Nu ne cunoaștem. De fapt, tocmai asta e și problema, că nu ne cunoaștem. Noi contăm prea puțin, deci nu-i mare pierdere, însă dumneavoastră contați foarte mult, poate chiar mai mult decât vă dați seama. Și pentru că nu vă cunoaștem, încercăm să înțelegem cât mai multe despre dumneavoastră din ceea ce faceți și din ceea ce spuneți. Iar tangoul acesta între promisiuni și retractarea lor imediată, amatorismul acesta uluitor combinat cu o aparență de bune intenții, echilibristica asta pe care o vedem în ultimele zile ne fac, sincer, să nu mai înțelegem mare lucru.

Știți de ce am zis că persoana dumneavoastră contează mai mult decât vă dați seama? Din două motive: pentru că exact așa stau lucrurile și pentru că nu vă dați seama.

Lucrurile stau așa pentru că sunteți ultima speranță a unei societăți civile care vrea modernizarea României, într-un context geopolitic care prevestește lucruri extrem de rele pentru Europa în general și pentru România în particular – sunteți cel care poate reseta întreg sistemul politic din România. Iar dumneavoastră nu vă dați seama pentru că vă jucați extrem de lejer cu acest statut de ultimă speranță. Așa că o să încerc să fiu mai explicit.

Ați ajuns în fruntea Guvernului pentru că întreaga clasă politică din România a dat faliment. Deși suntem în 2015 și ar fi trebuit să avem o clasă politică modernă, cu oameni preocupați de a-și întări țara, tot ce au reușit să producă actualele partide a fost o clică nenorocită de tâlhari la drumul mare pe care DNA-ul nu mai prididește a-i plimba cu cătușe la mâini până la locul în care-și vor scrie o carte, două, să le treacă timpul (și pedeapsa) mai repede.

Aș vrea să repet asta: clasa politică din România a dat FALIMENT. Falimentul ăsta nu costă doar bani (zeci de miliarde de euro furate sau pierdute în ultimii cinci ani), ci și vieți, multe vieți. Viețile din Colectiv sunt printre ele, dar nu sunt nici pe departe majoritatea. Din păcate, sunt doar o picătură într-un ocean de morți, domnule Cioloș, mii de oameni omorâți în fiecare an pentru că s-au născut și au trăit într-o țară fără de lege, în care corupția e endemică.

Dar nu e vorba doar de parlamentari. Președintele ales în urmă cu un an a reușit doar să bată pasul pe loc și să-și piardă și bruma de încredere pe care o mai primise din partea societății civile, adică din partea acelei părți a țării pentru care democrația contează mai mult decât simplul interes de moment satisfăcut de un pachet de făină și ulei.

Remarcați magnitudinea problemei? Dacă nu o remarcați, permiteți-mi să continui: România este singura țară din regiune care nu are, în acest moment, partide extremiste care să conteze în viața politică. În plus, într-un context în care două mari țări din regiune, Ungaria și Turcia, sunt supuse unui proces profund antidemocratic, iar alte țări din regiune, precum Grecia și Polonia, au regimuri eurosceptice, a ne imagina cumva că România va rămâne cumva imună la acest val ar fi o nebunie. Adăugați la asta implozia suferită de Ucraina și faptul că Moldova poate urma oricând acest scenariu, că Serbia, Bulgaria și Cehia sunt ambivalente în privința unei Rusii tot mai agresive, în timp ce în aproape toate democrațiile vestice sentimentul antieuropean (deci nu doar eurosceptic) este tot mai pronunțat, și aveți o imagine ceva mai aproape de realitate.

taranii2

Ne imaginăm o Românie modernă, educată, sănătoasă. În realitate, România încă arată așa

Iar realitatea e că, în lipsa unei alternative reale din partea celor care pot duce România spre modernitate, va apărea foarte rapid o falsă alternativă, la început fragmentată, apoi foarte rapid unită, care să ducă România înapoi spre un regim autocrat după care tânjește deja o mare parte a populației, și spre un euroscepticism care ne va tăia și singura rezervă de oxigen care ne ținea până acum în viață.

