Sau, daca tot veni vorba, cum sa-ti faci publicitate prin intermediul recenziilor de pe bloguri, nu cu bannere, cum se practica in mod odios in Romania.

In primul rand intelege ca blogurile nu iti aduc awareness prin mijloacele obisnuite din print si TV. Si ca bloggerii sunt o specie foarte independenta si inteligenta, pe care nu o poti prosti usor.

In al doilea rand, intelege ca ai trei mari beneficii atunci cand apelezi la bloggeri: primesti recenzii sincere (deci si awareness, dar si feedback primar), primesti foarte ieftin linkuri care iti urca site-ul in motoarele de cautare, si primesti multe alte recenzii gratuite din partea cititorilor blogului respectiv. Asta este de altfel si scopul publicitatii pe bloguri. Asta si nu altul.

Iata zece pasi simpli, pe baza sfaturilor din searchenginejournal adaptati la realitatea romaneasca :) :

1. Discuta in mod direct si confidential cu bloggerul respectiv. Daca afla toata lumea, degeaba mai cumperi recenzia. Obliga bloggerul prin contract sa tina confidential contracul dintre voi.

2. Foloseste agentiile specializate in publicitatea pe bloguri. Vezi ca in occident sunt multe, cum ar fi SponsoredReviews, sau ReviewMe. In Romania poti incerca BlogAgency, sau vezi ca zoso pregateste ceva in domeniul asta. Avantajul este ca ai acces la mai multe bloguri prin intermediul unui singur cont. Mai usor de gestionat in cazul unei campanii mai mari…

3. Alege cativa bloggeri de anvergura, dar nu de scandal decat daca doresti unul. Atentie insa: alege-i doar daca ai incredere in produsul sau serviciile tale, pentru ca acestia scriu de obicei recenzii absolut sincere. Si n-o sa-ti placa sa dai bani si sa primesti o recenzie proasta. Daca ai dubii cu privire la modul in care iti privesc produsul, alege pentru inceput bloggeri mai calmi si mai ingaduitori. Nu mitui bloggerii, insa. Se va vedea de la o posta.

4. Fereste-te de blogurile sufocate de publicitate. Daca din doua postari unul e reclama, si daca abunda de jdemii de bannere de toate culorile, da-i skip.

5. Fereste-te de blogurile care declara in mod deschis ca scriu pentru bani. Credibilitatea lor tinde spre zero. Asta in masura in care au tendinta de a fi prea pozitivi in recenziile lor.

6. Nu te gandi sa pui bannere pe bloguri. Asta e o prostie. Bannerele sunt pentru site-urile obisnuite. Pe bloguri platesti ca sa primesti recenzii din partea formatorilor de opinie, reactii din partea celorlalti bloggeri si a publicului. Dar si linkuri care te urca in motoarele de cautare. NU bannere. Daca ai un eveniment de anuntat, atunci fie… Dar in rest: no-no.

7. Nu cere acelasi tip de recenzie de la fiecare blogger in parte. Nu te feri de postari comparative. Ele confera credibilitate articolului chiar daca iti sunt dezavantajoase, iar Google si compania vor considera linkul numai bun de indexat.

8. Alege un blog de nisa, nu unul generalist. Obtine date cat mai exacte despre traficul sau. Alege un blogger care are multi cititori in feedul RSS, si mai ales uita-te la calitatea acestora. Mai presus de toate, alege un blogger care sa stie sa scrie, fara a ofensa.

9. Explica-i in scris bloggerului care sunt calitatile principale ale produsului/serviciului tau, in termeni simpli si sinceri. Nu ii dicta insa ce sa scrie, ar fi stupid. Nu baga bullshit de marketing, nu merge. Fii pregatit pentru o recenzie care sa nu-ti placa. Oricum te alegi cu linkul, transferul de page-rank si alte recenzii in lant, gratuite.

10. Specifica in mod exact (tu platesti) ce ancora de text vrei sa fie folosita pe linkurile care duc spre site-ul tau. Nu alege aceeasi ancora de text pe toate blogurile. Avantajul: motoarele de cautare vor urca pagina ta in rezultatele cautarii pe cuvintele cheie alese de tine.

Si nu in ultimul rand: dupa ce ai primit o recenzie buna din partea unui blogger, promoveaz-o. Trimite linkul la cat mai multa lume. Ai toate sansele sa primesti feedback generos. Si asta si urmaresti, nu?

Sursa intiala, unde gasiti insa multe sfaturi aplicabile mai ales in Occident: searchenginejournal.com

Sfaturi excelente pentru tot ce inseamna web 2.0 gasiti si pe Digital Generation.

Tagged with:  
Share →

5 Responses to Cum sa faci publicitate pe bloguri. 10 pasi simpli

  1. [...] Un articol bun, scris de zvoner. Octombrie 27, 2007 | Filed Under Uncategorized  [...]

  2. [...] mai comunicativ poate, mai web2.0, poate ma ajuta zvoner sa castig bani si prin intermediul publicitatii pe bloguri. De altfel, la postul lui, ceva mai vechi vad eu, tot de la zoso am ajuns… foarte bun zoso ca [...]

  3. [...] si: 1, 2, 3, 4, 5. Posted in Da, mesaje despre Olivian, Nu, acest mesaj este permanent (nu va expira) | Tagged 100 [...]

  4. simtion george says:

    cum sa fac un site de transporturi?
    apropo cine vrea sa ii transport ceva scrieti pe str.G-ral Balan nr.39 cod postal 550117

  5. Stiu ca e un articol foarte vechi dar ma gandesc ca pot sa spun aici si despre blogpoint.ro care se ocupa tot de publicitate prin intermediul bloggurilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card