Via Adrian Ciubotariu, povestea incredibila (dar adevarata) a altor carnatari deveniti editori de carte. Este vorba de Editura Curtea Veche, care a semnat un contract de publicare a unei carti si care apoi l-a tratat intr-un mod carnataresc pe respectivul scriitor.

Eu inteleg ca in perioada de criza numai de a debuta un scriitor nu-ti mai arde, cu precadere daca acesta nu isi finanteaza cu 300% tirajul micro (500 de exemplare). Dar ce nu inteleg este mojicia unora care ar trebui sa considere acest proces (de aducere in lumina a unui tanar scriitor) unul asemanator nasterii. Durerile si le asuma intotdeauna editorul, dar apoi tot el va strange si laurii daca a reusit sa publice un material valoros.

Am lucrat un an la o editura majora din Romania, asta in urma cu 10 ani… Anul ala m-a invatat, printre altele, ca actul debutarii in Romania este cel mai aproape de un gangbang in care cel aflat la mijloc este insusi scriitorul, care va fi violat pe rand de catre redactorul de carte, apoi dupa publicare de catre contabilitate, iar daca printr-o intamplare are si succes de catre intreaga editura. Cati n-au debutat platind din buzunarul lor pentru 500 de exemplare, doar ca sa nu stie mai tarziu ca au avut succes de piata, editura vanzand 2000 de exemplare, dar sunandu-l pe scriitor si cerandu-i din nou bani pentru a doua editie de ’500′ de exemplare… (nu ma refer la editura la care am lucrat, ci la practica indelung exersata din alte edituri de la vremea aceea)

Ehehee… credeam ca aceste timpuri au apus. Se pare ca nu.

ps. si mai e o chestie. Mai oameni buni… daca intrati in criza financiara, comunicati mai fratilor. COMUNICATI. Din timp. Dati telefon si spuneti “Mai scriitorule, noi am avut cele mai bune intentii, dar am ramas fara bani. Pur si simplu ne-a spart criza mufa. Sau invers. Hai sa iti dam o veste proasta: nu te mai putem publica pe banii nostri. Ce putem face?”

Si de aici… Altfel, ajunge ca toata asta sa devina o petarda de PR. Si e pacat.

Share →

One Response to Editura Curtea Veche: sau cum sa-ti bati joc de scriitori

  1. [...] Reacţii în blogosferă: Nesimţire cruntă la o editură cu pretenţii: Curtea Veche curtea e prea veche, trebuie una nouă curtea veche Editura Curtea Veche: sau cum sa-ti bati joc de scriitori [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card