Democratia inseamna sa-i poti schimba pe cei de la putere prin vot.
Democratia nu inseamna sa-i schimbi pe cei de la putere prin blocarea strazilor, atat timp cat ai votul disponibil.
Dictatura inseamna sa nu-i poti schimba pe cei de la putere prin vot.

Democratia inseamna sa fii liber sa-ti exprimi ideile in agora (piata publica de idei).
Democratia nu inseamna sa fii liber sa blochezi agora cand vrei tu pentru a-ti impune ideile.
Dictatura iti blocheaza orice acces la agora, fie ea piata publica de idei, fie ea cea fizica.

Democratia inseamna sa poti citi, scrie, tipari si folosi liber de orice mijloc media pentru a-ti exprima ideile, chiar si cand acestea sunt critice la adresa Puterii, fara teama de a fi pedepsit.
Democratia nu inseamna sa ii consideri pe toti ceilalti care nu sunt de acord cu tine ca fiind vanduti Puterii, sau ca fiind dusmani de moarte, vrednici de a fi pedepsiti pentru asta.
Dictatura iti interzice sa citesti, sa scrii, sa tiparesti sau sa folosesti orice mijloc media pentru a-ti exprima ideile, daca acestea sunt critice la adresa Puterii. Pedeapsa pentru asta e inchisoarea sau moartea.

Democratia inseamna sa fii liber sa te aduni cu cei care iti impartasesc convingerile, sa ceri si sa primesti o autorizatie de la autoritatile locale pentru a-ti manifesta aceste convingeri intr-un mod pasnic, fara a incalca astfel dreptul celorlalti care nu-ti impartasesc convingerile.
Democratia nu inseamna sa te aduni oricand vrei cu cei care iti impartasesc convingerile, sa blochezi centrul unui oras, sau mai rau, sa recurgi la violenta, nu atat timp cat ai fi putut obtine o autorizatie de la autoritatile locale.
Dictatura inseamna ca in loc de autorizatie pentru o manifestatie sa primesti cateva zile sau luni la inchisoare. Inseamna sa nu primesti niciodata autorizatie, desi ai cerut-o in mod expres. In acest caz, da, ai dreptul universal sa protestezi fara autorizatie.

Democratia inseamna sa incerci sa intelegi de ce cred altii diferit de tine.
Democratia nu inseamna sa-i cataloghezi drept retarzi imediat cum nu sunt de acord cu tine.
Dictatura ii catalogheaza imediat drept bolnavi psihic sau periculosi pe cei care nu sunt de acord cu ea.

Democratia inseamna sa ai ochii larg deschisi, sa te uiti in jur la cei care agita multimile si sa te intrebi: cine sunt oamenii acestia?
Democratia nu inseamna sa urmezi orbeste mercenari ai partidelor politice – fie ele de la Putere sau din Opozitie, crezand ca poti schimba lucrurile in strada la indemnul lor.
Dictatura se foloseste intotdeauna de mercenari care sa agite sau sa controleze multimile. De multe ori, acestia isi ofera serviciile si dupa ce cade dictatura. Ei sunt pereni.

Democratia inseamna mai mult decat orice sa respecti legile pe care cei pe care i-ai trimis in Parlament le-au votat, sau, daca nu iti convin, sa ii sanctionezi pe acestia prin vot data viitoare.
Democratia nu inseamna sa incalci legile votate intr-un Parlament votat de o majoritate a cetatenilor respectivei tari, chiar daca optiunea majoritatii s-a schimbat intre timp, ‘conform sondajelor’.
Dictatura inseamna ca legile sa fie astfel alcatuite incat sa iti interzica orice forma de expresie a propriilor convingeri. Parlamentul nu este ales in urma voturilor tale, ci in urma falsificarii masive a acestora, iar crearea de entitati politice sau civice proprii este interzisa.

Democratia se revolutioneaza trimitand oameni curati si competenti in Parlament, care sa iti reprezinte eficient gandirea si doleantele.
Democratia nu se revolutioneaza prin revolte de strada, schimbarile se fac prin vot si prin organizatii neguvernamentale care pun presiune, dau in judecata si expun autoritatile atunci cand ele insele incalca legea. Democratia se revolutioneaza prin generarea de legi in Parlament care sa fie in acord cu doleantele majoritatii care a votat.
Dictatura nu iti permite sa trimiti pe nimeni in Parlament. Dictatura poate fi schimbata doar prin revolutie, ceea ce presupune insa un program de doleante concrete care, odata ce nu sunt luate in seama de Putere, sunt impuse prin forta strazii, schimband Puterea.

As putea continua, insa ma opresc aici. Le dedic acest text tuturor celor care au folosit cuvintele ‘dictator’, ‘dictatura’, ‘democratie’ si ‘revolutie’ zilele acestea.

