As vrea sa cred ca nu este un oximoron. Profesionalismul chiar exista in Romania. Filosofia “Las’ ca merge si asa”, desi o avem cu totii in sange (deci mi-o asum si eu), incepe sa dispara din anumite cercuri.

Am fericirea de a cunoaste oameni care au invatat sa fie profesionali. Deci nu doar profesionisti, buni in ceea ce fac, dar si profesionali, cu o atitudine serioasa in ceea ce fac. Oameni capabili sa isi asume un proiect, sa fie alaturi de tine cand ai nevoie, sa iti respecte cerintele si sa iti ofere feedback-ul necesar daca o iei razna sau nu iti faci jobul cum trebuie.

Dar acesti oameni ii pot numara din pacate pe degetele de la o mana. Si sunt, culmea, oameni de la care ma asteptam mai putin. Unul lucreaza la BRD si se ocupa de conturile mele, este mereu vesel si intotdeauna disponibil (colegul lui, la fel!), altul isi urmeaza cu indaratnicie visul de a face (inca o data) ceva bun in Romania, altul a reusit prin eforturi proprii (exclusiv proprii) sa ajunga de la o saracie lucie la o bunastare evidenta – pentru ca este cel mai bun in domeniul lui, iar alta face munca (de PR) a trei-patru oameni cu o calitate, dedicatie si abnegatie pe care eu nu le-am vazut nicaieri in Romania. Si inca alti doi pe care ii tin sub tacere ca altfel ma cert cu ei. :) Na, ca sunt sapte deja! :P

As vrea sa traiesc intr-o tara in care daca am promis ca livrez un lucru in anumite specificatii pana la data de, sa imi respect treaba asta sau sa intru in pamant de rusine. Nu, nu vreau sa ma mut in Germania, caci nu as rezista eu acolo, din motivele enuntate mai sus. Vreau ca Germania sa intre in noi, si sa nu mai iasa naibii de-acolo niciodata.

As vrea ca Alpha Leasingul sa nu-mi mai trimita facturile de leasing aiurea prin vecini sau la banca, ci la firma, si ca hostingul disponibil in Romania sa nu mai pice cand da Dorel cu tarnacopul in cabluri, sau cand pica serverele supraaglomerate. As mai vrea si ca orice eveniment am convenit sa aiba loc… chiar sa aiba loc, la ora la care s-a promis, si ca orice data am convenit sa fie respectata.

As vrea sa nu mai intarzii la intalniri iar interlocutorului sa i se para ceva normal si pasabil, ci sa nu mai fie acolo, sa nu ma mai astepte si sa nu-mi mai raspunda nici la telefon toata ziua aia daca am intarziat. As vrea si ca aia de la lumina sa nu-mi mai scoata kilowatti din burta, ci sa-si holbeze ochii pe cat am consumat si sa-mi treaca fix asta in factura. Si as mai vrea ca daca platesc in avans un serviciu chiar sa beneficiez de acel serviciu. Oriunde, oricand.

Ma incearca zilele astea o disperare sora cu lehamitea. Imi dau seama ca avem aceasta slabiciune built-in, e bifata pe default cand ne nastem, sau cum… Of! Nu reusim sa scapam de ea, orice am face, si oricat de bine intentionati am fi.

Sunt nenumarate exemplele in care oamenii din jurul nostru nu-si fac bine treaba, dar sunt din pacate la fel de nenumarate exemplele in care noi insine ne dam seama cat de prost am lucrat. Si as vrea ca fiecare dintre noi sa fie mai exigent mai intai cu ceea ce a promis el insusi, si abia apoi cu ceea ce au promis ceilalti… As vrea, dar pot? Poti? Putem?

Vrem multe, visam multe, planuim si mai multe. Pana la urma, culmea, le facem. Dar procesul nasterii unui proiect in Romania este din pacate atat de grevat de neseriozitati si de neintelegeri, incat uneori chiar daca apelezi la cei mai buni dintre cei mai buni risti sa iti pierzi cumpatul. Mai rau este ca si tu la randul tau faci treaba asta altora. Pana ajungi sa te tampesti, si sa ii tampesti si pe cei mai buni dintre cei mai buni.

Si atunci stau ca prostul si ma intreb: Romania profesionista, cand?!

Eu nu cred ca nu se poate. Ba se poate. Am si exemple la indemana ca se poate. Totul e sa vrem. Vrem?

Linkul zilei de azi: Electronice Auto*

*link sponsorizat in cadrul campaniei Blogvertising, prin care magazinul online Marketonline a donat 9600 de euro Cercetasilor Romaniei.

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card