Vaclav Klaus, presedintele Cehiei, un eurosceptic militant, aproape ca jubileaza intr-un articol din WSJ in care arata cat de nefast a fost Euro pentru Uniunea Europeana si cat de nefast va fi de acum incolo, pentru ca liderii politici europeni decid ‘in spatele usilor inchise’ ce sa faca, intr-un mod nedemocratic si pe deasupra capetelor alegatorilor lor.

In timp ce sunt de acord cu faptul ca adoptarea Euro ca moneda este un lucru mai degraba rau pentru o tara ca Cehia sau Romania  pentru urmatorii 10 ani (si nu inteleg graba guvernantilor romani de a abandona unul dintre putinele leviere prin care BNR a reusit sa tina pana acum Romania pe linia de plutire), nu pot fi de acord cu ingustimea de care da dovada presedintele Cehiei atunci cand vorbeste de constructia europeana.

euposter

Pentru el (precum si pentru eurosceptici), unificarea politica a Europei intr-un suprastat este un lucru rau si nedemocratic, care ar duce la afectarea drepturilor populatiilor nationale. Un lucru rau atat economic, cat mai ales politic. Nici nu ma mira atunci faptul ca cehii si slovacii nu au fost in stare sa ramana in aceeasi tara, desi sunt extrem de apropiati ca popoare, limba si cultura. Nici nu ma mira pe de alta parte de ce cei 2 slovaci pe care i-am luat de pe Transfagarasan anul trecut cu autostopul erau atat de porniti impotriva politicienilor lor cu vederi atat de inguste.

Intr-o lume globalizata, Europa nu are pur si simplu nicio sansa daca ramane divizata politic si financiar. Problemele Euro au aparut nu din cauza implementarii unei monede unice, ci din cauza defazarii intre adoptarea unei monede unice si adoptarea instrumentelor suprastatale de politica financiara necesare. Si asta tocmai de dragul pastrarii suveranitatii nationale atat de dragi politicienilor europeni.

Spre deosebire de SUA sau de China, care sunt alcatuite din state si regiuni relativ omogene in cultura si istorie (desi exista in fiecare diferente sensibile si probleme specifice fiecarei regiuni/stat/zone), Europa trebuie sa treaca de obstacole nationale si mai ales mentale cu profunde implicatii istorice mult mai mari pentru a putea impune o structura suprastatala. Iar in timp ce in SUA deja unele state incep sa conteste tot mai tare autoritatea centrala si in China regiunile secesioniste sunt tinute sub control in mod sangeros, in Europa se manifesta de 20 de ani incoace o tendinta de faramitare cel putin la fel de puternica precum cea de unificare.

Fosta Iugoslavie este doar un exemplu, Cehoslovacia un alt exemplu, dar mai exista Belgia, Scotia, regiunile istorice din Corsica si Tara Bascilor, Italia si asa mai departe. Nu mai vorbesc de cuibul cu viespi din jurul Ungariei, care este zgandarit de politicieni iresponsabili ori de cate ori au nevoie.

La polul opus, unificarea Germaniei a avut drept unic tel echilibrarea nivelului de trai al aceluiasi popor si drept motor mandria nationala a celui mai puternic popor european. Greu de gasit asta in popoarele balcanice care traiesc in permanenta urandu-se pe sine, ba chiar si in tarile mediteraneene, greu de urnit in proiecte la scara mare.

Europa oscileaza puternic intre solidaritate si puternice forte centrifuge, uneori chiar anarhiste si xenofobe. Presedintele Cehiei ar dori ca aceste forte centrifuge sa domine, pentru ca astfel s-ar garanta ‘libertatile’ individuale. Cred ca greseste profund dintr-o mandrie tipic ceheasca si da dovada de lipsa de orizont istoric, pentru ca Europa nu poate concura pe plan global decat daca este unita pe toate planurile, atat economic, cat si financiar si politic. Atata vreme cat va continua sa functioneze pe mai multe viteze, nu va da randament. Odata ce ar reusi sa aiba insa un Presedinte cu forta reala, un Parlament European cu forta reala, o Comisie Europeana cu forta mai mare chiar decat are acum, precum si o politica financiara unita si unitara… altfel ar sta lucrurile. Fiecare pe contul lui pur si simplu nu mai este o optiune intr-o luma aflata in consolidare.

E foarte greu sa le ceri nemtilor sa fie solidari cu grecii si chiar mai greu sa le ceri grecilor sa accepte ca sunt inferiori nemtilor. Nu mai vorbesc de romani, noi nici nu contam in aceasta ecuatie. Dar este singura cale prin care acest continent ar putea sa se mentina pe linia de plutire si chiar sa prospere. Calea faramitarii si lipsei de solidaritate nu va duce decat la conflicte regionale, la scufundarea economica fata de concurentii globali si la caderea in desuetudine a batranului Continent.

ps. lasand diferentele de opinie la o parte, remarc cu tristete ca noi nu am fost in stare in 20 de ani (si nici in ultimii 50 de ani) sa generam macar un om politic capabil sa analizeze cu atata coerenta si eleganta si convingere situatia economica si politica a Europei, precum o face presedintele ceh. Nu mai vorbesc despre eleganta exprimarii in limba engleza, care ii apartine. Ar trebui sa ne dea de gandit. Vremurile lui Titulescu s-au dus…

Tagged with:  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card