Aveți, domnule Cioloș, un rol uriaș pus în față, în urma unei tragedii care a arătat, încă o dată, că cei mai mari dușmani ai României sunt românii înșiși: acela de a ne convinge că merită nu doar să rămânem în țară, dar și să o clădim împreună, pe valori europene și liberale, iar nu orientale și autocrate. Vă dați însă seama ce se va întâmpla dacă veți continua cu dezamăgirile pe bandă rulantă pe care ați reușit să le livrați în ultimele săptămâni? Vă dați oare seama că tot mai mulți încep să creadă că nu mai există cale democratică de ieșire din acest marasm al corupției și al intereselor mizerabile?

Eu sper că vă dați seama. Și mai sper că graba cu care încercați să faceți pe plac tuturor nu va fi fatală și pentru ce a mai rămas din democrația românească.

Am avut timp de opt ani un președinte care a călcat legea în picioare așa cum a vrut el, apoi timp de un an un președinte incapabil să-și dea seama de ce și pentru ce a fost votat. Patru premieri care s-au remarcat prin politicianism, slugărnicie, fușerism și minciună sfruntată. Sute de parlamentari care au votat, de fiecare dată, pentru interesele celor care le-au plătit scaunele în Casa Poporului. Zeci de miniștri care au învârtit afaceri bănoase de miliarde de euro, mii și sute de mii de funcționari de stat care și-au bătut în continuare joc de lege, de banul public, de România.

Efectul tuturor acestor infracțiuni e simplu. Mor oameni, domnule Cioloș, zi de zi. Mor din lipsă de educație, de sănătate, de siguranță. Mor pe străzi, în spitale, în cocioabe mizerabile. Hemoragia de români continuă spre Vest, iar prognozele festiviste de creștere economică sunt demne de Ministerul Adevărului, contrazise oricând de cea mai mică vizită într-un sat sau oraș de provincie din România. Iar țara asta, unită în urmă cu aproape 100 de ani, riscă să de destrame. Nu geografic, dar poate v-ați dat deja seama că ne suportăm tot mai greu unii pe alții, nu?

Peste tot în jurul nostru, domnule Cioloș, respectul față de valorile democrate se prăbușește cu zgomot. Încă am rămas, ca prin minune, o insulă de stabilitate și de decență, da, chiar cu politicienii ăștia care până și furtul îl iau la mișto. Dar timpul a cam trecut. A crede că vom putea continua așa la nesfârșit e iresponsabil.

De aceea, am doar o rugăminte. Spuneți-ne măcar pe față să nu mai fim naivi. Să nu mai pierdem încă un an cu dumneavoastră, așa cum am pierdut cu președintele. Să încercăm, măcar în ceasul al treisprezecelea, să coagulăm altceva decât ne tot puneți pe tavă.

Sau, poate, dimpotrivă. Spuneți-ne că nu avem dreptate. Că aceia care se îndoiesc de dumneavoastră se grăbesc prea tare. Și arătați-ne că ne înșelăm, promovând cu putere și curaj platforma pe care ați fost numit premier: aceea de curățare a României de jegul care-i omoară cetățenii. Veți pierde, poate, chiar guvernarea, în urma vreunei moțiuni de cenzură a falimentaților de care am făcut vorbire. Dar veți câștiga mult mai mult: veți fi, într-adevăr, resetul acela de care s-a vorbit atâta. Și veți coagula în jurul dumneavoastră exact forțele care azi stau cu teamă și se feresc a se implica în politică. Doar atunci veți fi o alternativă reală, nu ca acum, într-un guvern lipsit de pârghiile politice necesare unei reforme fundamentale a țării.

