Luați, vă rog, o mică pauză din mizeria zilnică și uitați-vă spre stele. Undeva, acolo, la 10 ani distanță de Terra, o sondă terestră a reușit să trimită cu succes un lander robotizat pe o cometă. O cometă care se deplasează în acest moment cu circa 40.000 de km/h, și care va ajunge și la 135.000 de km/h pe măsură ce se apropie și se depărtează de Soare. O realizare care ar putea fi comparată cu faptul de a reuși să pui un purice pe un glonț aflat în mișcare.

Landerul Philae, vazut de pe Sonda Rosetta, in drum spre cometa

Landerul Philae, vazut de pe Sonda Rosetta, in drum spre cometa

O realizare pentru care s-a început munca în 1986, pentru care acum zece ani s-a lansat în spațiu un robot ridiculizat de mulți, pentru care azi se bucură oamenii de știință care l-au creat (din păcate, omul care a avut ideea misiunii a murit între timp), o misiune pentru care va mai munci o generație de oameni de știință.

„Sistemul solar este al omenirii. Este al nostru. Trebuie să-l cucerim. Haideți să facem asta. Sunt convins că o specie bazată pe doar o planetă nu va supraviețui mult. E timpul să ne extindem orizonturile” – acestea au fost cuvintele unuia dintre cei care au făcut posibilă această misiune.

Cum arăta landerul înainte de a ajunge pe cometă.

Într-un deceniu în care toate forțele obscurantismului sunt mai active ca niciodată, când toți semidocții și habarniștii lumii se aliază pentru a ne aduce înapoi Evul Mediu, când politicienii marilor puteri sunt din ce în ce mai reticenți a finanța știința, unii oameni sunt încă în stare să trimită sonde spațiale capabile să asolizeze pe comete care „aleargă” cu 40.000 de km/h prin spațiu, pentru o misiune de 25 de ani.

Da, chiar și Europa, care n-a contat până acum prea tare în cursa spațială.

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card