Studiul National de Audienta, pe care isi bazeaza foarte multi deciziile in media planuri (dupa cate am inteles din toata vanzoleala din aceste zile), este privit drept un standard corect de masurare a audientei unui ziar.

Din imaginea de mai sus, putem vedea cum, in urma acestui studiu, Jurnalul National este citit in fabrici si uzine de… 27 de cititori pe bucata, Adevarul are 16 cititori in medie pe fiecare exemplar, Evenimentul Zilei e citit in grupuri de 19 oameni iar Romania Libera e rasfoita la baie de 3.7 oameni pe exemplar.

Inteleg ca aceste cifre sunt mai importante decat tirajul si sunt luate de bune de intreaga piata. Cand SNA-ul nu corespunde cu cifrele tirajelor, atunci se da alarma.

Eu intreb doar: e cineva atat de tampit sa creada ca un ziar poate fi citit de mai mult de 3-4 persoane, sau imi scapa mie ceva fundamental aici?

Intreb, ca nu ma pricep…

PS. As face si eu un studiu de audienta pe site-urile mele, in acest caz. Cu o medie de 80.000 de vizitatori pe luna si un factor de multiplicare 12, as avea o audienta epocala, nu credeti?!

Sursa: Adevarul, in lupta directa cu Romania Libera.

Tagged with:  
Share →

7 Responses to Despre SNA

 1. Aha, deci Adevărul combate RL printr-o imagine care arată că ziarul propriu are 27 de cititori per ediţie? :) ) Excelent.

  Caragiale, we have a story down here!

 2. *16 cititori, mă scuzaţi. Tot acolo.

 3. zvoner says:

  Exact :D

  Spre diferenta de romani, care inca mai citesc ziarele ca pe vremea lui Moromete, in Vest un multiplu de 3 este lege. http://www.mediabistro.com/fishbowlny/newspapers-reaching-more-readers-per-copy-as-circulation-falls-faster-than-readership_b14518

  Da’ ce stiu ei… :)

 4. vali says:

  zvoner, hai bre că şi in online e simplu:

  - câte ipuri unice sunt? 5 milioane? înmulţim cu trei membri per familie – ROMANIA ARE CEA MAI MARE RATĂ DE PENETRARE A NETULUI DIN LUME!
  - câti followeri ai pe twitter? 5 mii? folosind unealta noastră originală zelist, reachul tău este de 3 milioane de oameni.

  true story.

 5. zvoner says:

  @vali exact :D Astept sa fie acceptata si ea ca standard in industrie…

 6. vali says:

  păi, să facem o petiţie pe lângă IAA şi IAB.

 7. [...] 2012 | Taguri: audiente, intrebari, publicitate, reviste, tv, ziarePrint furat cu nerușinare de la zvoner. Nu știu câți dintre voi știu cum se măsoară audiențele care împart feliile grase de [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card