Dacă cu acest guvern nu veți reuși decât să căpătați experiență, atunci într-un nou context politic ați putea transforma cu adevărat întreaga țară. Chiar merită să vă asigurați liniștea din partea celor care tot îngroapă la țara asta de ani de zile, în loc să porniți un război frontal cu ei? Chiar merită să vă gudurați pe lângă toate lichelele acestei țări, în speranța deșartă că veți aduce vreun punct procentual în plus la PIB-ul României în cele câteva luni în care veți fi la guvernare? Eu zic că nu. Eu zic că pierdeți timpul. Și timpul, domnule Cioloș, nu uitați: înseamnă vieți, nu doar bani. Iar băieții ăștia sunt experți în jocul lor, nu uitați nici asta.

Habar n-am ce veți face, până la urmă. Dar știu un singur lucru: continuați așa, încercând să împăcați interese ireconciliabile, și veți pierde nu doar o carieră politică. Veți pierde chiar România. Și ar fi păcat, nu-i așa?

Tare aș vrea să mă contraziceți. Încă mai sper că o veți și face. Încă.

Tagged with:  
Share →

5 Responses to Dragă domnule Cioloș

 1. C says:

  ‘Am avut timp de opt ani un președinte care a călcat legea în picioare așa cum a vrut el’ – aici am zis stop, e propagandă. Păcat, până acolo textul era de bun simț..

 2. Perkele says:

  vorbind de partide extremiste, ma astept ca Bogdan Diaconu sa iasa in fata tot mai mult, mai ales acum ca e un vid de extremisti tampiti si el indeplineste toate conditiile, plus incompetenta

 3. Ceva cam ca aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/Andromeda_%28serial_TV%29 :)
  Romania este Comunitatea aparata de bravul capitan Dylan Hunt. :)

 4. Gion says:

  Este un articol care merita a fi citit de o tara intreaga, dar poate mai trebuia adaugat si alte probleme, de pilda de ce s-a dat la presedintie cu 40% mai multi bani, si in alte domenii , de ce s-a amanat cresterea salariului minim dela 1 ian. 2015 la 1200 lei, de ce suntem toleranti cu ungurii si secuii din Transilvania care ne batjocoresc cum vor ei. Oare in Ungaria daca un grup de romani ar face ce fac ei aici cum ar proceda. De ce nu se respecta legile , i-i este frica lui Ciolos de unguri sau el nu este roman la fel si lui Iohanis , ca poate nici pe el nu-l intereseaza ca este neamt. . De ce Dl. Iohanis nu se muta in vila de protocol de un an de zile , vrea sa-si faca buncar , vrea sa-si faca cea mai luxoasa vila, ca doar numai faraonii i-si pregateau luxuri extraordinare. Noi suntem o tara saraca si nu ne permitem sa traim in lux. Are o masina de peste 200 mii de euro , ,palatul cotroceni , mananca bani cu gramada ,iar noi pensionarii traim in mizerie cu 900-1300 lei pe luna, platim toate taxele la timp. Tare mult a-si dori sa fac schimb cu un salariat dela Cotroceni sau dela Guvern ,numai pentru o luna sa-i dau eu pensia mea si el sa-mi dea salariu lui , sa vad cum poate trai cu pensia mea. Dupa o viata lucrata in invatamant primesc o pensie de 1300 lei pe luna. Numai medicamentele si intretinerea lunar este aproape jumatate din pensie. Cine doreste sa facem acest schimb. dau pensie pentru o luna in schimbul unui salariu unui functionar dela Cotroceni sau Guvern. Despre guvernul actual eu cred ca nu va rezista mult deoarece nu a respectat bugetul proppus de fostul Primministru Ponta si va primi o motiune de cenzura, iar experienta celor din guvern pentru administrarea tarii este cu mult diferita fata de un functionar dela Bruxel. Vom vedOricum articolul merita toate felicitarile.

 5. Veronica says:

  Ne hranim in continuare cu promisiuni, alte asteptari nu e prea bine sa ne facem. Pur si simplu trebuie sa ne lasam surprinsi de ceva, pentru ca oricum certitudinea n-o avem. Doar nu ne asteptam ca aceasta schimbare sa fie si una buna, chiar deloc. Timpul o sa le spuna pe toate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card