Urc pe 13 Septembrie, pe langa Palatul Parlamentului (sau ma rog, Casa Poporului cum ii spunem noi, bucurestenii). Las in urma Unirii (fost Victoria Socialismului) si atmosfera sa dezolanta, cu blocuri masive, magazine imense si goale si trotuare pustii, si ma indrept catre Arsenal. Sau Mariott, pentru tinerei.

Nimic nu mi-ar da de inteles ca ma aflu chiar in centrul Capitalei Romaniei. Pe stanga mea se iveste mamutul de constructie folosit de Academia Romana (probabil acolo au inventat “nicio” si “capsune”), dar nu prea il pot vedea din cauza balariilor, a containerelor ruginite, a lespezilor de beton stocate de la defunctul Bucharest Challenge si mai ales de mormanele de gunoaie. Oricum cladirea este neterminata chiar si dupa cei 20 de ani care au trecut de la cele 14 luni in care a fost ridicata sub comunism. Iar terenul viran din fata ei este pur si simplu un desert imens.

Ranile Bucurestilor

Vizavi, in spatele unui zid deja vechi de 2 decenii, troneaza Parlamentul Romaniei. Cea mai mare cladire din Europa, locul unde ei, adica alesii nostri, ar trebui sa se ocupe de binele nostru. Locul unde democratia noastra ar trebui sa se faca simtita. Locul unde nevoile noastre sa se faca auzite, unde dorintele noastre sa fie luate in calcul, unde viitorul nostru sa fie dezbatut. Locul unde mecanismul pentru care au murit oameni in urma cu 20 de ani sa isi duca la indeplinire menirea: adoptarea de legi care sa ne faca tuturor viata mai buna.

Locul acela e departe de trotuarul pe care urc eu gafaind deja, iar peste gardul din beton armat pot zari cei cativa brazi saditi catre Piata Constitutiei, care mai domolesc un pic din goliciunea dealului Uranus. Din lateral stanga insa, iarba arsa de soare se vede dizgratios, laolalta cu hectarele intregi de nimic si buruieni care formeaza curtea acestui palat. Este un aspect dezolant, intrerupt doar de sutele de masini parcate in aer liber, pe niste dale de beton care s-au distrus deja din cauza lipsei de ingrijire.

Academia Romaniei

Deci in stanga am vreo 3 hectare de teren viran imputit si folosit pentru stocat betoane si fiare vechi, iar in dreapta am un leagan al democratiei care este izolat bine de tot de alegatori, mai inaccesibil decat orice alt parlament european. 10-20 de hectare de teren viran, mai putin imputit dar la fel de nefolosit, fix in inima Bucurestilor, acolo unde ar fi trebuit ca noi, poporul, sa ne dam intalnire la o cafea sau o terasa, la un concert in aer liber (nu in praf), sau la o reprezentatie artistica.

Academia Romaniei

Trec peste intrebarea “oare de ce le-o fi atat de teama?”, si constat amar ca alesii nostri democrati se simt la fel de bine ‘aparati’ de alegatorii lor, ca teama de fapt e a lor, nu a noastra, si ca 20 de ani de democratie nu au fost indeajuns pentru a le trece macar prin minte ideea de a darama zidul. Zidul dintre ei si noi.

zidul_04.jpg

Cu atat mai hilar (sau trist) sa crezi astazi ca iesind in piata vei reusi sa-i dai jos. Sau ca votand tot intre ei se va schimba ceva. Nu se va schimba nimic. Vor continua sa se izoleze de noi, sa isi vada de afacerile lor acolo in Parlamentul rupt de popor, sa isi asculte nevoile lor, sa gandeasca pentru dorintele lor si sa planifice viitorul, viitorul lor.

Am si eu un apel de facut: DATI JOS ZIDUL!

