Scriu postul asta inainte de a vizita cetatea refacuta a Albei Iulia, moment care stiu ca ar contrazice cele de mai jos. Insa simt nevoia, dupa foarte multe ture de Redescopera Romania, de un mic catharsis.

Noi nu ne respectam deloc istoria. Pentru ca nu ne intereseaza. Ne-a fost bagata in cap cu de-a sila pe timpul comunismului, sau chiar si la astia micii de sub 35 de ani s-a facut tot pe sistemul ‘noi suntem cei mai tari, cei mai buni si hai sa imi spuneti anul si ziua intronarii lu’ Habar N-am Cel Mare’, astfel incat iubirea fata de istorie nu este prezenta in 99% dintre romani.

De aici vin o multime de rele. Avem impresia ca am contat in Europa, cand lucrurile stau de fapt cu totul altfel. Adica n-am contat. Dimpotriva, am fost un simplu tampon si pres de sters picioarele la intrarea in continent, motiv pentru care aici n-a investit nimeni pe termen lung – cu exceptia Transilvaniei, desigur, unde diferenta se vede cu ochiul liber.

Cel mai mare rau nu e ca nu intelegem de unde ne vine saracia, ci ca nu intelegem cine suntem noi. Noi ca popor, noi ca grupare sociala. Habar n-avem si nici nu ne intereseaza. Noi sa fim sanatosi, cum ar veni. Dar exact din acest motiv, daca nu stim de unde venim si cine suntem, nu suntem in stare sa avem vreo viziune asupra viitorului.

A avut unu’ viziuni da’ erau aberante si – la fel – fara vreo legatura cu personalitatea acestei gloate care locuieste in granitele Romaniei. Dar din pacate, lipsa de viziune actuala vine din lipsa completa de preocupare cu privire la radacinile noastre. N-avem interesul de a ne redescoperi si asta ne macina pe interior fara sa stim.

M-am saturat sa tot vad cetati in ruina sau ascunse sub pamant, monumente istorice in ruina, primari care asteapta ca cei de la centru sa dea bani pentru canalizare si infrastructura (in loc sa acceseze ei fondurile europene), primari care asteapta ca biserica Evanghelica sa repare monumentele care ii apartin (vazut pe viu la Slimnic, care ar putea deveni o oprire obligatorie pentru toti cei care viziteaza Sibiul), primari care pun pancarte suparate in loc sa acceseze fonduri europene si sa-si repare drumurile (altii au putut, ei de ce nu pot?) si asa mai departe.

E o lipsa generala de viziune asupra dezvoltarii acestei tari, atat la nivel central cat si la nivel local. Traim doar pentru ziua de maine. Orizontul nostru ne este inchis si – in afara lamentarilor, precum aceasta – suntem incapabili sa sarim mai sus de genunchiul broastei.

Din lipsa asta de interes vine si stilul nostru dezradacinat de a fi. Am mostenit o gradina in paragina, despre care nu prea suntem interesati – si asta pentru ca nu vedem legatura ei cu noi. Se rupe undeva acest fir iar noi nu suntem preocupati sa-l innodam la loc, chiar daca asta ar insemna sa ne apucam de treaba si sa ne sapam si sa ne udam gradina. Gradina in care noi insine locuim!!

Exista si chestii bune care se intampla in Romania. Oameni care reusesc sa aduca fondurile necesare repunerii in drept a istoriei, oameni care reusesc sa atraga atentia gloatei cu privire la lucrurile care ii definesc pana la urma personalitatea. Se tot face caz de tinutul secuiesc – pai se face, da’ acolo deja primesti instant harti de pus pe perete cu toate atractiile istorice, naturale si traditionale ale zonei. Si asta pentru ca in lupta de a-si pastra identitatea, secuii stiu foarte bine de unde vin, cine sunt si unde vor sa ajunga – oricat nu ne-ar conveni noua romanilor lucrul acesta. Noi, dimpotriva, ne rusinam de identitatea noastra si incercam sa scapam cat mai repede de ea.

Am vazut ca misca ceva in cele cateva orase in care monumentele istorice sunt renovate si echipate cu panouri de informare, in cele cateva cetati scoase la lumina si amenajate turistic, in salinele de la Turda si Praid, dar si pe cele cateva site-uri care se ocupa cu monumentele de arta, de arhitectura si cu istoria noastra. Redescopera Romania este fix din acest film.

Dar sunt cateva flori cu care chiar nu se face primavara. Exemplul Albei Iulia nu a fost inca urmat de prea multe orase si va mai dura inca multa vreme pana cand cetatile care se mai afla in centrul oraselor vor fi redate cum se cuvine atat circuitului turistic, cat si celui informational (adica sa inteleaga omul ca are radacini acolo).

E greu sa ajungi undeva daca nu stii de unde vii. E si mai greu daca nu te intereseaza sa ajungi undeva si daca nu dai doi bani de unde vii. Dar e chiar imposibil sa ajungi undeva daca nu te pui in miscare intr-acolo.

Pana nu vom intelege asta, nu va fi bine in Romania.

ps. cateva poze din ziua 5 de Redescopera Romania, din salina de la Praid, din cetatea Fagarasului, cetatea Slimnic si de pe Transfagarasan.


Redescopera Romania este un proiect Petrom, impreuna cu BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 si Muzeul National al Taranului Roman

Share →

One Response to Cum ne respectam istoria

  1. Johny says:

    Multumesc pentru acest site! A devenit unul din favoritele mele,un continut absolut superb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card