…si cum urmam noi la rand.

Ma vad nevoit sa intrerup un pic suita de post-uri vesele cu o chestie care chiar ameninta sa depaseasca in seriozitate orice am astepta rau de la 2011. Si asta pentru ca e vorba de o tara foarte apropiata noua geografic, Ungaria.

Pe scurt: de cateva luni bune, acolo se produce un suicid democratic si economic cum n-am vazut poate decat in Zimbabwe. Sau Rusia, daca tot veni vorba. Viktor Orban, cel care conduce acum Ungaria, a desfasurat o varietate de masuri anti-democratice, iar acum trece la masuri anticapitaliste. Nationalizeaza ce prinde, bate toba pe Ungaria Mare, iar de curand a trecut o lege prin care trece in subordinea guvernului intreaga mass-media, inclusiv site-urile de internet. A, si masurile cu tinta etnica clara incep sa curga (tiganii fiind primii vizati, dar se pregatesc si alte etnii). Pe scurt…

N-ar fi o problema daca populimea ungara ar reactiona vehement la aceste masuri. N-ar fi o problema daca maghiarii ar iesi in strada asa cum au facut-o impotriva socialistilor care i-au dus in acest impas, prin ani de guvernare imbecila si minciuni sfruntate in timp ce statul colapsa.

Din pacate, poporul aproba. Din pacate, manipularea maselor e atat de bine facuta, incat ungurii sunt de acord cu actiunile lui Orban. Si iarasi din pacate, ma intreb daca la noi nu s-ar putea reproduce acelasi scenariu in cazul in care economia ar sughita in 2011. Mai ales daca onor Orban calca mai tare pe pedala nationalismului maghiar si incepe sa emita pretentii care isi vor gasi destule minti infierbantate de aici care sa raspunda pe masura. Sau, si mai rau, daca se vede nevoit sa faca concesii ultranationalistilor din Jobbik, care sunt mult mai rai decat peremistii nostri desueti.

Lucrul cel mai ingrozitor este ca Europa nu reactioneaza la derapajere vadit antidemocratice ale lui Orban. Culmea e ca doar Germania a indraznit sa protesteze, in timp ce liderii europeni se uita poate cu jind la masurile manu-forte aplicate de guvernul de la Budapesta. Iar faptul ca in chiar ziua adoptarii legii anti-presa Budapesta era vizitata de insusi presedintele Uniunii Europene, care n-a ezitat sa-l laude in gura mare pe Orban mie unul imi suna atat de cunoscut incat mi se face greata.

Am mai zis-o: sa fim noi fericiti ca imbecilii nostri de la guvernare au luat masurile pe care le-au luat. Caci spre deosebire de unguri, ei au facut ceea ce trebuie – mai tarziu, mai lent si mai putin decat trebuia, dar macar au facut. Insa din pacate modelul unguresc ar putea lua oricand avant la noi, in masura in care argumentul economic nu va fi suficient pentru ca cei de la putere sau din opozitie sa castige alegerile.

Sper doar ca suntem suficient de vaccinati de anii de mineriade si vadimism pentru a mai cadea in capcana populismului nationalist practicat la vest de Romania. Sunt sigur insa ca ochii unora sunt bine de tot atintiti spre ce se intampla in Ungaria, pentru ca daca Europa nu protesteaza la incalcarile dreptului la presa libera si libera exprimare in Ungaria, atunci si aici se va considera ca au mana libera.

Refacerea economica este cheia, iar ungurii vor invata pe pielea lor ca drumul pe care au apucat-o e unul ineficient pe termen mediu. Totul e sa nu fie prea tarziu.

Tagged with:  
Share →

3 Responses to Cum se sinucide Ungaria

 1. Mihai says:

  Is this for real?!? http://www.zf.ro/business-international/viktor-orban-preia-carma-uniunii-europene-de-la-1-ianuarie-7855950

  Nu numai ca n-a fost tras de urechi, dar il mai si lasa paznic la oi.

 2. zvoner says:

  Dap. Asa e. Om trai si om vedea.

 3. Elftárs says:

  jumatate de an nu e big deal…so what

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card