Observ ca din nou se agita ideea unei mari conspiratii americane (eventual iudeo-americane) care ar viza petrolul Libian, egiptean, iranian si mai stiu eu de unde. Se considera chiar ca revolutiile din statele arabe au fost provocate din afara. Si ca razboiul cu Iranul e inevitabil.

I beg to differ. Normal ca petrolul libian este motivul pentru care occidentalii intervin in Libia, dar asta nu pentru ca ar vrea sa-l rapeasca de la gura libienilor (pana acum faceau afaceri cu Gaddafi fara sa clipeasca), ci pentru ca persoana aflata la capatul celalalt al firului, liderul libian, nu mai putea fi frecventata in cazul unor masacre in zonele controlate de rebeli. Gaddafi a demonstrat deja ca este nemilos, iar ce urma sa aiba loc in Benghazi si in celelate zone era absolut clar (cu sau fara glob de cristal). Nu ca a fost minunat de frecventabil si inainte, insa in ultimii cativa ani Gaddafi facuse suficient de multi pasi pentru a fi acceptat ca partener de afaceri, fie si prin interpusi. Ce a facut zilele astea i-a sters pur si simplu orice urma de legitimitate, iar de aici nu mai e cale de intors. I’m with CTP on this one.

Revolutiile din statele arabe au mai multa legatura cu comunicarea fara limite de pe internet decat cu interventii ale vreunei forte misterioase si conspirative. Atat americanii cat si occidentalii au fost luati prin surprindere in asa masura incat e absolut stupid sa crezi ca ei au generat revolutiile din aceste state. In al doilea rand, era contra interesului lor sa faca asa ceva, iar asta s-a vazut din reactia lor la evenimente. In al treilea rand, influente venite in partea sauditilor sau a celulelor fundamentaliste ar fi, insa ce se intampla in Egipt si Tunisia tine mai degraba de dorinta reala a unui tineret care nu mai vrea despoti si dictatura. E chiar atat de greu de inteles? A, ca este manipulabil si ca va fi manipulat, asta e alta poveste.

Acelasi tineret exista si in Iran. Nu mai priviti Iranul ca fiind vreun monolit in spatele ayatollahilor. Tinerii din Iran sunt pro-occident. De-aia si indraznesc sa iasa pe strazi. Insa un razboi contra Iranului, mai ales pentru a apara interesele Israelului, ar instraina exact acest factor de transformare a societatii iraniene. Da, Iranul ar ramane pentru inca un deceniu fara capacitati nucleare, insa marea bomba ar fi omorirea completa a oricarei sanse de schimbare in structura politica iraniana.

Din acest motiv, nu cred in iminenta unui razboi cu Iranul. In plus, capacitatile americane sunt intinse deja peste limita maxima, iar ca un razboi sa aiba loc acolo trebuie ca Iranul sa faca mai intai o mega-prostie, care sa coste viata a zeci sau sute de occidentali. Daca nu face asa ceva, un atac frontal si conventional asupra sa va avea toate consecintele contrare. Cred ca totusi liderii militari americani stiu asta.

Just my 2 c.

Tagged with:  
Share →

One Response to Dilema Libia

  1. Nastratin says:

    Porniti de la premise false, din arsenalul propagandistic american si prin urmare concluziile nu pot fi decat tot false. Ca sa va demonstrez ar trebui sa fac un efort prea mare intrucat nu vorbim acelasi limbaj. Viata va va lamuri. Dar pana atunci o documentare obiectiva nu v-ar strica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card