Citesc stupefiat in Gandul ca ministrul transporturilor a cheltuit pana acum 80 de milioane de euro pe deszapezire. Sau cel putin asa crede domnia-sa, fara a fi facut vreun calcul cat de cat exact, ci numai cat ‘s-a uitat peste hartii’.

Tot in Gandul insa citesc ca maximul de utilaje care actioneaza in intreaga tara sunt … 2800.

Normal, suma ar cuprinde si cantitatile de sare si materiale antiderapante aruncate, salariile angajatilor, combustibilul dar mai ales profitul firmelor care fac deszapezirea.

Impartind insa 80 de milioane de euro la 2.800 de utilaje, rezulta ca fiecare astfel de utilaj a costat pana acum 28.570 euro, din a doua saptamana a lui decembrie cand au inceput ninsorile si pana acum!! Si zic 2.800 de utilaje, dar asta e numarul maxim, in realitate au iesit in medie mult mai putine, deci si costurile asociate pe cap de utilaj furajat sunt mult mai mari.

Sunt chiar curios… Oare cu ce au dat baietii astia pe drumuri? Ca daca luam in calcul 15 zile de interventii puse cap la cap, in care fiecare utilaj a facut 100 de km cu un consum de motorina de 30%, ajungem la vreo 1.600 de euro dati pe combustibil pentru fiecare utilaj. Adaugam 4.500 de euro salariile celor 3 muncitori de pe fiecare utilaj (pe trei luni), si abia sarim de 6.000 de euro. Restul de 22.000 de euro ar fi materialele si profitul firmei?!? Care materiale, judecand dupa starea deplorabila a autostrazii A2, de exemplu, unde abia au patruns plugurile?

Ma mir degeaba, in conditiile in care deszapezirea unui km de autostrada A2 costa, prin contractul pe iarna aceasta, 36.500 de euro. Nu zic nu, probabil ca nu poti iesi mult mai ieftin daca folosesti mixturile de sare si clorura de calciu in cantitatile necesare, in plus e vorba de patru benzi… insa 22.000 de euro per utilaj mi se pare in continuare o suma imensa.

Gresesc? Imi scapa ceva?

Tagged with:  
Share →

One Response to Deszapezirea lui Berceanu: una la primarie…

  1. corina says:

    Ar mai fi multimile alea de lucratori care dau la lopata. Si sefii lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card