Mai ganditi-va despre ce vorbiti.

ps. Comparati interventia jandarmilor romani cu interventiile politiei germane. Care tara e dictatura?

Tagged with:  
Share →

75 Responses to Democratie, dictatura

 1. E says:

  Diferenta dintre dictatura si democratie o face doar doza de ipocrizie, conditionare si manipulare.

  Nu ai nici un drept real, nici intr-un caz nici in altul.
  Traiesti doar iluzia alegerii. Sa alegi ce? Alte masti aceeasi piesa?!

  Prin miscarile din anii ’80- ’90 (din majoritatea tarilor comuniste) au fost indeplinite interese mult mai importante decat cele ale unui popor sau altul.Nu natiunile respective au schimbat regimurile, ci doar au scos castanele din foc pentru altii.Au fost doar o unealta careia i s-a dat senzatia ca are ceva de spus si ca e spre binele ei.

  Democratie ?! Ce este asta ?! E cumva aceea propaganda de spalat creiere, pe care o instaureaza prin bombardamente si masacre , americanii in tarile din Orient, pentru ca ulterior companiile occidentale sa preia reconstructia si exploatarea resurselor regiunilor respective?

  Singurul lucru real si constant in orice epoca sau oranduire este coruptia si tot ce deriva din asta. Ea chiar exista , restul sunt doar povesti frumoase , ce suna bine pe hartie.

  Ori esti inca tanar si ai toate scuzele sa fi usor naiv, ori chiar nu ai inteles nimic din ce ai trait pana acum.Lasa sofismele si definitiile stereotipe cu care te-au indoctrinat prin scoli, n-au nici o relevanta in lumea in care traiesti .

 2. zvoner says:

  @E, am incercat sa nu fiu chiar cinic, cel putin nu in acest moment. Uneori prea mult cinism strica. Cand unii incearca sa dea un reset, nu e momentul. Asa merge lumea inainte.

 3. [...] pentru alte avantaje economice. Chiar cu riscul de a le fi deturnat protestul. Chiar pornind de pe premise gresite si de la [...]

 4. Makavelis says:

  am gasit un citat: “The difference between a democracy and a dictatorship is that in a democracy you vote first and take orders later; in a dictatorship you don’t have to waste your time voting.” Charles Bukowski

 5. keep says:

  dictatura sau democratie tot una este acum, pana la urma totul se rezuma la constiinta umana , la planul pe care l pune in aplicare pt a face ceva mai bine pt oameni , ideal ar fi daca oamenii nu mai sunt deacord cu tine , pleci si gata , lasi pe altcineva , dar pe cineva mai batran la minte .
  democratia exista doar in teorie , ca in practica e nula .

 6. zvoner says:

  @Makavelis multi au, dupa cum vezi, probleme cu partea aia de “take orders” din democratie… desi, la naiba, asa functioneaza si occidentul, si ii merge tare rau.

  Eu ii stiu deja, din firme. Sunt intotdeauna prea creativi, prea buni si prea inteligenti pentru restul echipei. Regulile de bun simt nu li se aplica.

  Oi fi io dinozaur la 36 de ani, bag seama… :)

 7. [...] să comentăm câtuși de puțin împotriva protestelor. A ajuns pe la mine, a dat și pe la zvoner, probabil a mai dat cu anonimatul și prin alte părți, dar am treburi mai serioase decât să-l [...]

 8. E says:

  @zvoner: Nu stiu ce intelegi tu prin cinism in cazul de fata . O merge lumea inainte, dar catre ce?

  Citez:
  “ps. Comparati interventia jandarmilor romani cu interventiile politiei germane. Care tara e dictatura?”

  O sa ma prefac totusi ca nu am vazut asa ceva scris aici.

  Un astfel de aspect, consideri tu ca poate fi unul din criteriile dupa care sesizezi dictatura dintr-o tara ?! :)

 9. [...] evenimentelor din aceste zile. (este dificil să vorbim despre o revoluție în absența unor drepturi îngrădite și hai să fim serioși: în 89 erau milioane de oameni în stradă, acum sunt câteva sute, cel [...]

 10. zvoner says:

  @E, nu eu, ci aceia care arata spre violenta pentru a demonstra ca la noi e dictatura.

 11. [...] Respect +  democratie , dictatura (zvoner.ro) [...]

 12. Andrei says:

  Frumoasa comparația dintre cele 2 filmulețe de la sfârșit, nu înțeleg de ce nu au și jardarmii români aceiași “răutate” în sensul bun al cuvântului. Dacă un huligan lovește un om îmbrăcat în însemnele statului, nu sunt doi oameni care se iau la bătaie ci este vorba doar despre un descreierat care are potențialul mare de a-i pune în pericol pe toți cei din jurul său. TOLERANȚĂ ZERO mi se pare singura soluție.

 13. [...] nu e nicio dictatură, nici nu trebuie să urmezi un curs de științe politice pentru a-ți da seama de asta. Dictatură [...]

