De ce sa vreau raul unui mosulica de 80 de ani? Este normal sa nu fiu in stare sa uit, sa iert, sa trec cu vederea? In definitiv sunt sute de politicieni corupti, mincinosi, unii dintre ei si autoritari, majoritatea cel putin incompetenti. Nu as fi de acord cu omorirea nici unuia dintre ei, ba mai mult, mi s-ar parea indecent sa ma bucur de moartea vreunuia.

Cu toate acestea…

Decembrie 1989: total 1104 morti si 3321 raniti (221 civili si 663 militari).

Pe 22 decembrie, la ora cand fug cei doi Ceausesti, erau 126 morti si 1107 raniti. Cu alte cuvinte, 978 de oameni au murit degeaba, iar alti 2.214 au fost raniti degeaba, multi dintre ei mutilati pe viata.

Dar de ce au murit, totusi? I-a omorit Iliescu cu mana lui? Nu. I-au facut generalii din jurul lui Iliescu sa se lupte unii contra altora, bagandu-le in cap ca sunt teroristi? Da. A stat Iliescu alaturi de cei care instigau din studioul televiziunii vanzandu-ne gogorita terorista? Da. A instigat el insusi la lupta contra gogoritei teroriste? Da.

I-a pedepsit Iliescu in vreun fel pe sus-numitii generali? Nu. Le-a luat apararea chiar si cand acestia au fost condamnati in mod penibil la cativa ani de puscarie. Pe care nu i-au prea facut. A dat cumva dovada vreodata ca regreta tot macelul pe care l-a permis, instigat si acceptat pentru a accede el la putere si pentru a implini complotul demult pregatit pentru ilustra lui persoana? Nu. A fost condamnata vreo persoana, un om macar, pentru terorism in decembrie 89? Nu. Dimpotriva, Iliescu neaga tot. Povestea fantasmagorica pe care ne-a vandut-o pe sange in decembrie 89 ramane in picioare, a ajuns probabil chiar sa o si creada.

978 de oameni au murit pentru legitimarea unui regim, nu pentru apararea celui care deja trecuse. Regimul Iliescu.

28 ianuarie 1990 – prima manifestatie a partidelor istorice. Pasnica, poate cu unele imbranceli. Iliescu cheama personal 5.000 de mineri inarmati cu bate, precum si mii de muncitori, ca sa isi apere puterea proaspat cucerita prin sange. Zeci de raniti, sediile opozitiei devastate, din fericire n-a murit nimeni.

18-19 februarie 1990 – zeci de raniti si peste 100 de arestati in urma dispersarii cu armata a manifestatiei anti-Iliescu din Piata Victoriei. 4000 de mineri sunt chemati de Iliescu pe seara, inarmati cu bate, dar n-au in capul cui sa dea. GhinIon. Arestatii raman la zdup luni de zile, abia in 2007 castiga despagubiri din partea statului roman. Multi dintre ei facusera si revolta din 21 din Bucuresti.

13-15 iunie 1990 – cel putin 6 morti si peste 700 de raniti in urma interventiei in forta a catorva mii de muncitori scandand “Noi muncim, nu gandim” si “Moarte intelectualilor”, urmati de cateva mii de mineri care au batut, mutilat si uneori chiar omorit pe oricine li se parea suspect ca e intelectual. Minerii au fost chemati de Iliescu. Care le-a si multumit pentru treaba buna facuta. Efectele asupra tarii au fost devastatoare, instaurand Decada Pierduta, cea in care ne-am pierdut directia, avantul, energia si optimismul.

Nu mai amintesc de celelalte doua mineriade, care nu i se pot imputa direct lui Iliescu, decat pe principiu Frankenstein, al monstrului scapat de sub control.

Bilant? Circa 1000 de morti, peste 3000 de raniti in urma instigarilor directe ale lui Ion Iliescu. 1000 de morti nu inseamna nimic pana cand unul dintre ei nu iti este tata, mama, frate, sora sau copil. Sau ruda. Sau prieten. Sau prietenul unui prieten.

Voi cum ati privi moartea unui individ vinovat direct si indirect pentru distrugerea a mii de vieti?

Bilantul social al epocii Iliescu este si mai tragic. Ne imbratisam cu totii in decembrie 89. In ianuarie 90 deja ne uram de moarte, cu familiile dezbinate pe falia Iliescu-partide istorice. De ce am ajuns acolo? Simplu. Pentru ca cel mai puternic om in stat, cel care isi arogase uciderea lui Ceausescu, ne manipulase pe toti sa facem asta. Ne dezbinase in mod voit, insistent si cu metoda. Si asta am facut timp de un deceniu. Si asta mai facem si acum.

