Astazi, putina discutie cu medicul familiei. Serios! Pe bune!

Cand ai ras ultima oara?

Rasul dezvaluie de cele mai multe ori starea ta de sanatate. Exista rasul in hohote, ‘sanatos’, care denota buna dispozitie a starii tale de spirit, rasul amabil, care arata preocuparea ta pentru aparente, si rasul nervos, pe care nu-l discut, ca n-are rost, el fiind din categoria nechezatului.

Ce este rasul? Pe scurt, e un reflex la stimulii din jurul tau, care apare in momentul in care creierul detecteaza o neconcordanta amuzanta intre doua sau mai multe elemente (cu toate ca e putin greu de inteles de ce decide creierul ca o baba care cade in mufa pe asfalt e mai putin amuzanta decat o blonda care face acelasi lucru si care-si imprastie si pantofii cu tocuri la trei metri departare…). Reflex care, in timp, poate fi inhibat. La romani s-a inhibat de tot. A mai ramas doar rasul nervos. Rareori cel amabil. Cand radem, sunt utilizati mai multi muschi ai fetei decat atunci cand facem o grimasa (care se lasa cu riduri). Sunt folositi muschii abdomenului, sunt solicitati plamanii care sunt nevoiti sa realizeze un schimb respirator de patru ori mai mare, ducand la o oxigenare puternica a sangelui.Rezultatul: gimnastica abdominala fara eforturi, facuta de placere :D , favorizarea digestiei prin producerea de sucuri gastrice si enzime, eliminarea rapida a toxinelor, zaharurilor, grasimilor si colesterolului. Tot rasul este capabil sa stimuleze reactia unor hormoni (catecolamine) raspunzatori de alertarea anticorpilor. Si evident, nu in ultimul rand, rasul raspunde de stimularea endorfinelor (hormonii placerii), avand o actiune antidepresiva asupra sistemului nervos, stimuland gandirea pozitiva, micsorarea stresului, a tensiunii nervoase, inducand si un somn de noapte adanc, odihnitor.

Un calcul simplu: un minut de ras = 45 minute de relaxare. De multe ori, pe gratis. In fine, studiul nu arata daca a rade prosteste sau manzeste are acelasi efect, dar eu cred ca important e sa razi si gata.

Asadar, recapituland rezultatele: tonifierea organismului, eliminarea toxinelor si colesterolului, rezistenta mai mare a organismului la boli, stimularea gandirii pozitive si a bunei dispozitii.

Solutii pentru cei prea sobri:

- detasare de probleme – exista si un proverb biblic ‘ nu adaugi nici un cot la inaltimea ta daca te ingrijorezi peste masura’;

- dispozitia de a fi mai receptiv la situatiile amuzante din jurul tau, chiar si daca nu esti implicat;

- straduieste-te sa zambesti cat mai mult; altfel ajungi ca mosii si babele incrancenate de pe la noi;

- nu raspunde cu rau la rau, ci da lectii de amabilitate, fara sa astepti reactii pe masura de la ceilalti;

- asculta muzica, daca se poate una preferata. Daca este posibil si la serviciu, atunci e foarte bine. Nu cred sa deranjeze pe nimeni castile. Poate doar pe seful ofticos preocupat sa-ti vada doar ridurile serioase de incruntare ;)

Ps. Daca va intrebati de ce varstnicii rad mai rar, exista un studiu care explica si de ce:

http://www.gandul.info/sanatate/glumele-putin-amuzante-masura-imbatranim.html?3891;855813  

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card