ci dimpotriva, la o reafirmare a puterii plutocratiei europene, de data asta prin fortarea statelor-natiune sa isi cedeze suveranitatea in favoarea unei suprastructuri economico-politico-financiare europene, controlata strict de germani si grupul foarte restrans de state triplu A.

Poate ca si Guignol-ul din SUA cu privire la ridicarea nivelului de indatorare nu a fost decat un sinistru teatru de papusi, care sa justifice alte lucruri.

Nu stiu, eu unul parca am un deja-vu. Imi amintesc de orele si zilele Revolutiei, cand eram amenintati din toate partile de tot felul de sperietori, cand eram dispusi sa mergem si sa murim fix in directia in care ne trimiteau papusarii. Si desi parca deja banuiam ceva, eram prea fascinati de spectacol in sine ca sa ne dam seama ca ne apropiem de becul care ne va arde.

Tagged with:  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card