Doar cand acest zid odios va fi demolat de bucuresteni, cu mic, cu mare, doar cand aceasta zona enorma din inima Capitalei va fi redata locuitorilor sai sub forma de piata publica, de parc cu fantani arteziene, cu amfiteatre, cu terase si cafenele, cu concerte in aer liber, cu mici artizani si buchinisti, cu trepte si mici cascade care sa puna in valoare dealul Uranus, cu o zona boema intinsa spre Piata de Flori, cu recuperarea intregii zone a Palatului Bragadiru (aflat la 300 metri in stanga, in spatele mamutului neterminat al Academiei), doar cand bucurestenii se vor da jos la metrou Izvor si isi vor petrece o zi intreaga de duminica in aceasta imensa zona pietonala care poate fi creata aici… doar atunci democratia va fi invins cu adevarat in Romania.

Pana atunci, nu facem decat sa alegem intre Ceausescu si Ceausescu.

Caci degeaba ne e frica de tirani, atat timp cat nu facem altceva decat sa ii votam la fiecare patru ani. Da, tin sa-l contrazic aici pe CTP: Romania NU are democratie datorita existentei Parlamentului, atat timp cat acesta este separat pana si fizic de popor. Barierele mentalitatilor tin in varful dealului Uranus un Ceausescu colectiv, care domneste peste noi la fel de rau cum o facea Tovarasul.

Dar, daca imi aduc bine aminte, nici Ceausescu nu a reusit mare lucru, desi ideea acestui viol arhitectural i-a apartinut, ca si punerea in practica. Nici alesii nostri nu sunt la adapost in spatele acelui zid, insa pentru modul in care se poarta ei, NOI suntem responsabili.

Asadar mai zic o data: DATI JOS ZIDUL!


ps. sunt dispus sa sustin orice actiune publica prin care sa ii fortam pe alesii locali si pe alesii nationali sa reconfigureze aceasta rana adanca, veche de 20 de ani, din inima Bucurestilor. Sare cineva cu idei si energie?

Share →

6 Responses to Dati jos zidul!

 1. Marius says:

  Ieczista o mica problema: acolo isi duce existenta inca o institutie (nu spui care), care nu ar putea si nu va permite daramarea zidurilor. Si din pacate, este indeajuns de puternica sa isi faca ascultate preferintele.

 2. zvoner says:

  Marius, nicio institutie din Romania nu ar putea fi mai tare decat noi toti la un loc.

  Daca bucurestenii ar avea caile legale pentru a-si impune vointa, am avea un spatiu dedicat NOUA, nu LOR.

  Imi dau seama ca, pe langa aspectele juridice, ar fi o lupta titanica cu cele mai retrograde institutii din Romania. Insa cu “nu ar putea” nu sunt de acord. Institutiile se pot muta, sediile se pot pazi si altfel, zidul ala oricum e simbolic.

  Ideea este sa reconfigurezi acele spatii imense pentru a ne bucura cu totii de ele – Bucurestiul nu are un spatiu pietonal real, si nici nu are unde. In plus, ar fi semnul unei revolutii in mentalitatea alesilor.

  Cand si cum, asta ramane de vazut.

 3. [...] post today from The Zvoner (Adrian Mihaltianu) about the ugly wall that surrounds the grounds of [...]

 4. O sa razi dar exista proiectul Udrea de a darama zidul de asta primavara. Ghici cu cat entuziasm a fost intampinata initiativa. :)

 5. zvoner says:

  Pentru a reusi, proiectul nu trebuie sa se rezume la demolarea zidului. Ci la rearanjarea completa a intregii zone. Vorbim de o suprafata mai mare decat cea a careului Magheru-Calea Victoriei – Piata Unirii.

  Foarte bine ca madam Udrea a vrut sa faca asta, insa reusita poate veni numai in urma unei initiative civice asumata de politicieni. Poate punem de una mica… :)

 6. Marius says:

  Institutia de care spune celalalt Marius, dar se face ca uita sa o numeasca, nu-i din Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card