 14. E says:

  “Democraţia e singurul sistem compatibil cu libertatea şi demnitatea umană, dar are un viciu incurabil: nu are criterii de selecţiune a valorilor. ”

  - Henri Bergson -

  “Democraţia e sistemul social în care face fiecare ce vrea şi în care numărul inlocuieşte calitatea … Triumful cantităţii impotriva calităţii.

  Fără să gândesc în stilul darwinismului social, nu pot să rămân indiferent la incapacitatea democraţiei de a asigura selecţiunea naturală a valorilor.

  Democraţii gândesc corpul social aritmetizat: numără capetele toate şi unde e majoritate, hai la putere.

  Sufragiul turmei!…Asta e părerea mea despre democraţie.”

  - Petre Tutea -

  Cam asta e treaba si cu mult invocata democratie.

 15. zvoner says:

  @E, ar fi o discutie interesanta de purtat pe tema meritocratie vs democratie, dar nu era scopul acestui articol. Atunci cand ies oameni in strada pentru ca identifica in mod fals o dictatura, e cazul sa mai scoatem si sofisme.

 16. [...] On January 18, 2012 · Leave a Comment Ca o scurta continuare a postului despre dictatura, democratie, as vrea sa va intreb pe voi: cum vedeti voi un sistem social capabil sa inlocuiasca democratia [...]

 17. r says:

  Intervin si eu pt. ca prostimea sa nu inteleaga gresit articolul tau!

  Hai sa intelegem matematic in ce situatie ne aflam acum : La alegerile parlamentare trecute, am avut PDL ~ 35% + UDMR ~ 7% + UNPR 0%. In momentul asta tara este condusa de PDL + UDMR + UNPR > 50%. Democratie ? Nu prea cred …

 18. E says:

  @zvoner , Nu se pune problema de dictatura la ora actuala, asa cum este ea definita la manual.

  Coruptia generalizata, asemanatoare unei metastaze este reala problema, lipsa unor repere morale si un sistem al justitiei ce nu reuseste sa contracareze eficient coruptia de care vorbeam anterior.

  Regimul dictatorial este o falsa problema.

  Ideea dictaturii a fost sistematic inoculata celor mai putin informati,tocmai pentru a discredita ulterior actiunile acestora de orice natura(inclusiv protestele pe acesta tema falsa).

 19. E says:

  Asta in ce categorie intra ? http://www.femei.biz/blog/abuzuri-jandarmeria-romana/ – sunt mai multe clipuri de vazut pe pagina asta. Toate dau de gandit.

  Apropo de interventiile jandarmeriei versus politia germana.

  Eu cand vin de la munca trec exact pe la Unirii, de unde iau masina catre casa (uneori lucrand si in weekend-uri – adica puteam in acea duminica sa ma aflu pe strada ca un proletar amarat care vin de la servici).

  Cum crezi ca ar fi fost ca venind de la munca (am fost norocos – in ziua respectiva nu am lucrat) si stand ca omul in statie ,sa ma bage jandarmii in duba, doar pentru vina de a ma afla acolo.

  Nici pe strada nu mai am voie sa merg ?

  Asta zi-mi si mie te rog cum se numeste ?

 20. zvoner says:

  Se numeste a fi la locul nepotrivit la momentul nepotrivit. Se intampla, din pacate, in toate tarile unde apar infruntari cu Politia. Aia nu inseamna ca acele tari sunt dictaturi. Hai, ca facem teoria chibritului, de parca jandarmii francezi sau germani nu comit abuzuri. Asa au murit destui in multe manifestatii: degeaba.
  Sper ca nemernicii care au abuzat de puterea lor sa fie trasi la raspundere odata cu huliganii pe care s-au facut ca-i prind.

 21. E says:

  Ca unul care am facut armata chiar la jandarmi la interventii, iti spun sigur ca nu vor pati nimic jandarmii. Am vazut in perioada aia prea multe ca sa mai imi fac iluzii.

  La abuzuri (in stil barbar) ma refeream si eu. Am si spus mai sus ca faza cu dictatura e o aiureala.

  Principial , e ok ce spui tu, dar pune-te in locul unui ca mine (doar ca mai ghinionist) si sa-mi zici daca ai mai privi atat de relaxat si rational lucrurile daca ai pati ceva de genul celor mentionate de tine mai sus.

 22. zvoner says:

  Fara indoiala ca nu. Dar asta dupa ce mi-as trage si eu palme ca am trecut pe-acolo.
  Si da, m-as judeca cu Statul pana-n panzele albe.

 23. [...] al ideilor razboiului declarat bunurilor publice. De cei ce au reusit sa discearna ravagiile plagiatului unei limbii de lemn luata ca atare de pe la unii si de la altii si vanturata cu mandrie ca simplu [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card