Toti ochii sunt orientati spre Cupru Min si Rosia Montana – in ambele se pare ca jocurile speculatorii initiale au fost dejucate: la Cupru Min, ‘investitorul’ a dat bir cu fugitii la primele conditii de bun-simt, la Rosia Montana s-a dovedit in instanta ca actele nu erau in regula. Plange lumea ca nu se creeaza locuri de munca – vreo 2000 cu totul. Nu-i nimic, daca urmatorii investitori de la Cupru Min/Rosia Poieni ar fi pusi in fata unui plan coerent de revitalizare economica a zonei, poate lucrurile ar sta ca in Polonia. Daca la Rosia Montana statul si-ar asuma vinovatia poluarii si ar investi in ecologizarea zonei, poate ca si zona ar avea de unde sa infloreasca economic, dar mai ales durabil – cu sau fara exploatari aurifere.

Dar nu despre asta doream sa vorbesc. Ci despre o investitie chineza care va crea 2.300 de locuri de munca la Darmanesti, unde autoritatile locale nu au mai asteptat sa-si taraie bretelele cei de la centru si au pregatit ei insisi terenul pentru investitie. Au construit un liceu din bani europeni, care va fi cel mai probabil folosit pentru a instrui urmatoarea generatie de muncitori in fabrica chinezilor. Au facut toate demersurile ca investitorii chinezi sa vina acolo. Apropo, la Darmanesti se vor produce 7 milioane de televizoare pe an, televizoare care vor fi exportate!

Din pacate, in afara de Adevarul, nimeni nu a mai scris despre asta. 2300 de locuri de munca anuntate, trecute cu vederea. Intelegem ca e ceva in neregula in tara asta?!

Dar iata ca se poate, asadar. Se poate ca autoritatile locale sa fie destepte si sa primeasca investitori seriosi. Se poate sa isi dezvolte zona cu capul, nu cu mainile in buzunarele noastre. Se poate ca industrii de care avem enorm de mare nevoie – cele de inalta tehnologie – sa fie atrase nu doar in marile orase, ci si in comune, acolo unde terenul e mult mai ieftin, cu conditia ca infrastructura sa fie OK.

Sunt chinezii o sansa pentru Romania? Avand in vedere pozitia noastra strategica, da, sunt o sansa pentru noi, dar si noi pentru ei. Au bani cu nemiluita. Au nevoie de fabrici in Uniunea Europeana, pentru a scapa de taxe. Au nevoie de fabrici care sa taie costurile crescande cu transportul. Au nevoie sa-si toace banii in investitii echilibrate. Iar noi avem multe atuuri pentru a-i primi aici.

Singura problema sta in capacitatea noastra de a ne da singuri cu stangul in dreptul. Din fericire, ceea ce am vazut la Cupru Min, la Rosia si la Darmanesti sunt tot atatea exemple ca, treptat, lucrurile o iau in directia cea buna.

Pana s-o supara coana UE si FMI-ul. :)

Tagged with:  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card