Vad ca se fac ceva valuri privitoare la democratia in Rusia, mai ales la sansele ei de a scoate in sfarsit capul la lumina. Se dau ca exemplu manifestatiile masive contra lui Putin din ultimul timp, faptul ca a scazut in popularitate si altele.

Hai sa intelegem o chestie. Putin, cotat la 60% in sondaje, lupta contra lui Ziuganov (Partidul Comunist Rus, nereformat, cotat cu 15% in sondaje), contra lui Jirinovski (Partidul Liberal Democratic, in fapt un partid extremist de dreapta, cotat la 8%), contra lui Mikhail Prokhorov (miliardar rus, liberal, cotat la 6%) si contra lui Sergei Mironov (Rusia Dreapta, centru), cotat la 5%.

Din toti indivizii de mai sus, vedem ca 60% merg catre un autocrat care se preocupa doar de aparente pentru a-si apara dictatura, iar alte 23% se duc spre extrema stanga si spre extrema dreapta. Cu alte cuvinte, 83% dintre rusi sunt in continuare adeptii unui regim de mana forte, un procent urias pe care nu-l veti regasi in nicio alta tara europeana, chiar si pe vremea cand dictaturile esticilor dadeau ceva rezultate economice.

Raman doar 11% care se impart intre doi asa-zis democrati, in fapt amandoi banuiti ca sunt oameni de paie ai lui Putin. Astia sunt singurii care isi impart, de fapt, procentele ‘democratice’, adica voturile fraierilor care spera ca Rusia sa fie totusi o democratie. 11%!

Aceleasi sunt proportiile si in parlamentul rus: 52.88% Rusia Unita, 19.19% Comunistii, 13.24% Rusia Dreapta si 11.67% Partidul Liberal Democratic. Adica 83% dintre rusi au votat cu partide autocrate sau extremiste, in timp ce restul au votat, plini de speranta, partide care exista doar pentru a da legitimitate circului ‘democratic’ rus.

Asa ca, democratia in Rusia, mai tango. De fiecare data cand ii veti vedea pe analistii de la TV spunand ca sunt sanse de democratie in Rusia, amintiti-va cele de mai sus si urati-le de bine.

Ramane cum am stabilit.

Tagged with:  
Share →

7 Responses to Democratia in Rusia? LOL

 1. Ironic e că, în cazul lor, e singurul sistem funcţional (la dracu’, am dezvoltat un tic cu expresia asta) la ei. Fără Putin, era crunt şi, surprinzător, “dictatorul” lor chiar a ridicat ţara. Nu cred că oamenii sînt adepţii unui regim de “mînă forte”, ci pur şi simplu conştientizează că n-au opţiune mai bună. Să fim serioşi, Jirinovski e un soi de Vadim al nostru, iar Ziuganov e… cum să zic?, ce comunist de care putem rîde, în România, avem? Prokhorov e un soi de playboy care, oricît de miliardar ar fi, nu-l crede nimeni, iar celălalt e acolo, să fie.
  Eu m-aş fi îngrijora dacă n-ar ieşi Putin. S-ar duce toată lumea dracului. Nu ştiu de ce, dar, pentru mine, Putin ca şef peste Rusia îmi dă o senzaţie de stabilitate. E o ţară prea mare ca să fie ţinut în frîu de cineva “mai puţin puternic” decît Putin.

 2. Erate:
  1. “M-aş îngrijora dacă n-ar ieşi Putin”
  2. E o ţară prea mare şi e greu s-o ţii în frîu dacă nu eşti cel puţin la fel de “puternic” ca Putin.

 3. zvoner says:

  Da… n-am nicio simpatie fata de Putin, insa cand vad ca unii se extaziaza la cei 100.000 de rusi pro-democratie, uitand ca de fapt 80% dintre rusi au votat anti-democratie… ma cam supar :D

  Cum spui si tu – daca nu Putin, atunci altcineva pe acelasi tipar. Putin are de acum incolo alti 12 ani in care sa demonstreze ca e despot luminat. Economia mondiala ar trebui sa-l ajute: petrolul si gazele vor ramane in continuare de cel putin 10 ori mai scumpe decat erau atunci cand a luat el puterea (era 8$ barilul!!). Deci, si Rusia de 10 ori mai stabila economic.

  ps. indraznesc sa spun ca rusii chiar sunt adeptii unui regim de mana forte. E fundamental gresit sa-i consideram ‘europeni’. N-au nicio treaba cu democratia si nici nu vor avea prea devreme. Chiar sunt adeptii unui regim de mana forte – asa au fost si asa vor fi mult timp de acum incolo.

 4. fish says:

  eh, ideea e buna :) dar complet falsa din punctul de vedere al rusului de rind.
  care e de doua feluri
  - “de la orash” (Moscova, St. Petersburg, etc) – care incepe sa prinda un fel de pojghitza materiala si incepe sa se uite la etajul superior acolo unde le zimbeste Maslow
  - cel din orase mici/rural – care inca se lupta cu “supravietuirea”

  Pt primii Putin = evil; pentru ceilalti Putin = “mi-e indiferent” sau “stabilitate”.

  Rusia e ceva mai complexa decit analiza asta :)

  fish

 5. adrian says:

  o adaugire ar fi democratie in romania?lol base e putinul nostru si-a pus prim ministru un bubaltern d la sri care va candida la presedentie restul povestii il stiti pt alex mihaileanu rusia nu trebuie tinuta in frau ea trebuie administrata ca nu e tarlaua lui putin de la mamica lui de acasa asta e diferenta intre ei vesticii unde obama administreaza nu tine in frau si noi esticii care simtim nevoia sa fim tinuti in frau

 6. zvoner says:

  @adrian spre deosebire de Rusia, concurentii lui Basescu si PDL in Parlament sunt o opozitie reala. Nu s-au dat legi care sa impiedice intrarea partidelor independente in Parlament si nici nu au fost ucisi sau incarcerati oponentii politici. Exista derapaje, insa principala chestie care lipseste in democratia romaneasca este implicarea poporului sub forma societatii civile – de aici si bubele din capul democratiei noastre originale. Insa diferentele intre cele doua sisteme – rus si roman – cred ca sunt destul de clare. Ca incearca marinarul sa copieze modelul rus, cu atat mai rau pentru el, nici romanii nu sunt la nivelul de IQ al rusilor sa accepte asta.

  @fish aici e si partea intunecata a democratiei care se bazeaza pe votul majoritar. Talpa tarii voteaza intotdeauna tirani. Intotdeauna. Pentru ca se afla la nivelul in care trebuie tinuta in frau, nu administrata. Orasenii mai voteaza si democrati veritabili, apoi regreta, da’ asta e… :D

 7. [...] in urma cu vreun an, cand Medvedev dadea semne ca i s-ar putea opune lui Putin. Aceiasi autori supraestimau importanta unor contracandidati rusi la alegerile prezidentiale, de parca ar fi fost vorba de vreo democratie veritabila acolo. Nu ma [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card