Iaca primele mele incercari de HDR. Nu radeti de compozitii va rog, si nici de rezultatul final, am un monitor decalibrat si un Photoshop veeechi…

Dar. DAR. Si cand oi invata sa lucreeez…

Cu Nikita in IOR. My first HDR

ps. imaginile luate astazi-dimineata in IOR, cu un amarat de Canon S2 IS, trecute prin Photomatix, pe principiul HDR. Fara trepied, si asta din pacate a facut toata diferenta. In minus.

Parcul IOR, Titan Parcul IOR, Titan 2 Parcul IOR, Titan 3

Parcul IOR, Titan 4 Parcul IOR, Titan 5 Parcul IOR, Titan 6

Parcul IOR, Titan 7 Parcul IOR, Titan 8 Parcul IOR, Titan 9

Ce este High Dynamic Range (HDR)?

Este un mod software de a reda toate detaliile dintr-o imagine care altminteri ar avea zone supraexpuse si zone subexpuse. Se aplica cu succes mai ales pentru a realiza peisaje cat mai apropiate de perceptia noastra asupra realitatii.

Se da de exemplu o dimineata de primavara plina de soare. Desi Canon-ul poate reda fidel realitatea, amintirea noastra asupra ei va fi mai luminoasa.

Cum functioneaza HDR?

Pai simplu: setezi aparatul foto sa faca bracketing (vezi daca ai aceasta functie), adica minim 3 expuneri la viteze diferite ale obturatorului. Eu am incercat un -1.0.+1, dar merge si cu mai multa diferenta intre expuneri (IS-ul stie doar 3 imagini, sau o sa mai sap eu in meniu sa vad la cate poate ajunge). Preferabil sa faci expunerile de pe un trepied, pentru ca in secunda (sau putin mai mult) de care are nevoie aparatul sa faca expunerile, te vei misca mai mult ca sigur. Tu sau elementele din imagine.

De ce sa faci asta? Pentru ca intr-o situatie cu lumina puternica vei obtine o imagine subexpusa in care ai toate detaliile cerului, o imagine expusa corect in care inca ai zone arse si zone subexpuse, si o imagine supraexpusa in care vei avea detaliile din zonele intunecate. Combinate, astea iti vor da o imagine apropiata de a ochiului uman.

Se ajunge acasa, se descarca Photomatixul de pe net, se plateste programul sau se gaseste crack-ul (nu spui unde, cautati, in definitiv programul chiar merita banii!), se instaleaza, si apoi se prelucreaza imaginile bracketate in el.

Cum, cititi pe larg in articolul linkat.

Pe scurt: in meniul HDR alegeti Generate. Alegeti cele trei poze (subexpusa, normal expusa, si supraexpusa), si dati ok.

Dupa ce se genereaza imaginea HDR, selectati din acelasi meniu optiunea Tone Mapping, si faceti selectiile necesare pana cand imaginea place ochiului. Dati iarasi Apply, salvati ca .jpg si gata ceaiul.

Evident, imaginea rezultata trebuie sa treaca apoi si prin Photoshop (sau Paint Shop Pro sau alt program de prelucrare), pentru resize, retusuri si alte chestii de care n-am avut eu timp.

Rezultatul va fi, dupa caz, o imagine kitsch, sau un peisaj rapitor de frumos. Depinde cat de tare impingeti limitele programului.

De luat: DSLR, trepied, Photoshop mai nou. A, si monitor calibrat… :|

ps. mi se spune de la galerie ca Photoshop CS2 si CS3 au functia HDR integrata. Lol. Deci daca aveti aceste versiuni, puteti incerca cu ele. Dar atentie, CS2 nu are functia de Tone Mapping (nu stiu CS3), care face toata diferenta. In plus, imaginea exportata ca .HDR in Photoshop are … 57 de mega, in timp ce aceeasi imagine in Photomatix are 3.7MB. Sooo…

Tagged with:  
Share →

One Response to Ebose de HDR… in I.O.R.

  1. mie mi se par extrem de reusite.
    o zi minunata iti doresc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card