Observ că europenii au decis că energia verde e prea subvenționată, așa că gata, i se trage preșul de sub picioare, cum scrie The New York Times, într-unul dintre rarele articole mari despre România. Bravo, vor zice cei care vor să înțepăm pământul pentru a-i suge până și gazele de șist, bravo, vor zice și adepții pieței libere, precum și marile combinate energofage. Bravo, vor mai zice și românii de rând, care – pare-se – vor plăti mai puțin cu vreo 10%  pe kilowatt.

Eoliene

 Foto: Stephen Penland

Mda. Se uită că marile transformări tehnologice au fost subvenționate – vezi rețeaua internet, vezi rețeaua electrică, vezi infrastructura de orice fel. Este singura cale prin care poți forma din nimic o piață în zona energiei/infrastructurii. E însă oare timpul să lași piața energiei „verzi” să stea pe propriile picioare?

Mă îndoiesc. Unii vor arăta cu degetul spre firmele care vor intra în faliment, sau care vor muta investiții în alte țări – „aha, iată, nu se justificau economic!” Alții vor arăta cu degetul spre starea jalnică a bugetului – suntem prea săraci ca să fim verzi.

În contextul uneia dintre cele mai calde primăveri din istorie, în contextul a două decenii în care vremea a devenit tot mai extremă, în contextul în care seceta începe din martie și se termină în noiembrie, oare n-ar trebui totuși să ne pese și de altceva decât de costurile imediate ale viitorului nostru - și al altor milioane de specii – pe pământul ăsta? Sau măcar în țara asta?

Se pare că europenii roșii virează tot mai mult spre galben. Odată cu natura, probabil…

PS. în rest, să dea Dumnezeu ploaie, zice Bloomberg….

Tagged with:  
Share →

4 Responses to Energia verde și europenii roșii

 1. Arhi says:

  dar hidrocentralele ce tip de energie sunt, daca nu verde? de ce nu mai multe hidrocentrale pe rauri, decat sa umpli terenul cu elici, care POATE produc curent, daca da dumnezeu vant.
  just asking

 2. zvoner says:

  Arhi, discutia e foarte lunga. Cert e ca nu poti produce energie fara sa afectezi cumva mediul, asta-i clar. Hidrocentralele sunt verzi prin raportul de emisii CO2 si noxe (la fel si eolienele si panourile solare), insa au impact masiv asupra ecosistemului unde sunt construite. Eolienele arata ca naiba (e suficient sa mergi in Dobrogea si te saturi de sutele de elice rotitoare), iar panourile solare nu sunt inca atat de eficiente pe cat am vrea.

  Nu mai vorbesc despre energia nucleara (i’m a fan), care e cea mai eficienta dintre toate, si cea mai curata dintre toate daca lucrurile sunt tinute sub control – dar si cand scapaaaa….

  Problema cu frackingul e cu doua fete. Una, ca polueaza subsolul iremediabil (dar asta fac, in general, si sondele de orice fel) si ca emana foarte mult CO2 (si alte noxe). A doua, ca-s mult mai ieftine si ne-ar permite sa fim independenti energetic de rusi.

  Ce sa alegi, ce sa alegi? :D

 3. Arhi says:

  noi ne k..km pe noi cu alegeri, in timp ce americanii nu adera la nici un tratat de genul hai sa salvam natura si fac petrol din carbune, cu cun cost inuman asupra mediului. la fel si chinezii. daar ce bine ne simtim…
  PS: primul notify la comments nu merge. incerc si cu al 2 lea.

 4. johnny says:

  Curios, americanilor le-au scazut emisiile de CO2 in timp ce in Europa au crescut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card