Bilantul economic al epocii Iliescu este la fel de tragic, Romania fiind practic devalizata in timpul celor peste 10 ani in care a tinut fraiele puterii. Incepand cu distrugerea pentru cativa ani a centrului Bucurestiului, cu arderea cu buna stiinta a bibliotecii Universitare, cu ciuruirea Muzeului de Arta, apoi cu devalizarea marilor intreprinderi si distrugerea sistemului agricol integrat. Toate facute sub Iliescu, cu buna lui stiinta. Ce fura astia azi e un mizilic pentru cat s-a furat si distrus in anii aia.

In China ai fi impuscat pentru mult mai putin decat atat. In restul lumii ai fii inchis pentru tot restul vietii. La noi, e liber sa faca inca jocurile in cel mai mare partid din Romania, tinandu-l inca ferm in mana sa de apartchik, nereformat si incapabil sa ofere solutii alternative la pegra portocalie.

Asa ca, va rog eu frumos, nu va mai scandalizati ca cineva s-ar putea bucura de moartea unui mos de 80 de ani.

E adevarat, daca m-ar bucura ceva foarte tare, ar fi sa-l vad cu catuse la maini, judecat si condamnat pentru tot raul ingrozitor facut. Sa-l vad putrezind in puscarie. Aia da, m-ar bucura. Dar stiu ca acest lucru nu se va intampla. Nu se va intampla caci toti copilasii lui Iliescu sunt astazi peste tot in politica, ca niste papusi Matrioska diabolice care rasar oriunde mai tai un cap de hidra.

In lipsa, ma multumesc si cu iesirea definitiva din scena a acestui bolsevic imputit, pe cai naturale. In acest context, iertati-ma daca nu consider ca sunt indecent daca pastrez o sampanie la rece pentru ziua in care ciuma asta rosie va crapa dracului.

Tagged with:  
Share →

7 Responses to De ce sa moara un mos de 80 de ani?

 1. anatati says:

  Din şampania aia ciocnesc şi eu moartea celui mai odios criminal al naţiunii române.

 2. cl says:

  In sfarsit zice cineva si despre mizeria asta!:))

 3. ionut says:

  Un articol frumos despre o chestie urata, sper ca sampania ta sa nu apuce sa capete valoare prea multa prin invechire.. :)

 4. bujold says:

  Imi dai voie sa fiu pe deplin de acord cu tine? Am un mic amendament, insa.
  Tinand seama de tot jocul de imagine de dupa 89, dupa ce “oamenii de bine” au priceput ce se intampla – respectiv dupa reaparitia partidelor “istorice”, splituirea FSN ne aduce, acum, in situatia de a merge la vot pentru a vota FSN “de dreapta” si FSN “de stanga”.
  Cred ca am avea mai multi candidati pe langa mosul respectiv….
  Ce-as mai da un Moet pentru rezolvarea acestei probleme a natiei noastre…

 5. zvoner says:

  @bujold si tu ai pus punctul pe i. Matrioskele de care vorbeam exact astea sunt. Merge si un spumos de Cricova, zic :)

 6. Orlando says:

  Multumesc pentru ca te-ai “scandalizat” si mi-ai dat replica in acest post, au trecut 7 ani de cand Iliescu nu mai e la putere, personal consider ca trebuie sa mergem mai departe. Iti respect dorinta la fel cum, cred, ar trebui sa-mi respecti opiniile, nu m-am “scandalizat”, am considerat (si consider) o lipsa a decentei sa doresti moartea unui mos de +80 abia ajuns in spital.

 7. zvoner says:

  Orlando, pe tema asta we agree to disagree. In plus, stii deja ca ma aprind (prea) repede.

  Am fost prea tare cu ‘scandalizati’, ai dreptate – s-a rasfrans patima contra subiectului si asupra a ceea ce ai scris tu, dar crede-ma ca sunt chestii peste care pot trece si chestii peste care nu pot trece (de unde si articolul). Mi-e greu sa trec peste toate oportunitatile ratate de Romania din cauza punerii pe aceasta linie moarta, chiar daca au trecut atatia ani.

  In rest, prezentul si viitorul depind doar de noi, acuma sa nu crezi ca de-aia nu pot dormi eu noaptea, ca mai e Ilici printre noi. E doar un subiect din multe :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card