Bun, lasand la o parte faptul ca AMD isi bazeaza intr-adevar afacerea pe vanzarea de nisip (sub forma de chip-uri), treaba se pare ca nu e atat de roz la aceasta firma, cu precadere atunci cand ne uitam la starea ei financiara.

Dupa ce ani de zile a suflat in ceafa Intel si a reusit chiar sa devina mai simpatica, mai interesanta si mai dinamica decat rivalul sau, AMD se vede acum ingropata in datorii si se lupta cu greu sa se redreseze de pe urma razboiului preturilor dus cu acesta.

Actiunile sale au cazut cu peste 60% anul trecut, cu precadere din cauza temerilor ca nu va mai fi in stare sa castige cota de piata fara a-si afecta profitul. Daca este sa comparam cu scaderea de doar 4% a rivalului sau, avem o imagine asupra a ceea ce se intampla.

Cauze? Cheltuielile prea mari facute de AMD pentru a pastra ritmul schimbarilor tehnologice impus de Intel, dezamagirea investitorilor care si-au scos banii si i-au reorientat catre alte afaceri, precum si incapacitatea de a transpune cresterea de 4% a cotei de piata din 2006 intr-o crestere similara a profiturilor, AMD inregistrand o pierdere de 166 de milioane de dolari pentru acelasi an. In balanta a atarnat greu mai ales preluarea de catre AMD a producatorului de chip-uri ATI Technologies, care a costat firma peste 5.6 miliarde de dolari.

Oficialii AMD sustin ca desi 2007 va fi un an mai putin roz, firma are capacitatea necesara de a-si reveni, mai ales ca investitiile masive facute anul trecut isi vor arata roadele de-abia din 2008.

Pana atunci, Intel ramane pe val.

Sursa si lectura suplimentara (10 min total reading time):

YahooNews.

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card