Pentru ca noi stim cum sa ne umplem de stress si spume din orice, iar ei lasa aceste lucruri sa treaca pe langa, pentru ca nu banii conteaza, nu masina conteaza, nu splenodarea casei conteaza, nu hainele de firma conteaza, ci familia fericita si prietenii, asta conteaza.

Pentru ca noi stim sa dam bani multi pe lucruri inutile dar ei nu uita sa isi rezerve timp pentru lucrurile cu adevarat valoroase, care sunt in jurul lor: de la aranjarea simpla dar cu gust a casei pana la petrecerea unei dupa-amieze relaxandu-se pe un sezlong in gradina.

Pentru ca noi ne straduim din rasputeri sa ajungem cat mai central iar ei se straduiesc din rasputeri sa evadeze cat mai departe de oras.

Pentru ca noi nu stim sa zambim, ci doar sa ranjim, in timp ce ei zambesc chiar si cand ar avea de ce sa ranjeasca.

Pentru ca la noi campul miroase a chimicale iar la ei a balegar.

Pentru ca la noi campul arata tot timpul ciufulit si plin de maracini iar la ei e aranjat frumos si da pe-afara de verdeata.

Pentru ca noi dam foc miristilor iar ei le recicleaza si le folosesc la compost, ingrasand in mod natural pamantul fara a arde miile de vietati care salasluiesc acolo.

Pentru ca noi suntem atat de calzi si de primitori incat socam prin nepasare si indiferenta in timp ce ei au asta in sange si te fac sa iti doresti sa revii mereu acolo.

Cine suntem noi? Nu toti dintre noi, ci doar unii, minoritari dar galagiosi, dupa care insa ne fixam ceasurile cu totii.

Cine sunt ei? Nu toti dintre ei, ci doar unii, minoritari dar linistiti, dupa care isi fixeaza ceasurile si ceilalti, macar de rusine daca nu de placere.

Am vazut si unguri, si cehi, si nemti nepoliticosi, murdari, imputiti si aroganti, tepari si nesimtiti. Probabil ca zilele urmatoare vom mai vedea si danezi si suedezi si norvegieni care sa ne scoata din sarite.

Dar e ca mai sus. Majoritarii lor nu sunt suficient de galagiosi pentru a strica binele pe care il face o minoritate. La noi e invers. De-aia e atat de bine la noi si atat de rau la ei.

Scris din gradina unei pensiuni traditionale daneze de langa Sorenso, Danemarca, cu pasarelele ciripind in aerul parfumat de toamna si gazdele zambitoare intrebandu-ma de ce anume mai am nevoie.

Corsa North Cape Adventure este o expeditie de 11.000 de kilometri cu un Opel Corsa EcoFlex 1.3 95CP, de la Bucuresti la Capul Nord si inapoi, sprijinita de Opel Romania. Am fost ghidati pana aici de GPS-ul de pe Nokia N8, pus la dispozitie de Nokia Romania, smartphone cu care am si facut o buna parte din poze si filmele video. Am fost asigurati de Asiguratorii, ca sa avem o calatorie linistita. Care continua! :)

Tagged with:  
Share →

5 Responses to De ce traim noi bine si ei prost

 1. Nici unu dintre noi nu traim prost … pot sa spun ca ne merge foarte bine la toti atata timp cat nu murim de foame :P

 2. cl says:

  Problema la noi vor fi banii tot timpul. Gandeste-te cum am fi daca am avea un nivel salarial macar la jumatate precum danezii. Doar gandeste-te. Aici traiesti cu grija zilei de maine si pana si cei mai buni dintre noi or sa ajunga sa faca compromisuri pentru bani si o viata mai buna in rahatul asta de tara …

 3. zvoner says:

  cl ai dreptate, insa ce te faci ca stiu nenumarati oameni care au scapat de foarte multa vreme de orice fel de stress financiar, dar tot cu foamea in gat se comporta. Aici e buba: romanii au uitat sa fie relaxati. Si reinvata asta foarte greu, indiferent ca au deja tot ce le trebuie sau nu.

 4. cl says:

  Pai traind o viata asa, cred si eu ca uiti sa fii relaxat. Nici nu realizezi cat e de greu sa scapi de unele obiceiuri. Alta problema la romani e ca unii sunt prea relaxati, desi … stim si noi cum sunt:)

 5. mioara says:

  Pai traind o viata asa, cred si eu ca uiti sa fii relaxat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card